Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης: Το Συμβούλιο κινεί διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος κατά επτά κρατών μελών
Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα αποφάσεις με τις οποίες διαπιστώνεται η ύπαρξη υπερβολικών ελλειμμάτων για το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Επιπλέον, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η Ρουμανία, η οποία έχει υπαχθεί στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από το 2020, δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματός της και, ως εκ τούτου, η διαδικασία θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή.
Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος με βάση το έλλειμμα έχει ως σκοπό να διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη θα επανέλθουν ή θα διατηρήσουν πειθαρχία στους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεών τους και θα αποφύγουν την εμφάνιση υπερβολικών ελλειμμάτων. Ο απώτερος στόχος είναι η διατήρηση του χαμηλού δημόσιου χρέους ή η μείωση του υψηλού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.
Τα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφώνονται με τη δημοσιονομική πειθαρχία βάσει κριτηρίων και τιμών αναφοράς που καθορίζονται στις Συνθήκες της ΕΕ: το έλλειμμά τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 3 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους (ΑΕΠ) και το χρέος τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 60 % του ΑΕΠ τους. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να τηρούν τις εν λόγω τιμές αναφοράς της Συνθήκης.
Σε περίπτωση υπερβολικού ελλείμματος σε ένα κράτος μέλος, σκοπός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος είναι να επισπεύσει τη διόρθωσή της, θέτοντας τα κράτη μέλη υπό ενισχυμένο έλεγχο και διατυπώνοντας συστάσεις ώστε αυτά να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματος.
Επόμενα βήματα
Προς το τέλος του έτους, το Συμβούλιο θα κληθεί να εκδώσει, κατόπιν σύστασης της Επιτροπής, συστάσεις προς τα κράτη μέλη για την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης προκειμένου να διορθωθεί το έλλειμμά τους εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Οι συστάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν διορθωτική δημοσιονομική πορεία, εκφρασμένη σε αριθμητικούς όρους, και συγκεκριμένη προθεσμία.
Η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει συστάσεις για έκδοση συστάσεων από το Συμβούλιο περί τον Νοέμβριο, ταυτόχρονα με υποβολή της φθινοπωρινής δέσμης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Φέτος, κατ’ εξαίρεση, το χρονοδιάγραμμα των συστάσεων προς τα κράτη μέλη που έχουν υπαχθεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης θα ευθυγραμμιστεί με τις διατάξεις του μεταρρυθμισμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, που ισχύουν από τις 30 Απριλίου, τα κράτη μέλη θα καταρτίσουν μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά διαρθρωτικά σχέδια το φθινόπωρο, καθορίζοντας την πορεία των δαπανών τους καθώς και τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που ιεραρχούν ως προτεραιότητα για τα επόμενα 4 έως 7 έτη.
Σκοπός είναι να ευθυγραμμιστούν οι συστάσεις του Συμβουλίου στο πλαίσιο των διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος με τις συστάσεις στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών-διαρθρωτικών σχεδίων.
Γενικές πληροφορίες
Με βάση τα υποβληθέντα και επιβεβαιωμένα στοιχεία για το έτος 2023, όλα τα κράτη μέλη που έχουν υπαχθεί πλέον σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εμφάνισαν το 2023 έλλειμμα γενικής κυβέρνησης που υπερέβαινε την τιμή αναφοράς της Συνθήκης:
– Ιταλία (-7,4%)
– Ουγγαρία (-6,7%)
– Ρουμανία (-6,6%)
– Γαλλία (-5,5%)
– Πολωνία (-5,1%)
– Μάλτα (-4,9%)
– Σλοβακία (-4,9%)
– Βέλγιο (-4,4%)
Μετά από τετραετή διακοπή λόγω της ενεργοποίησης της γενικής ρήτρας διαφυγής μεταξύ του 2020 και του 2023 συνεπεία της πανδημίας COVID-19, η Επιτροπή εκπόνησε στις 19 Ιουνίου έκθεση δυνάμει του άρθρου 126 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ). Η έκθεση εντόπισε 12 κράτη μέλη που παρουσίαζαν δημόσιο έλλειμμα το οποίο υπερέβαινε την τιμή αναφοράς του 3 % που ορίζει η Συνθήκη ή διέτρεχαν τον κίνδυνο να υπερβούν την τιμή αναφοράς της Συνθήκης εντός το 2023.
Η έκθεση πρότεινε την κίνηση διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος βάσει ελλείμματος για επτά κράτη μέλη. Η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή διατύπωσε τη γνώμη της εντός των δύο εβδομάδων που ακολούθησαν.
Στις 8 Ιουλίου 2024, η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο να εκδώσει αποφάσεις για τη διαπίστωση της ύπαρξης υπερβολικών ελλειμμάτων για επτά κράτη μέλη, καθώς και την έκδοση απόφασης με την οποία θα διαπιστωνόταν ότι η Ρουμανία, η οποία έχει υπαχθεί στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από το 2019, δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης.
Το Συμβούλιο, κατά τη σύνοδό του στις 16 Ιουλίου 2024, αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τις προτάσεις. Η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων αποφάσισε στις 24 Ιουλίου να κινήσει γραπτή διαδικασία για την επίσημη έκδοση της απόφασης, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η σημερινή έκδοση αποφάσεων σημαίνει ότι οι διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος έχουν πλέον κινηθεί επίσημα.
Πηγή και Εικόνα: consilium.europa.eu