Το Συμβούλιο καθορίζει τη θέση της ΕΕ για τη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Σαρµ ελ-Σέιχ (COP27)

Πέμπτη, 27 Οκτώβριος, 2022 | NEA

Το Συμβούλιο ενέκρινε τα συμπεράσματα που θα χρησιμεύσουν ως γενική διαπραγματευτική θέση της ΕΕ για την 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27) η οποία θα διεξαχθεί στο Σαρµ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις ευκαιρίες που προσφέρει για τον πλανήτη, την παγκόσμια οικονομία και τους ανθρώπους η φιλόδοξη δράση για το κλίμα , καθώς και ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μια δίκαιη μετάβαση, η οποία δεν θα αφήνει κανέναν στο περιθώριο, προς βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες που είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή.

Τα κράτη μέλη επισημαίνουν ότι η παγκόσμια φιλοδοξία πρέπει να αυξηθεί σημαντικά προκειμένου να παραμείνει εφικτός ο στόχος των 1,5 °C, σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού. Υπογραμμίζουν ότι συνολικά, οι εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (ΕΚΣ) και οι επικαιροποιήσεις τους είναι επί του παρόντος ανεπαρκείς. Ως εκ τούτου, όλες οι χώρες θα πρέπει να προτείνουν φιλόδοξους στόχους και πολιτικές και ιδίως οι μεγάλες οικονομίες θα πρέπει να επανεξετάσουν και να ενισχύσουν τις αντίστοιχες ΕΚΣ εγκαίρως για την COP 27.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι, τον Ιούνιο του 2022, καθόρισε τη θέση του επί των βασικών στοιχείων της δέσμης «Προσαρμογή στον στόχο του 55 %» (Fit for 55), μέσω της οποίας θα μπορέσει η ΕΕ να εφαρμόσει τις οικείες ΕΚΣ και να μειώσει τις οικείες καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, καθώς και να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα το αργότερο έως το 2050 και κατόπιν να επιδιώξει αρνητικές εκπομπές αερίων. Σημειώνει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στη νομοθετική διαδικασία για την έγκριση της δέσμης μέτρων για το κλίμα μέχρι στιγμής και ότι στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τα εν λόγω ουσιώδη στοιχεία έως το τέλος του 2022 με ισορροπημένο τρόπο. Είναι έτοιμο, το συντομότερο δυνατόν μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, να επικαιροποιήσει, αν κριθεί σκόπιμο, τις ΕΚΣ της ΕΕ και των κρατών μελών της, σύμφωνα με την παράγραφο 29 του συμφώνου της Γλασκόβης για το κλίμα, ώστε να αποτυπωθεί ο τρόπος με τον οποίο το τελικό αποτέλεσμα των ουσιωδών στοιχείων της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55 % υλοποιεί τον πρωταρχικό στόχο της ΕΕ, όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2020.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει τις διαρκείς δεσμεύσεις των κρατών μελών της ΕΕ, όπως συμφωνήθηκαν με τους κοινωνικούς εταίρους, και καλεί επίσης όλα τα μέρη να θέσουν τέρμα στην παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα μέσω της σταδιακής κατάργησης και του τερματισμού των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, ώστε να επιταχυνθεί η ενεργειακή τους μετάβαση, και να υλοποιήσουν το σύμφωνο της Γλασκόβης για το κλίμα με τρόπο που να ωφελεί τους εργαζομένους και τις κοινότητες.

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι όλες οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες προσαρμογής, μειώνοντας παράλληλα επειγόντως τις εκπομπές αερίων. Υπογραμμίζουν ότι η σαφής πρόοδος προς την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για την προσαρμογή έχει καθοριστική σημασία και, ως εκ τούτου, η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει το διετές πρόγραμμα εργασιών Γλασκόβης–Σαρµ ελ-Σέιχ σχετικά με τον παγκόσμιο στόχο για την προσαρμογή και να συμμετέχει εποικοδομητικά σε αυτό. Με τον στόχο επιδιώκεται να γίνει καλύτερα κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί η προσαρμοστικότητα, να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και να μειωθεί η τρωτότητα, με σκοπό την προστασία των ανθρώπων, των μέσων διαβίωσης και των οικοσυστημάτων.

Το Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την κινητοποίηση χρηματοδότησης από όλες τις πηγές με σκοπό τη στήριξη της δράσης για το κλίμα και την ενσωμάτωση του κλίματος σε όλες τις χρηματοδοτικές ροές. Υπενθυμίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι ο βασικός χορηγός της διεθνούς δημόσιας χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ανανεώνει τη σθεναρή δέσμευση που έχουν αναλάβει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της να συνεχίσουν να αυξάνουν τις διεθνείς χρηματοδοτικές ροές για την επίτευξη του στόχου των ανεπτυγμένων χωρών, με τον οποίο επιδιώκεται η κινητοποίηση τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων ΗΠΑ ετησίως το συντομότερο δυνατόν και έως και το 2025 από ευρύ φάσμα πηγών. Το Συμβούλιο αναμένει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί το 2023.

Το Συμβούλιο προσβλέπει στη συνέχιση του διαλόγου της Γλασκόβης προκειμένου να συζητηθούν ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων με σκοπό την αποτροπή, την ελαχιστοποίηση και την αντιμετώπιση των απωλειών και των ζημιών που συνδέονται με τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επαναλαμβάνει δε ότι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τις χώρες εταίρους, μεταξύ άλλων μέσω νέου σημείου της ημερήσιας διάταξης που θα αξιοποιήσει πλήρως τον διάλογο της Γλασκόβης για την άμεση ενίσχυση των υφιστάμενων οργάνων που παρέχουν στήριξη για την αποτροπή, την ελαχιστοποίηση και την αντιμετώπιση του κινδύνου απώλειας και ζημίας, καθώς και για την παροχή συγκεκριμένων λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πλέον ευάλωτες χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζει την πρωτοβουλία «Έγκαιρες προειδοποιήσεις για όλους» που εγκαινίασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ με στόχο την κάλυψη όλων των ανθρώπων στη γη με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης εντός πενταετίας. Χαιρετίζει επίσης τη δέσμευση των ηγετών της G7 να εργαστούν υπέρ μιας Παγκόσμιας Ασπίδας κατά των Κλιματικών Κινδύνων για τις φτωχές και ευάλωτες χώρες και ανθρώπους και δεσμεύεται να στηρίξει τις προσπάθειες αυτές μέσω της χρηματοδότησης και της ασφάλισης έναντι κλιματικών κινδύνων και του κινδύνου καταστροφών (CDRFI).

Επιπλέον, η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη προκειμένου:

— να προωθήσει τη συζήτηση για το μέλλον της UNFCCC·

— να συζητήσει τρόπους για τη βιώσιμη υλοποίηση της δράσης για το κλίμα στον γεωργικό τομέα·

— να καταστήσει δυνατή τη φιλόδοξη εφαρμογή του προγράμματος εργαιών της Γλασκόβης σχετικά με τις συμμετοχικές δράσεις για το κλίμα·

— να εξετάσει τη διάσταση του φύλου.

Ιστορικό

Η COP27 θα πραγματοποιηθεί στο Σαρµ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022. Η αιγυπτιακή Προεδρία έχει θέσει 4 στόχους:

— Μετριασμός: εφαρμογή του Συμφώνου της Γλασκόβης, αναθεωρημένη φιλοδοξία για τις ΕΚΣ

— Προσαρμογή: πρόοδος όσον αφορά τον παγκόσμιο στόχο για την προσαρμογή, προσαρμογή στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας δράσης

— Χρηματοδότηση: παρακολούθηση των υφιστάμενων δεσμεύσεων και υποσχέσεων, πρόοδος όσον αφορά την υλοποίηση του στόχου των 100 δισ. δολαρίων ΗΠΑ ετησίως

— Συνεργασία: μεταξύ κυβερνήσεων, ιδιωτικού τομέα και κοινωνίας των πολιτών.

Η συμφωνία του Παρισιού εγκρίθηκε το 2015 στην 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 21) και τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2016. Μέχρι σήμερα αριθμεί 186 μέρη. Θέτει τον διπλό στόχο του μετριασμού (να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των 2 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να ενισχυθούν οι προσπάθειες ώστε να περιοριστεί σε 1,5 °C) και της προσαρμογής (να ενισχυθεί η ικανότητα των μερών να προσαρμοστούν στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να καταστούν οι ροές κεφαλαίων συμβατές με μια πορεία προς χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κλιματικά ανθεκτική ανάπτυξη).

 

Πηγήconsilium.europa.eu

Φωτογραφία: Tobias Rademacher on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.