Τραπεζική Ένωση: Οι πρέσβεις στην ΕΕ ενέκριναν πλήρη δέσμη μέτρων μείωσης του κινδύνου

Τρίτη, 19 Φεβρουάριος, 2019 | NEA

Σύντομα η ΕΕ θα διαθέτει ένα πιο εύρωστο πλαίσιο για να ρυθμίζει και να εποπτεύει τις τράπεζες.

Οι Πρέσβεις στην ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ρουμανικής Προεδρίας και του Κοινοβουλίου πάνω σε ένα σύνολο αναθεωρημένων κανόνων που αποσκοπεί στη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ.

«Τα μέτρα μείωσης του κινδύνου που εγκρίθηκαν σήμερα θα εξασφαλίσουν ότι ο τραπεζικός τομέας διαθέτει επαρκή κεφάλαια για να δανείζει με ασφάλεια σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, προστατεύονται οι φορολογούμενοι από τυχόν δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες», δήλωσε ο κ. Eugen Teodorovici, Υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας.

Η δέσμη που συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο περιλαμβάνει δύο κανονισμούς και δύο οδηγίες, που αφορούν:

– τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών (τροποποιήσεις του κανονισμού 575/2013 και της οδηγίας 2013/36/ΕΕ)·

– την ανάκαμψη και εξυγίανση προβληματικών τραπεζών (τροποποιήσεις της οδηγίας 2014/59/ΕΕ και του κανονισμού 806/2014).

Με αυτή την απόφαση ολοκληρώνεται μια διαπραγματευτική διαδικασία που άρχισε το Νοέμβριο του 2016. Μια πρώτη συμφωνία όσον αφορά τα κύρια στοιχεία της δέσμης μέτρων για τον τραπεζικό τομέα είχε επιτευχθεί και επιβεβαιωθεί από το Συμβούλιο στις 4 Δεκεμβρίου 2018. Οι πρέσβεις των κρατών μελών στην ΕΕ έχουν πλέον εγκρίνει τη συμφωνία ως προς όλα τα μέτρα μείωσης του κινδύνου.

Σκοπός της δέσμης για τη μείωση του κινδύνου είναι να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν σε διεθνές επίπεδο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 ώστε να ενισχυθεί ο τραπεζικός τομέας και να λυθούν εκκρεμή προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Οι μεταρρυθμίσεις προτάθηκαν το Νοέμβριο του 2016 και περιλαμβάνουν στοιχεία που εγκρίθηκαν από την επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΣΧΣ).

Μεταξύ των βασικών μέτρων που συμφωνήθηκαν για τη μείωση των κινδύνων του τραπεζικού συστήματος, η δέσμη ενισχύει το πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών. Απαιτεί από τα παγκόσμια συστημικώς σημαντικά ιδρύματα («G-SII») να διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης ζημιών και ανακεφαλαιοποίησης, καθορίζοντας τις απαιτήσεις όσον αφορά το ύψος και την ποιότητα ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματική και συντεταγμένη διαδικασία «διάσωσης με ίδια μέσα». Παρέχει επίσης προσωρινές εγγυήσεις καθώς και ενδεχόμενα συμπληρωματικά μέτρα για τις αρχές εξυγίανσης.

Η δέσμη επίσης ενισχύει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών για να μειωθούν τα κίνητρα ανάληψης υπερβολικών κινδύνων, συμπεριλαμβάνοντας έναν δεσμευτικό δείκτη μόχλευσης, έναν δεσμευτικό δείκτη καθαρής σταθερής χρηματοδότησης και θεσπίζοντας κανόνες ευαίσθητους σε θέματα κινδύνων για τις συναλλαγές σε κινητές αξίες και παράγωγα μέσα.

Επιπλέον, η τραπεζική δέσμη περιέχει μέτρα για τη βελτίωση της δανειοδοτικής ικανότητας των τραπεζών και για την ενίσχυση του ρόλου των τραπεζών στις κεφαλαιαγορές, όπως:

– μείωση του διοικητικού φόρτου για μικρότερες και λιγότερο σύνθετες τράπεζες, ιδίως όσον αφορά τις υποχρεώσεις αναφοράς και δημοσιοποίησης·

– ενίσχυση της ικανότητας των τραπεζών να χορηγούν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να χρηματοδοτούν έργα υποδομών·

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει επίσης ένα πλαίσιο συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων αρχών που εμπλέκονται στην εποπτεία και την εξυγίανση διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων. Τα συμφωνηθέντα μέτρα διατηρούν την ισορροπία που είχε επιτευχθεί με τη θέση του Συμβουλίου μεταξύ των αρμοδιοτήτων των εποπτικών αρχών των κρατών καταγωγής και των κρατών υποδοχής προκειμένου να διευκολύνεται η διασυνοριακή ροή κεφαλαίων και ρευστών, εξασφαλίζοντας παράλληλα επαρκές επίπεδο προστασίας καταθετών και πιστωτών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε όλα τα κράτη μέλη. Η συμφωνία εισάγει επίσης τροποποιήσεις για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών για τα θέματα που συνδέονται με την εποπτεία δραστηριοτήτων καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Επόμενα στάδια

Το κείμενο μένει να υποβληθεί σε αναθεώρηση από τους γλωσσομαθείς νομικούς. Στη συνέχεια θα ζητηθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν τον προτεινόμενο κανονισμό σε πρώτη ανάγνωση.

 

Πηγή: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.