Σύνοδος κορυφής EU-CELAC: Η ΕΕ και η Αργεντινή εντείνουν τη συνεργασία τους για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και για την ενεργειακή ασφάλεια

Πέμπτη, 20 Ιούλιος, 2023 | NEA
Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Argentina

Κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-CELAC στις Βρυξέλλες χθες, η ΕΕ και η Αργεντινή έκαναν ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της ενεργειακής τους συνεργασίας, υπογράφοντας μνημόνιο συνεννόησης (ΜΣ). Το ΜΣ, το οποίο υπέγραψαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ παρουσία της επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και του υπουργού Εξωτερικών της Αργεντινής Σαντιάγο Καφιέρο, καθορίζει βασικούς τομείς συνεργασίας, όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, το υδρογόνο και η μείωση των εκπομπών μεθανίου. Τονίζει επίσης πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας θα είναι κοινωνικά δίκαιη.  

Η πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Η Ευρώπη και η Αργεντινή ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν πιο ασφαλή, βιώσιμο και ευημερούντα κόσμο. Η ενεργειακή συνεργασία μας είναι ένας ιδιαίτερα υποσχόμενος τομέας για τη διασφάλιση δίκαιης και καθαρής μετάβασης και στις δύο ηπείρους μας. Το μνημόνιο συμφωνίας που υπογράφεται σήμερα [σ.σ. χθες] θα καθοδηγήσει και θα διαμορφώσει τη συνεργασία μας τα επόμενα χρόνια. Αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του επενδυτικού θεματολογίου Global Gateway της ΕΕ και θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους μας στους τομείς του κλίματος και της ενέργειας.

Ισχυρότερη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

Όπως ορίζεται στο ΜΣ, η ΕΕ και η Αργεντινή θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη και την προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και της χρήσης του υδρογόνου και των παραγώγων του σε εφαρμογές, όπως οι βιομηχανικές διεργασίες, οι μεταφορές και η αποθήκευση ενέργειας. Η ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα προωθήσει την ενεργειακή μετάβαση και τη δημιουργία αξίας εντός της χώρας και θα συμβάλει στην οικονομική μεγέθυνση και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν επίσης να καταβάλουν προσπάθειες για τη μείωση των διαρροών μεθανίουστην αλυσίδα εφοδιασμού ορυκτού αερίου στο μέγιστο τεχνικά εφικτό επίπεδο. Θα εξετάσουν από κοινού νέες τεχνολογίες για τη μείωση του εξαερισμού και της καύσης σε πυρσό και θα εργαστούν για την ενσωμάτωση του ανακτημένου μεθανίου στην αλυσίδα εφοδιασμού, προκειμένου να μειωθούν οι επιβλαβείς εκπομπές και παράλληλα να αυξηθεί η απόδοση της αλυσίδας εφοδιασμού φυσικού αερίου. Αυτό θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα και θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Επιπλέον, το μνημόνιο υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι μελλοντικές επενδύσεις σε ελπιδοφόρα έργα ή δραστηριότητες συμμορφώνονται με τη σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία και των δύο μερών, ότι λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες σχετικά με την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και ότι διασφαλίζουν την προστασία, τη διατήρηση και την αποκατάσταση των υδατικών συστημάτων και των οικοσυστημάτων που σχετίζονται με τα ύδατα. Τονίζει επίσης πόσο σημαντικό είναι να επιδιώκεται μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, που σέβεται τα συμφέροντα των τοπικών κοινοτήτων. 

Ιστορικό

Η ΕΕ και η Αργεντινή έχουν εδραιωμένο διάλογο για την ενέργεια, ο οποίος καλύπτει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, το υδρογόνο και το φυσικό αέριο. Ο διάλογος αυτός βασίζεται σε πρόσφατες διακηρύξεις, πρωτοβουλίες και συμφωνίες που καθορίστηκαν στο πλαίσιο του ενεργειακού διαλόγου υψηλού επιπέδου και στη συνεδρίαση της δωδέκατης μεικτής επιτροπής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αργεντινής που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες στις 22 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας-πλαισίου για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Αργεντινής του 1990.

Η συνεργασία στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας αποτελεί μέρος του επενδυτικού θεματολογίου Global Gateway Ευρωπαϊκής Ένωσης — Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής με στόχο την προώθηση μιας δίκαιης πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, το οποίο παρουσίασε η πρόεδρος της Επιτροπής στην επιχειρηματική στρογγυλή τράπεζα ΕΕ-ΛΑΚ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει την ανάπτυξη και την εφαρμογή του επενδυτικού θεματολογίου Global Gateway μεταξύ ΕΕ-ΛΑΚ (GGIA),το οποίο αποτελεί πολιτική δέσμευση για συνεργασία, με τον εντοπισμό δίκαιων πράσινων και ψηφιακών επενδυτικών ευκαιριών στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, οι οποίες θα επωφεληθούν από το ανοικτό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες και θα συμβάλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Φέρνει στο προσκήνιο περισσότερα από 130 ενδεικτικά έργα σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για τη μόχλευση έξυπνων επενδύσεων που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη σε βασικούς τομείς όπως η υγεία, η ανανεώσιμη ενέργεια, η ψηφιακή συνδεσιμότητα, οι κρίσιμες πρώτες ύλες, η έρευνα και η καινοτομία.

Το θεματολόγιο GGIA θα υλοποιηθεί μέσω πρωτοβουλιών της «Ομάδας Ευρώπη»:  η ΕΕ, τα κράτη μέλη της, οι οργανισμοί αναπτυξιακής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), οι οργανισμοί εξαγωγικών πιστώσεων και όλες οι άλλες δημόσιες πηγές χρηματοδότησης θα συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πηγή και Εικόνα: greece.representation.ec.europa.eu

 

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.