Η ΕΕ στην Εκπαίδευση: Πλήρης Οδηγός! Μάρτιος 2024

Δευτέρα, 1 Απρίλιος, 2024 | NEAΕκδόσειςΗ ΕΕ στην Εκπαίδευση

Τα παιδιά μας είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκή Ένωση! Αλλά, πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε να μάθουν για αυτή;

Σε αυτό το άρθρο, το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής, συγκέντρωσε και θα συγκεντρώσει διαδικτυακό υλικό, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωση για την παιδεία και τη νεολαία!

Εδώ, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα βρουν υποστηρικτικό υλικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο μάθημά τους, να βρουν ευκαιρίες και δράση πολιτισμού για τους/τις μαθητές/ριες τους, αλλά και να μάθουν για την εκπαιδευτική πολιτική άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μαθητές/ριες, από την άλλη, θα βρουν ευκαιρίες και παιχνίδια για να περάσουν καλά, αλλά και να γνωρίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Η σελίδα θα ανανεώνεται κάθε μήνα με περισσότερο υλικό και θα αναρτάται σχετική ενημέρωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Κέντρου μας, αλλά και στην κλειστή ομάδα στο Facebook, η οποία θα είναι προσβάσιμη μόνο σε εκπαιδευτικούς.

Κάντε το αίτημά σας για να συμπεριληφθείτε στην ομάδα, πατώντας εδώ.

Αν θέλετε να λαμβάνετε το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τον Οδηγό, πατήστε εδώ.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμμαχος στην τάξη!

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος: Δημοκρατία: Γνωρίζω, Θέλω, Συμμετέχω!

Το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής και το Europe Direct Πελοπόννησος προσκαλεί μαθητές Λυκείου από την Αττική σε ένα διαδικτυακό συμμετοχικό εργαστήριο που διοργανώνει το υποψήφιο σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 1o ΓΕΛ Ναυπλίου, στον πλαίσιο δράσεων για την Ημέρα της Ευρώπης, με θέμα:

«Δημοκρατία: Γνωρίζω, Θέλω, Συμμετέχω!»

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών: 05 Απριλίου 2024

Δημιουργικός Διαγωνισμός Αφίσας «Νέοι στην κάλπη των Ευρωεκλογών»

Η ομάδα Parea_EPAS του 1ου ΓΕΛ Μεταμόρφωσης διοργανώνει διαγωνισμό αφίσας στο πλαίσιο του προγράμματος Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ας δημιουργήσουμε αφίσες που θα προτρέπουν τους νέους να προσέλθουν στην κάλπη για τις Ευρωεκλογές. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές και μαθήτριες Λυκείου.

Υποβάλετε τη συμμετοχή σας στην αντίστοιχη φόρμα μέχρι 15 Απριλίου.

Διερεύνηση του ρόλου των παιδιών στη δημοκρατία

Τα παιδιά κάτω των 17 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα παιδιά της ΕΕ στο εξωτερικό καλούνται να συμμετάσχουν σε διαδικτυακή έρευνα με τη βοήθεια της πλατφόρμας της ΕΕ για τη συμμετοχή των παιδιών, η οποία θα είναι ανοικτή έως το τέλος Απριλίου.

Τα αποτελέσματα θα διαμορφώσουν έκθεση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμβάλλοντας σε ενισχυμένες στρατηγικές για τη συμμετοχή των παιδιών και των εφήβων στη δημοκρατική ζωή. Βοηθήστε να ενισχύσετε τη φωνή των νέων διαδίδοντας ευρέως την έρευνα!

 

Νέα από το Δίκτυο ΕΥΡΥΔΙΚΗ:

Πλαίσιο για τον επανασχεδιασμό του επαγγελματικού προσανατολισμού των μαθητών

Από την ανάλυση διαφόρων ερευνών από τη γερμανόφωνη κοινότητα, τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, καθώς και από τη γνωριμία με τις έννοιες του επαγγελματικού προσανατολισμού από έξι ξένες εδαφικές αρχές εξήχθησαν διάφορα συμπεράσματα. Μεταξύ άλλων, η ανάγκη μιας ολιστικής αντίληψης για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και η εφαρμογή υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης για τους μαθητές όλων των τύπων σχολείων και κλάδων.

-Βέλγιο (FR): Νέος μηχανισμός για την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων στην εκπαίδευση

Το νέο διάταγμα, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024, θέσπισε έναν μηχανισμό που υποστηρίζει και αναπτύσσει τις επαγγελματικές δεξιότητες στην εκπαίδευση. Ο μηχανισμός αυτός έχει σχεδιαστεί για να ωφελήσει το διδακτικό προσωπικό και να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα της διδασκαλίας στη Γαλλική Κοινότητα του Βελγίου και το εκπαιδευτικό σύστημα στο σύνολό του.

Ο μηχανισμός αυτός βασίζεται στην αρχή ότι η διοργάνωση ενός διαλόγου για τον απολογισμό των επιτυχιών, των πιθανών δυσκολιών ή των αναγκών κατάρτισης είναι χρήσιμη και κινητήρια για όλους, ανεξάρτητα από το στάδιο της σταδιοδρομίας τους και ότι προσαρμόζεται για την υποστήριξη των νέων εκπαιδευτικών.

Λιθουανία: Παρουσιάζουμε το KURSUOK – ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα που προωθεί την εκπαίδευση ενηλίκων

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα KURSUOK, ένα ψηφιακό σύστημα ατομικών λογαριασμών μάθησης, ξεκίνησε στα τέλη του 2023 με στόχο την προώθηση της μάθησης και της ανάπτυξης ικανοτήτων για τους ενήλικες.

Στους πρωταρχικούς της στόχους περιλαμβάνονται η ενθάρρυνση της ανάπτυξης γενικών και επαγγελματικών ικανοτήτων, η προώθηση των συνηθειών δια βίου μάθησης στην κοινωνία και η παροχή πρόσβασης σε δημόσια χρηματοδότηση για άτομα που επιθυμούν να μάθουν. Όσοι επιλέγουν κατάρτιση ευθυγραμμισμένη με τις κρατικές προτεραιότητες μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση έως και 500 ευρώ.

 

Κλασσικά και αγαπημένα: 

Οι μαθητές πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα βρουν εδώ παιχνίδια, διαγωνισμούς και βιβλία δραστηριοτήτων που θα τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν την ΕΕ με διασκεδαστικό τρόπο, στην τάξη ή στο σπίτι. Μπορούν επίσης να μάθουν περισσότερα για τις σπουδές ή τον εθελοντισμό στο εξωτερικό.

Διδασκαλία και σύνδεση

Εάν είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να βοηθήσετε τους μαθητές σας να μάθουν τι είναι και πώς λειτουργεί η ΕΕ, εδώ θα βρείτε διδακτικό υλικό για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Εκτός από την αναζήτηση έμπνευσης για τον σχεδιασμό της διδασκαλίας, μπορείτε επίσης να ανακαλύψετε ευκαιρίες δικτύωσης με άλλα σχολεία και εκπαιδευτικούς σε όλη την ΕΕ.

-DIY: Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024!

Οι Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024 πλησιάζουν!

Το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής ετοίμασε ένα απλό οδηγό με όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε για να προετοιμαστείτε κατάλληλα!

Νέα από το ΕΛΙΑΜΕΠ:

Podcast: Η πολιτική συνοχής της ΕΕ και η σημασία της για την Ελλάδα – Γιώργος Ανδρέου

Podcast: Αποκωδικοποιώντας τις νέες αναδυόμενες απειλές – Έλενα Λαζάρου

Άρθρο: Μένουμε Ευρώπη! – Αντώνης Παπακώστας και Σπύρος Μπλαβούκος

Άρθρο: “Βλέπουμε μια σαφή τάση όλο και νεότερης ηλικίας ριζοσπαστικοποίησης” – Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Mazi.eu

Το mazi.eu είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στον δημοκρατικό βίο της Ευρώπης και, ειδικότερα, στις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2024.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις πολιτικές της ΕΕ, αλλά και ανανεώνεται καθημερινά με νέα που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με το έργο του Κοινοβουλίου. Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις, παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις των Ευρωβουλευτών και ακολουθήστε τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Συμβούλιο της ΕΕ

Ενημερωθείτε για όλες τις αποφάσεις των δύο αυτών σημαντικών οργάνων, καθώς και για τις πολιτικές, για τις οποίες αποφασίζουν.

Η Ευρώπη σου

Μάθετε με απλό και κατανοητό τρόπο ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σας ως Ευρωπαίοι/ες πολίτες.

Τι κάνει η Ευρώπη για μένα;

Η ιστοσελίδα «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα», δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ και περιλαμβάνει εκατοντάδες, σύντομα παραδείγματα του πώς επηρεάζει θετικά τη ζωή μας η ΕΕ. Ο χρήστης μπορεί να βρει εύκολα συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι κάνει η Ευρώπη για την περιοχή του, το επάγγελμά του ή ακόμα το χόμπι του.

 

 

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.