Το Συμβούλιο καθορίζει τη θέση του σχετικά με τον κανονισμό για τα δομικά προϊόντα

Τρίτη, 4 Ιούλιος, 2023 | NEA

Το Συμβούλιο καθόρισε σήμερα τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με τον κανονισμό για τα δομικά προϊόντα (CPR), ο οποίος επικαιροποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία του 2011. Η διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου υποστηρίζει τους γενικούς στόχους της πρότασης, αλλά αποσαφηνίζει ορισμένα από τα στοιχεία της προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή της με άλλες συναφείς νομοθετικές πράξεις, όπως ο κανονισμός για τον οικολογικό σχεδιασμό.

«Την τελευταία ημέρα της σουηδικής Προεδρίας, το Συμβούλιο συμφώνησε επί διαπραγματευτικής εντολής, που συνιστά ευπρόσδεκτο βήμα προς την κατεύθυνση του δικαιότερου ανταγωνισμού σε αυτόν τον σημαντικό τομέα, ενώ προσθέτει και ένα ακόμη κομμάτι του παζλ στην προσπάθεια για πιο πράσινη και πιο κυκλική ευρωπαϊκή κατασκευαστική βιομηχανία στο σύνολό της.»

-Andreas Carlson, Υπουργός Υποδομών και Στέγασης της Σουηδίας

Κοινά πρότυπα για τα δομικά προϊόντα

Ο προτεινόμενος κανονισμός για τα δομικά προϊόντα θεσπίζει εναρμονισμένους κανόνες της ΕΕ για τη διάθεση των δομικών προϊόντων στην αγορά. Ο νέος κανονισμός θα ευθυγραμμίσει τα δομικά προϊόντα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας ώστε να διαρκούν περισσότερο, να επισκευάζονται ευκολότερα και να ανακυκλώνονται στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Αποσκοπεί στη δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών προτύπων και στην άρση των εμποδίων για την ελεύθερη κυκλοφορία των δομικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά. Η προτεινόμενη επικαιροποίηση του κανονισμού του 2011 προσφέρει ψηφιακές λύσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, συμπεριλαμβανομένης μιας βάσης δεδομένων για τα δομικά προϊόντα ή ενός σχετικού συστήματος.

Εντολή του Συμβουλίου

Η διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου προτείνει την κατά περίπτωση εναρμόνιση των δομικών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, αλλά διευρύνει επίσης το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού ώστε να περιλαμβάνονται τα χρησιμοποιημένα και ανακατασκευασμένα προϊόντα μέσω ειδικών τεχνικών προδιαγραφών.

Η διαπραγματευτική εντολή αποσαφηνίζει επίσης τη διαδικασία για την εναρμόνιση των προϊόντων. Σημείο εκκίνησης θα είναι η υποβολή αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN), στην οποία συμμετέχουν οι εθνικοί φορείς τυποποίησης των 27 κρατών μελών, καθώς και της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας, της Ελβετίας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν η CEN δεν καταρτίσει πρότυπο, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει εφεδρικές εκτελεστικές πράξεις.

Συνοχή με την ισχύουσα νομοθεσία

Η θέση του Συμβουλίου ευθυγραμμίζει τις διατάξεις για τους οικονομικούς φορείς στον κατασκευαστικό τομέα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο (τη νομοθετική δέσμη του 2008 για την εφαρμογή και την επιβολή της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά) και τους κανονισμούς για την εποπτεία της αγοράς και τον οικολογικό σχεδιασμό. Ομοίως, οι διατάξεις σχετικά με τις κοινοποιούσες αρχές και τα κίνητρα των κρατών μελών για πράσινα δομικά προϊόντα και πράσινες δημόσιες συμβάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με τον κανονισμό για τον οικολογικό σχεδιασμό. Η θέση του Συμβουλίου εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να θεσπίσει υποχρεωτικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις για τις δημόσιες συμβάσεις ή κίνητρα για την αγορά δομικών προϊόντων.

Βάση δεδομένων ή σύστημα για τα δομικά προϊόντα

Η διαπραγματευτική εντολή προσδιορίζει λεπτομερώς τον σχεδιασμό και τις λειτουργικές δυνατότητες της μελλοντικής ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων για τα δομικά προϊόντα, προκειμένου να καταστεί πιο εύχρηστη για τους οικονομικούς φορείς, ώστε να μπορούν να επικαιροποιούν εύκολα το περιεχόμενο και την τεκμηρίωση και να διευκολυνθεί η υποβολή εκθέσεων. Θα απλουστεύσει επίσης την πρόσβαση στις αρχές επιτήρησης και θα εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας και προστασίας από την απάτη.

Επόμενα βήματα

Με τη διαπραγματευτική εντολή που συμφωνήθηκε σήμερα επισημοποιείται η διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου. Παρέχεται στην Προεδρία του Συμβουλίου εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες θα αρχίσουν μόλις το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη θέση του.

Ιστορικό

Το οικοσύστημα των κατασκευών αντιπροσωπεύει σχεδόν το 5,5 % του ΑΕΠ της ΕΕ και απασχολεί περίπου 25 εκατομμύρια άτομα σε περισσότερες από 5 εκατομμύρια επιχειρήσεις. Η βιομηχανία δομικών προϊόντων αριθμεί 430.000 εταιρείες στην ΕΕ, με κύκλο εργασιών 800 δισ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν βασικό οικονομικό και κοινωνικό πόρο για τις τοπικές κοινότητες στις ευρωπαϊκές περιφέρειες και πόλεις.

Τα κτίρια ευθύνονται για το 50 % περίπου της εξόρυξης και της κατανάλωσης πόρων και για πάνω από το 30 % των συνολικών ετήσιων αποβλήτων της ΕΕ. Επιπλέον, τα κτίρια ευθύνονται για το 40 % της ενεργειακής κατανάλωσης της ΕΕ και για το 36 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια.

Η αναθεώρηση του κανονισμού για τα δομικά προϊόντα εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που παρουσίασε η Επιτροπή στις 30 Μαρτίου, μαζί με τον κανονισμό για τον οικολογικό σχεδιασμό και τη στρατηγική της ΕΕ για βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία.

Πηγή: consilium.europa.eu

Εικόνα: Pickawood on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.