Μαθαίνουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Πλήρης Οδηγός για το σπίτι!

Παρασκευή, 20 Μάρτιος, 2020 | NEAΕκπαίδευσηΤα νέα του δικτύου μας

Μένουμε σπίτι και προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας αυτές τις δύσκολες μέρες της εξάπλωσης του κοροναϊού στην Ελλάδα. Αλλά κάθε δυσκολία, κρύβει και μια ευκαιρία!

Σε αυτό το άρθρο, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct που φιλοξενείται στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), συγκέντρωσε και θα συγκεντρώσει διαδικτυακό υλικό, το οποίο θα μας βοηθήσει να περάσουμε εμείς και τα παιδιά μας ευχάριστα τις ώρες που μένουμε σπίτι, αλλά να γνωρίσουμε καλύτερα και την Ευρωπαϊκή μας οικογένεια!

Η σελίδα θα ανανεώνεται κάθε Σάββατο με περισσότερο υλικό και θα αναρτάται σχετική ενημέρωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Κέντρου μας!

Για παιδιά από 6 έως…106!

Γωνιά Μάθησης

Η Γωνιά Μάθησης είναι μια διαδραστική ιστοσελίδα, στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκεντρώσει όλο το υλικό που έχουν δημιουργήσει τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να προμηθεύσει τόσο τους εκπαιδευτικούς, τόσο και τους/τις μαθητές/τριες με τα κατάλληλα εργαλεία, έτσι ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να μάθουν πως μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αυτή τους προσφέρει.

Εδώ θα βρείτε παιχνίδια, διαγωνισμούς και βιβλία δραστηριοτήτων για να ανακαλύψετε με τα παιδιά σας την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να μάθετε περισσότερα για τις σπουδές ή τον εθελοντισμό στο εξωτερικό. Αν είστε εκπαιδευτικός, θα βρείτε διδακτικό υλικό για όλες τις ηλικιακές ομάδες και θα ανακαλύψετε ευκαιρίες δικτύωσης με άλλα σχολεία και εκπαιδευτικούς σε όλη την ΕΕ.

 

-Επιτραπέζιο Παιχνίδι – Καλές συνήθειες για ένα καλύτερο περιβάλλον!

Μαθαίνουμε καλές συνήθειες για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και περνάμε καλά! Πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το παιχνίδι;

1) Εκτυπώνουμε το συνημμένο αρχείο σε Α3

2) Χρησιμοποιούμε πιόνια και ζάρια από παλιά παιχνίδια

3) Μαθαίνουμε καλές συνήθειες για την προστασία του περιβάλλοντος!

Καλή διασκέδαση!

 

Ευρωπαϊκά παραμύθια

Bits of common European roots

Το βιβλίο «Bits of common European roots» αποτελεί την πρώτη προσπάθεια συγκέντρωσης μιας συλλογής λαϊκών παραμυθιών από τα είκοσι επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει είκοσι οκτώ παρακλάδια από τις παλιές ρίζες του κοινού παρελθόντος της ηπείρου μας, στην οποία ζούσαν γίγαντες, δράκοι, νεράιδες, νάνοι και άλλα όντα από το μακρινό παρελθόν. Η λαϊκή μνήμη κατέγραψε επίσης ιστορικά γεγονότα του ευρωπαϊκού παρελθόντος, τα οποία είναι ποτισμένα με λαϊκά χρώματα και διηγούνται ιστορίες για τη μάχη μεταξύ του καλού και κακού. Ο σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να βοηθήσει τα έθνη της Ευρώπης να γνωριστούν μεταξύ τους, να γνωρίζουν τις διαφορές τους και ταυτόχρονα να αισθανθούν ότι κατέχουν κοινές αξίες και μια κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά. Το παρελθόν της Ευρώπης έχει καταστραφεί από αμέτρητους πολέμους, γι ‘αυτό και η σημερινή Ευρώπη πρέπει να φέρει ένα καλύτερο μέλλον. Η κατανόηση και ο σεβασμός του άλλου είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο φωτεινός στόχος!

 

-Τα Αστέρια της Ευρώπης

Η μικρή Ευρώπη είχε μια και μόνο επιθυμία: να ταξιδέψει και να γνωρίσει όσο περισσότερες χώρες μπορούσε. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το «Μια παρέα με καρδιά», το πρώτο παραμύθι της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το οποίο επανεκδόθηκε τρεις φορές, οι μικροί μας φίλοι έχουν τώρα την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον κόσμο της Ευρώπης μέσα από το νέο παραμύθι «Τα αστέρια της Ευρώπης»!

 

 Μια παρέα με Καρδιά!

Το βιβλίο «Μια παρέα με…. καρδιά» είναι ένα παιδικό εικονογραφημένο παραμύθι της Λήδας Βαρβαρούση που έχει σαν σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων, σεβασμού της διαφορετικότητας και προώθησης ίσων ευκαιριών για όλους, ώστε να εξοικειωθούν με τις αξίες του πολύ-πολιτισμικού περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Τέχνες και Γράμματα

Europeana.eu

Η Europeana.eu είναι μια δικτυακή πύλη που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει ψηφιοποιημένες συλλογές μουσείων. Περισσότερα από 3.000 ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη συνέβαλαν στην Europeana, συμπεριλαμβανομένου του Rijksmuseum, της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και του Λούβρου.

Τα αρχεία πάνω από 10 εκατομμύρια πολιτιστικά και επιστημονικά αντικείμενα έχουν συγκεντρωθεί στην πλατφόρμα της Europeana και παρουσιάζονται με διάφορους τρόπους που αφορούν τους σύγχρονους χρήστες, όπως τα smartphones ή τα API.

 

Ταξίδι στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης

Η UNESCO με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιούργησαν αυτήν την όμορφη πρωτοβουλία, έτσι ώστε να αναδειχθεί η Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και να γίνει προσιτή σε όλους τους ταξιδιώτες!

Πρόκειται για την πρώτη πλατφόρμα της UNESCO, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Κληρονομία και συνδυάζει την γνώση με τα ταξίδια. Ουσιαστικά, μας ξεναγεί στα πιο μοναδικά και αυθεντικά μνημεία, τα οποία έχουν προτείνει ειδικοί αναλυτές και ντόπιοι πληθυσμοί, ενώ την επιμέλεια έχει αναλάβει το National Geographic.

 

Βόλτα σε μουσεία!

Επισκεφθείτε μερικά από τα ομορφότερα μουσεία στον κόσμο, ενώ άνετα κάθεστε σε πολυθρόνα. Υπάρχουν όλο και περισσότερες μουσειακές δομές που προσφέρουν πραγματικές εικονικές περιηγήσεις ή που θέτουν τις συλλογές τους σε απευθείας σύνδεση και γνωρίζουμε τον πολιτισμό της Ευρώπης και όχι μόνο!

 

Βόλτα στο Μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας

Το Ερμιτάζ αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο και πλέον μπορείτε να πραγματοποιήσετε μία 5ωρη κινηματογραφική βόλτα σε αυτό χωρίς να χρειάζεται να βγείτε έξω!

 

Κινηματογράφος

-Ταινίες μικρού μήκους «EU and Me»

Η ΕΕ δίνει την ευκαιρία σε νέους σκηνοθέτες να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους σχετικά με το #EUandME. Πέντε νικητές θα λάβουν επιχορήγηση 7.500 € ο καθένας, καθώς και καθοδήγηση από έναν κορυφαίο Ευρωπαίο σκηνοθέτη, ο οποίος θα τους βοηθήσει να υλοποιήσουν την ιδέα τους.

Στον παραπάνω σύνδεσμο θα βρείτε τις νικήτριες ταινίες μικρού μήκους για τα έτη 2018 και 2019, με ελληνικούς υπότιτλους.

 

Διαβάζουμε στο σπίτι!

Σε αυτή την ενότητα, θα βρείτε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, όπου μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε βιβλία από την άνεση του υπολογιστή σας στα Ελληνικά και Αγγλικά!

 

Ελεύθερη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη – eBooks4Greeks.gr

Το «eBooks4Greeks» δεν είναι ψηφιακός εκδοτικός οίκος αλλά ελεύθερη ψηφιακή βιβλιοθήκη. Εδώ θα βρείτε από μυθιστορήματα, επιστημονικά βιβλία, μέχρι και κόμιξ! Όλα δωρεάν και όλα διαθέσιμα με το πάτημα ενός κουμπιού!

 

Ευρωπαϊκή…επιμόρφωση:

Webinar από επίσημα Ευρωπαϊκά όργανα:

Δείτε τις ευκαιρίες για επιμόρφωση που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα σεμινάρια έχουν καταγραφεί σε βίντεο, ενώ προσφέρονται και οι διαφάνειες και άλλο υποστηρικτικό υλικό μελέτης:

Webinar με θέμα τον Τουρισμό

School Education Gateway

Το School Education Gateway, το οποίο εμφανίζεται σε 23 Ευρωπαϊκές γλώσσες, είναι ένα ενιαίο σημείο εισόδου για εκπαιδευτικούς, διευθυντές σχολείων, φορείς χάραξης πολιτικών, εμπειρογνώμονες και άλλους επαγγελματίες στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης. Γίνετε μέλος σήμερα για να είσαστε πάντα ενήμεροι αναφορικά με την Ευρωπαϊκή πολιτική και δράση για τα σχολεία!

Σε αυτή τη πλατφόρμα θα βρείτε διαδικτυακά μαθήματα σχετικά με εκπαιδευτικές μεθόδους που θα βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς στο λειτούργημά τους!

 

Διαγωνισμοί και βραβεία

Ευκαιρία να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και να ξεφύγουμε από τα στενά όρια του σπιτιού μας, δηλώνοντας συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό ζωγραφικής, συγγραφής κειμένου ή φωτογραφίας!

 

-Νεανικός λογοτεχνικός διαγωνισμός «A sea of Words 2020»

Για μια ακόμη χρονιά το ΙΕΜed και το Ίδρυμα Anna Lindh διοργανώνουν τον λογοτεχνικό διαγωνισμό νεολαίας «A sea of Words 2020″.

Η έκδοση αυτή έχει στόχο να προβάλει τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι νέοι (18-30 ετών), δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξηγήσουν τις δικές τους εμπειρίες και συναισθήματα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο και την Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μπορούν να υποβάλουν τα διηγήματά τους (έως 2500 λέξεις) στα αγγλικά, γαλλικά, αραβικά ή σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες των χωρών του EuroMed.

Λήξη προθεσμίας: 17 Μαΐου 2020.

 

Quarantine Diary: #BetterMeChallenge

Έχεις σκεφτεί πως μια μικρή καλή σου πράξη μπορεί να ξεκινήσει μια αλυσίδα καλοσύνης και να κάνει τη διαφορά; Γίνε η καλύτερη εκδοχή σου και δώσε μια υπόσχεση στον εαυτό σου για μια καλή πράξη που θα θέσεις σε εφαρμογή μετά από την καραντίνα!

Λήξη προθεσμίας για την αποστολή των ιδεών: 12 Απριλίου στις 22:00.

 

Μαθαίνω για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί δημιουργήθηκε; Για ποιες πολιτικές αποφασίζει; Ποια είναι τα δικαιώματα μου ως Ευρωπαίος/α πολίτης;

Όλες τις απαντήσεις για τις απορίες που έχετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τις λύσετε στους παρακάτω συνδέσμους:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις πολιτικές της ΕΕ, αλλά και ανανεώνεται καθημερινά με νέα που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας.

 

Αντιμετώπιση του κοροναϊού

Εδώ θα βρείτε όλες τις νεότερες ειδήσεις για τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με το έργο του Κοινοβουλίου. Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις, παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις των Ευρωβουλευτών και ακολουθήστε τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Συμβούλιο της ΕΕ

Ενημερωθείτε για όλες τις αποφάσεις των δύο αυτών σημαντικών οργάνων, καθώς και για τις πολιτικές, για τις οποίες αποφασίζουν.

 

Η Ευρώπη σου

Μάθετε με απλό και κατανοητό τρόπο ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σας ως Ευρωπαίοι/ες πολίτες.

 

Τι κάνει η Ευρώπη για μένα;

Η ιστοσελίδα «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα», δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ και περιλαμβάνει εκατοντάδες, σύντομα παραδείγματα του πώς επηρεάζει θετικά τη ζωή μας η ΕΕ. Ο χρήστης μπορεί να βρει εύκολα συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι κάνει η Ευρώπη για την περιοχή του, το επάγγελμά του ή ακόμα το χόμπι του.

 

Πόσο καλά γνωρίζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πιο προηγμένο παράδειγμα περιφερειακής ολοκλήρωσης στον κόσμο, αλλά έχει να αντιμετωπίζει σοβαρά ερωτήματα στο μέλλον. Κάντε το κουίζ της Αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Council on Foreign Relations και δείτε πόσα γνωρίζετε σήμερα για την ΕΕ.

 

Χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του κοροναϊού:

-Οδηγίες προστασίας από τον κοροναϊό από το Υπουργείο Υγείας

-Ψυχολογική υποστήριξη από την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου

-Έλεγχο Αθηναίων πολιτών για Covid -19

Αντιμετώπιση του κοροναϊού – πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Έντυπο βεβαίωσης κίνησης – Οδηγίες προς τους πολίτες

ΕΛΙΑΜΕΠ – Παρατηρητήριο Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Οικονομίας : Εβδομαδιαίο Δελτίο οικονομικών επιπτώσεων

COVID-19: Επιστημονική πληροφόρηση από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου

Βοήθεια στο Σπίτι plus» για κατοίκους της Αθήνας, που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες

     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.