Τι φταίει και είσαι στάσιμος επαγγελματικά;

Τρίτη, 22 Φεβρουάριος, 2022 | NEA

Αρκετά συχνά συμβαίνει το φαινόμενο κάποιος να εργάζεται σκληρά αλλά και πάλι να νιώθει αδικημένος και στάσιμος επαγγελματικά. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται ανησυχία γιατί σε αυτό το άρθρο υπάρχουν πληροφορίες για τις πιθανές αιτίες αυτών των συναισθημάτων και λύσεις που μπορούν να φέρουν την αλλαγή.

Στάσιμος επαγγελματικά: Μήπως χρειάζεται αλλαγή στάσης;

Πολλές φορές μπορεί κάποιος να είναι στάσιμος στον εργασιακό του χώρο, χωρίς να καταλαβαίνει ο ίδιος ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει. Αυτό μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες. Ο πρώτος και ο βασικότερος παράγοντας είναι ότι βλέπει την εργασία ως αναγκαία και απλώς παραμένει στην ασφάλεια που προσφέρει. Σαν αποτέλεσμα δεν επιδιώκει κάτι καλύτερο, αλλά συμβιβάζεται με την θέση που έχει. Η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει συμβάλλει στην διόγκωση αυτής της αντίληψης. Η ανάγκη για εργασία συχνά οδηγεί και στον δεύτερο παράγοντα, στην έλλειψη στόχων. Αφοσιώνεται, δηλαδή, στην εύρεση μιας οποιασδήποτε εργασίας χωρίς να κοιτάει αν είναι σχετική με το αντικείμενο των σπουδών μας, αν του αρέσει, αν έχει ικανοποιητικές απολαβές ή περιθώρια εξέλιξης.

Συχνά λάθη στον εργασιακό χώρο

Δεν είναι μόνο ψυχολογικοί παράγοντες που προκαλούν τη στασιμότητα στην εργασία. Συχνά και ο ίδιος ο εργαζόμενος κάνει λάθη στον τρόπο που εργάζεται, τα οποία και τον απομακρύνουν ακόμα περισσότερο από το “κάτι καλύτερο”.

Το συχνότερο λάθος που κάνει είναι το ότι δεν ζητάει βοήθεια. Αιωρείται μια αντίληψη πως αν κάποιος ζητήσει δείχνει αδύναμος. Φυσικά και όχι! Με το να ζητά βοήθεια μαθαίνει να συνεργάζεται με άλλα άτομα, βλέπει νέες προοπτικές και βελτιώνει τις αδυναμίες του. Η στήριξη από τους συναδέλφους μερικές φορές είναι αναγκαία και πολύτιμη.

Ακόμη, μπορεί κάποιος να μείνει στάσιμος επειδή δεν εξελίσσεται γνωστικά. Πολλές επιχειρήσεις παρέχουν ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, που δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να εξελιχθούν ως επαγγελματίες. Αλλά και εκτός του χώρου εργασίας, μπορεί να διαβάζει και να μαθαίνει πράγματα και μετά τις τυπικές σπουδές του.

Όταν ένας εργαζόμενος επιδιώκει κάτι καλύτερο στην εργασία του, μία αύξηση ή μία προαγωγή, πολύ πιθανό να χρειαστεί να δείξει ο ίδιος ότι δικαιούται αυτή την ευκαιρία, χωρίς να περιμένει να του την προσφέρει κάποιος.

Αφεντικό – Μέντορας

Δεν υπάρχει κάτι πιο ωραίο από ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον. Φαντάζει ιδανικό, δεν είναι βέβαια ακατόρθωτο. Αν ένας εργοδότης διαπιστώσει πως οι υπάλληλοί του είναι στάσιμοι επαγγελματικά ίσως ήρθε ο καιρός να αλλάξει τακτική και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον υποστηρικτικό. Τοξικά περιβάλλοντα προκαλούν κακή εικόνα για μια επιχείρηση και η όρεξη για δουλειά λιγοστεύει.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η εξέλιξη δεξιοτήτων είναι απαραίτητη. Η επένδυση, λοιπόν, σε αυτό είναι σημαντική για την επίτευξη των στόχων των εργαζομένων αλλά και της επιχείρησης συνολικά.

Κάτι για το τέλος

Η εργασία είναι ένα δεύτερο σπίτι. Κάθε άνθρωπος περνάει εκεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ημέρας. Πόσο, λοιπόν, καθοριστικό είναι για την ποιότητα ζωής του είναι να κάνει κάτι που τον γεμίζει και τον κάνει να αισθάνεται πλήρης.

Πηγή: citycampus.gr

Φωτογραφία: Simone Secci on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.