Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, 23-24 Οκτωβρίου 2023

Παρασκευή, 3 Νοέμβριος, 2023 | NEA

Ενημερωτικά γραφήματα – Καθορισμός αλιευτικών ορίων και ποσοστώσεωνΚύρια αποτελέσματα

Αλιεία

Αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα για το 2024

Οι υπουργοί Αλιείας κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) του επόμενου έτους και τις ποσοστώσεις για τα σημαντικότερα από εμπορική άποψη ιχθυαποθέματα στη Βαλτική Θάλασσα. Η συμφωνία συνάδει με τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES) και με τους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) καθώς και με τις διατάξεις του πολυετούς σχεδίου για τα αποθέματα της Βαλτικής Θάλασσας.

Η πολιτική συμφωνία περιλαμβάνει:

λόγω των χαμηλών επιπέδων βιομάζας, το Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει να καθορίζει TAC για τα παρεμπίπτοντα αλιεύματαμόνο για τη ρέγγα της δυτικής Βαλτικής (υποδιαιρέσεις 22-24), τον γάδο της ανατολικής Βαλτικής (υποδιαιρέσεις 25-32) και τον γάδο της δυτικής Βαλτικής (υποδιαιρέσεις 22-24)

στην περίπτωση της ρέγγας στον Βοθνικό Κόλπο (υποδιαιρέσεις 30-31) και της ρέγγας στην κεντρική Βαλτική (υποδιαιρέσεις 25-27, 28.2, 29, 32), προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα χαμηλά επίπεδα βιομάζας και να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση των αποθεμάτων, το Συμβούλιο μείωσε τα TAC κατά 31 % και 43 % αντίστοιχα

τα TAC για τον σολομό του Κόλπου της Φινλανδίας (υποδιαίρεση 32) αυξήθηκαν κατά 7 %

στην περίπτωση του φασιού Ατλαντικού, ανανεώθηκαν οι αλιευτικές δυνατότητες από το 2023· μολονότι η κατάσταση των αποθεμάτων για το φασί Ατλαντικού έχει βελτιωθεί σημαντικά, ο γάδος αποτελεί αναπόφευκτο παρεμπίπτον αλίευμα στην αλιεία φασιού Ατλαντικού, πράγμα που συνεκτιμάται στα αντίστοιχα TAC

τα TAC για τη ρέγγα στον Κόλπο της Ρίγας, τον σολομό της κεντρικής λεκάνης και την παπαλίνα μειώθηκαν κατά 17 %, 15 % και 10 % αντίστοιχα, λόγω της κακής κατάστασης των αποθεμάτων

 

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα δείχνει ότι είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε δράση για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες που αφορούν το περιβάλλον και να συμβάλουμε στην ανασύσταση και τη διατήρηση των ιχθυαποθεμάτων της Βαλτικής, δείχνει όμως και το ενδιαφέρον μας έναντι της αλιευτικής κοινότητας της Βαλτικής. Τα μελλοντικά μέσα διαβίωσης των αλιέων, ανδρών και γυναικών, στην περιοχή εξαρτώνται από τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων· για τον λόγο αυτόν εξασφαλίσαμε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών ευαίσθητων ζητημάτων.»

– Luis Planas Puchades, υπηρεσιακός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Επισιτισμού της Ισπανίας

 

Βαλτική Θάλασσα: Συμφωνία στο Συμβούλιο για τα όρια αλιευμάτων του 2024 (δελτίο Τύπου, 24 Οκτωβρίου 2023)

Διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων της ΕΕ (γενικές πληροφορίες)

Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) 2023

Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις με στόχο να παράσχουν καθοδήγηση στην Επιτροπή σχετικά με τη θέση που θα λάβει η ΕΕ κατά τη φετινή ετήσια σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) στις 13-20 Νοεμβρίου 2023.

Η ημερήσια διάταξη της φετινής ετήσιας συνόδου περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων τα τροπικά θυννοειδή, ο γλαυκοκαρχαρίας, ο ερυθρός τόνος και τα μέτρα ελέγχου και επιβολής.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου θα συνεχιστούν οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο με σκοπό να επέλθει συμφωνία για τη θέση της ΕΕ πριν από τη σύνοδο.

Διεθνείς αλιευτικές συμφωνίες (γενικές πληροφορίες)

Γεωργία

Η κατάσταση των αγορών, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συζήτησαν την κατάσταση των γεωργικών αγορών και των βασικών προϊόντων και σημείωσαν τις πληροφορίες που παρέσχε η Επιτροπή σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των γεωργικών αγορών.

Επιπλέον, το Συμβούλιο σημείωσε τις πληροφορίες που προσκόμισαν τα κράτη μέλη σχετικά με την κατάσταση της αγοράς, λαμβάνοντας επίσης υπόψιν το σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, καθώς και τις απόψεις τους σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις που πρέπει να αναμένονται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Οι συνέπειες του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε ορισμένες περιοχές, οι υψηλές τιμές της ενέργειας και η παγκόσμια μείωση της αγοραστικής δύναμης εξακολουθούν να αποτελούν προκλήσεις για τις γεωργικές αγορές. Οι υπουργοί σημείωσαν επίσης ότι άλλοι παράγοντες, όπως η εξάπλωση των ασθενειών των ζώων και ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων, εξακολουθούν να ασκούν πίεση στον συγκεκριμένο τομέα.

Επιπλέον, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τρόπους να ενισχυθεί η ευελιξία των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ, ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις μελλοντικές προκλήσεις. Κατά τις συζητήσεις, οι υπουργοί τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να διερευνηθούν νέοι μηχανισμοί και μέσα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μελλοντικών κρίσεων μεγάλης κλίμακας στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο και ενόψει των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η Προεδρία επισήμανε τον ρόλο που έχει η γεωργία στη διαφύλαξη της επισιτιστικής ασφάλειας και τόνισε ότι ο στρατηγικός αυτός τομέας πρέπει να έχει στη διάθεσή του τα κατάλληλα μέσα ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται σε έκτακτες περιστάσεις.

Στη σύνοδο συμμετείχε και ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της ΟυκρανίαςMykola Solskyi, προκειμένου να παρουσιάσει στα κράτη μέλη της ΕΕ επισκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων στον γεωργικό τομέα της Ουκρανίας. Ο κ. Solskyi παρέσχε πληροφορίες σχετικά με τις εξαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ και σχετικά με το πώς η ΕΕ θα μπορούσε να στηρίξει περαιτέρω τη χώρα του, όχι μόνο διευκολύνοντας την εξαγωγή ουκρανικών προϊόντων στην ΕΕ και στις αγορές παγκοσμίως, αλλά και επιτόπου στην Ουκρανία.

Η Προεδρία συμφώνησε με την Επιτροπή σχετικά με τη σημασία της ενίσχυσης των λωρίδων αλληλεγγύης και της εξεύρεσης εναλλακτικών οδών με μικρότερες δαπάνες υλικοτεχνικής υποστήριξης.

«Η σημερινή συζήτηση δείχνει για μία ακόμη φορά ότι, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ΚΓΠ, ο γεωργικός τομέας της ΕΕ μπορεί να παρέχει επισιτιστική ασφάλεια στους πολίτες της ΕΕ. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε τους Ουκρανούς γείτονές μας και βοηθάμε την Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της στις χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο που τα χρειάζονται περισσότερο. Η παρουσία του Ουκρανού υπουργού Mykola Solskyi, ο οποίος μας μίλησε σήμερα, αποτελεί απόδειξη της ακατάπαυστης δέσμευσής μας απέναντι στη χώρα του.»

– Luis Planas Puchades, υπηρεσιακός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Επισιτισμού της Ισπανίας

Επισιτιστική ασφάλεια και οικονομική προσιτότητα των τροφίμων (γενικές πληροφορίες)

Κατάσταση της αγοράς, ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία (ενημερωτικό έγγραφο)

Οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα — πτυχές σχετικές με τα τρόφιμα

Οι υπουργοί συζήτησαν δημόσια τις σχετικές με τα τρόφιμα πτυχές της πρότασης για την τροποποίηση της οδηγίας-πλαισίου για τα απόβλητα, η οποία υποβλήθηκε από την Επιτροπή στις 5 Ιουλίου 2023.

Το σημείο αυτό συμπεριλήφθηκε από την ισπανική Προεδρία λόγω της σπουδαιότητάς του για τον αγροδιατροφικό τομέα και σύμφωνα με τον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης 12.3 για την κατά το ήμισυ μείωση των αποβλήτων τροφίμων παγκοσμίως έως το 2030, καθώς και για τη μείωση των απωλειών τροφίμων στις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού. Η σύνθεση «Περιβάλλον» του Συμβουλίου έχει τη συνολική αρμοδιότητα για την εξέταση της πρότασης. Λόγω της σπουδαιότητάς της για τον αγροδιατροφικό τομέα και τις αλυσίδες τροφίμων, οι υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν κατά τη σημερινή σύνοδο τις σχετικές με τα τρόφιμα πτυχές της πρότασης, μεταξύ άλλων υπό το πρίσμα των δυνατοτήτων της να συμβάλει στην επισιτιστική ασφάλεια.

Το Συμβούλιο εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόταση και τους επιδιωκόμενους στόχους της και επιβεβαίωσε την προσήλωσή του στη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, η οποία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες πηγές αναποτελεσματικότητας στην τροφική αλυσίδα. Κατά την ανταλλαγή απόψεων, οι υπουργοί συζήτησαν ποια είναι τα καταλληλότερα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων της πρότασης για μείωση και πρόληψη της σπατάλης και των αποβλήτων τροφίμων.

Οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα — Πτυχές που σχετίζονται με τα τρόφιμα (ενημέρωση από την Προεδρία και την Επιτροπή)

Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα (πρόταση της Επιτροπής)

Διάφορα

Στο σημείο «Διάφορα», το Συμβούλιο ενημερώθηκε από την τσεχική αντιπροσωπία σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου της ομάδας Visegrád των αρμόδιων για τη γεωργία υπουργών, η οποία επικεντρώθηκε στην παρούσα κατάσταση των γεωργικών αγορών και στις σχετικές με τη δασοκομία πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ.

Επιπλέον, το Συμβούλιο έλαβε πληροφορίες από την κροατική και τη σλοβενική αντιπροσωπία σχετικά με τους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων και χρηματοδοτικής στήριξης, ενώ η λιθουανική αντιπροσωπία ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με τη στήριξη και τις προοπτικές της βιολογικής γεωργίας. Η ιταλική αντιπροσωπία έδωσε επίσης πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο προγράμματος εργασιών της Επιτροπής για το 2024 σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, η Προεδρία παρέσχε στο Συμβούλιο επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τις γεωργικές και δασοκομικές πτυχές της πρότασης για την πιστοποίηση των απορροφήσεων άνθρακα.

Επίσης σε δημόσια συνεδρίαση, η πολωνική αντιπροσωπία ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με τον αντίκτυπο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ στον γεωργικό τομέα. Επιπλέον, η αυστριακή αντιπροσωπία ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας, όπως το σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο και ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας, καθώς και η ανάγκη να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της επίτευξης των περιβαλλοντικών μας στόχων και της διαφύλαξης της επισιτιστικής ασφάλειας.

 

Πηγή και Εικόνα: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.