Βιώσιμη χρηματοδότηση: Προς ένα κοινό σύστημα ταξινόμησης των πράσινων επενδύσεων

Παρασκευή, 3 Νοέμβριος, 2023 | NEA

Η ΕΕ καθιερώνει ένα κοινό σύστημα ταξινόμησης των πράσινων ή βιώσιμων δραστηριοτήτων για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη και να συμβάλει σε μια κλιματικά βιώσιμη οικονομία.

Γιατί η ΕΕ χρειάζεται έναν κοινό ορισμό για βιώσιμες επενδύσεις

Η αειφόρος ανάπτυξη απαιτεί τη διατήρηση των φυσικών πόρων και τον σεβασμό των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η κλιματική δράση συνιστά σημαντική πτυχή της, καθώς η ανάγκη περιορισμού και μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής καθίσταται ολοένα και πιο επείγουσα.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει σταδιακά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η εμβληματική πρωτοβουλία της ΕΕ για τη δράση για το κλίμα, θέτει ως στόχο μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2050.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ΕΕ πρέπει να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες.

Οι δημόσιες επενδύσεις δεν θα επαρκούν και θα απαιτούνται ιδιωτικοί πόροι για τη χρηματοδότηση έργων φιλικών προς το κλίμα. Γι’ αυτό απαιτούνται ξεκάθαρα κριτήρια βάσει των οποίων θα καθορίζεται αν μια οικονομική δραστηριότητα είναι βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον. Διαφορετικά, ορισμένοι πόροι ενδέχεται να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση έργων που χαρακτηρίζονται ως «βιώσιμα» ή «πράσινα» ενώ στην πραγματικότητα δεν πληρούν βασικά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν συστήματα ταξινόμησης. Τόσο οι εταιρείες που αναζητούν χρηματοδότηση όσο και οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν βιώσιμα έργα θα επωφεληθούν από τα κοινά πρότυπα της ΕΕ.

 

Ποιες οικονομικές δραστηριότητες χαρακτηρίζονται ως βιώσιμες

Τον Ιούνιο του 2020, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τον κανονισμό Ταξινόμησης, καθιερώνοντας ένα κοινό σύστημα σε ολόκληρη την ΕΕ για το ποιες δραστηριότητες μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμες, ικανό να παρέχει σαφήνεια στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές και να ενθαρρύνει την αύξηση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα για τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα.

Ο κανονισμός καθορίζει έξι περιβαλλοντικούς στόχους. Προκειμένου να χαρακτηρίζονται περιβαλλοντικά βιώσιμες, οι οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να συμβάλλουν ουσιαστικά σε έναν τουλάχιστον από τους έξι στόχους και να μην θίγουν σημαντικά κανέναν από τους υπόλοιπους.

 

Η αρχή του «μη βλάπτειν» – η οποία θα καθοριστεί περαιτέρω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – διασφαλίζει ότι μια οικονομική δραστηριότητα που δημιουργεί περισσότερες ζημιές στο περιβάλλον απ’ ό,τι οφέλη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως βιώσιμη. Οι περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες πρέπει επίσης να σέβονται τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.

 

Οι περιβαλλοντικοί στόχοι είναι οι εξής:

-Μετριασμός της κλιματικής αλλαγής (αποφυγή / μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ή αύξηση της απορρόφησης αερίων θερμοκηπίου)

-Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (μείωση ή αποτροπή δυσμενών επιπτώσεων στο τρέχον ή αναμενόμενο μελλοντικό κλίμα ή των κινδύνων που απορρέουν από τις δυσμενείς αυτές επιπτώσεις)

-Βιώσιμη χρήση και προστασία των υδατικών και των θαλάσσιων πόρων

-Μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία (με επίκεντρο την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των πόρων)

-Πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης

-Προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων

Πράξεις της Επιτροπής που σχετίζονται με τους κανόνες

Ο κανονισμός ταξινόμησης, ο οποίος έγινε νόμος τον Ιούλιο του 2020, θέτει το γενικό πλαίσιο για την ταξινόμηση των βιώσιμων δραστηριοτήτων, αλλά αφήνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί τα τεχνικά κριτήρια που θα καθορίζουν εάν τα έργα συμβάλλουν σε ορισμένους από τους περιβαλλοντικούς στόχους.

Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα πρώτο σύνολο κριτηρίων τον Απρίλιο του 2021, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2021.

Ένα άλλο σύνολο κανόνων, που προτάθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, επέτρεψε τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Το Κοινοβούλιο συζήτησε την πράξη της Επιτροπής και αποφάσισε να μην αντιταχθεί εναντίον της τον Ιούλιο του 2022.

 

Πηγή και Φωτογραφία: mail-attachment.googleusercontent.com

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.