Το ΕΚ διευρύνει τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση

Πέμπτη, 4 Απρίλιος, 2019 | NEA

Στις 16 Ιανουαρίου 2019, το ΕΚ ενέκρινε τη μεταρρύθμιση του ταμείου, το οποίο στηρίζει εργαζόμενους που απολύονται λόγω της παγκοσμιοποίησης ή άλλων τεχνολογικών και περιβαλλοντικών αλλαγών.

Βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση είναι να συμβάλει σε μια πιο κοινωνική Ευρώπη. Η παγκοσμιοποίηση μπορεί να επιφέρει µεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στη µορφή του παγκόσµιου εµπορίου και να οδηγήσει στην απόλυση ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση ιδρύθηκε το 2006 και παρέχει στήριξη σε άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους είτε λόγω της παγκοσμιοποίησης είτε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Πρόκειται για ταμείο αλληλεγγύης επείγουσας βοήθειας που συγχρηματοδοτεί έργα παροχής βοήθειας σε εργαζομένους που απολύονται, ώστε να βρουν νέα θέση εργασίας ή να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση.

Μάθετε πώς η ΕΕ αξιοποιεί τις ευκαιρίες της παγκοσμιοποίησης.

Υπάρχουν ειδικοί κανόνες που καθορίζουν σε ποιες περιπτώσεις και για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί μια ομάδα εργαζομένων να επωφεληθεί από το ταμείο.

Στις 16 Ιανουαρίου 2019, η ολομέλεια ψήφισε υπέρ της πρότασης για τη διατήρηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση ως εργαλείο έκτακτης ανάγκης και αλληλεγγύης για την περίοδο μετά το 2020. Διεύρυνε, για αυτό το λόγο, τις αρμοδιότητές του ταμείου ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τα δυσμενή αποτελέσματα της ψηφιοποίησης, της αυτοματοποίησης, καθώς και της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι ευρωβουλευτές πρότειναν, επίσης, την αλλαγή του ονόματος του ταμείου από Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση σε Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετάβασης.

Επιπροσθέτως, το ΕΚ χαμήλωσε το κατώτατο όριο απολύσεων: μία εταιρεία θα μπορεί να υποβάλει αίτηση στήριξης στο ταμείο από τη στιγμή που έχει προβεί σε τουλάχιστον 200 απολύσεις (αντί για 500). Οι ευρωβουλευτές προτείνουν, τέλος, την επιτάχυνση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.

Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για το τελικό κείμενο της νομοθεσίας.

Πηγή: europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.