Φανταστικό!: Μαγειρεύοντας με μοναδικά ευρωπαϊκά προϊόντα ποιότητας

Παρασκευή, 4 Δεκέμβριος, 2020 | NEAΕκδόσειςΚοινωνία

Η Ευρώπη έχει μια εξαιρετικά πλούσια μαγειρική ιστορία και κληρονομιά. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο μεγάλο της μέγεθος. Οφείλεται επίσης στις παραδόσεις της που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Η Ευρώπη έχει επίσης μια αξιοσημείωτη γεωγραφική ποικιλομορφία: από τους λόφους της φινλανδικής Λαπωνίας μέχρι τα ερημικά εδάφη της Μούρθια και από τα υψίπεδα των Άλπεων μέχρι τη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Όλα αυτά τα διαφορετικά terroirs δημιουργούν έναν μεγάλο και ποικίλο μαγειρικό πολιτισμό. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν στην Ευρώπη, όχι μόνο για να θαυμάσουν τους πολλούς καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς, αλλά και για να απολαύσουν την τοπική κουζίνα. Μέχρι το 1992 η Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) είχε ήδη αποφασίσει να προστατεύσει αρκετές ονομασίες προϊόντων. Η απόφαση αυτή απορρέει από την επιθυμία να διατηρηθεί καλύτερα η γαστρονομική κληρονομιά και να εξασφαλιστεί στους γεωργούς και στους παραγωγούς ένα πιο δίκαιο εισόδημα. Τα ευρωπαϊκά προϊόντα που φέρουν σήμα ποιότητας διαθέτουν πάντα μοναδικά χαρακτηριστικά. Αυτά είναι τυπικά για την περιοχή στην οποία καλλιεργούνται ή παράγονται και, πάνω απ’ όλα, είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Σε αυτό το βιβλίο διάσημοι ευρωπαίοι σεφ προτείνουν πώς μπορούν να ενσωματωθούν μοναδικά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη σε ένα πιάτο. Επίσης μοιράζονται την αγάπη και το πάθος τους για τα προϊόντα με τα οποία μεγάλωσαν και στα οποία οφείλουν την επιτυχία τους. Τα προϊόντα από τον τόπο τους, στα οποία αποτελούν παράδειγμα δεξιοτεχνίας και αριστείας. Πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα αυτά θα συνεχίσουν να φέρουν την προστατευόμενη ονομασία προέλευσής τους. Είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί και να διασφαλιστεί η ποιότητά τους, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.

Το βιβλίο μαγειρικής μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν στα Ελληνικά πατώντας εδώ.

Πηγήop.europa.eu/el/publication

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.