Σμήνος έξυπνων drones αλλάζει τον τρόπο που παρακολουθούμε τα σπορ

Τρίτη, 18 Ιούλιος, 2017 | Europe DirectNEA

Οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει την κάλυψη ενός φεστιβάλ ή ενός αθλητικού γεγονότος τα τελευταία χρόνια θα έχει πιθανότατα παρατηρήσει εναέρια πλάνα που τραβήχτηκαν με drones.

Μία συνεργασία πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και ραδιοτηλεοπτικών φορέων επιδιώκει να μεταφέρει την κάλυψη αυτών των εκδηλώσεων στο επόμενο επίπεδο, με τη χρησιμοποίηση ενός μικρού σμήνους έξυπνων drones. Το πρόγραμμα MULTIDRONE, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, στοχεύει στη δημιουργία ομάδων με τρία έως πέντε ημιαυτόματα drones που μπορούν να αποτυπώσουν την εκτυλισσόμενη δράση σε μεγάλης κλίμακας αθλητικά γεγονότα.

Τα θέματα αυτά, και πολλά άλλα, θα πρέπει σύντομα να εξεταστούν από το SESAR, το πρόγραμμα που συντονίζει όλες τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης της ΕΕ στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας. Το SESAR σχεδιάζει να εφαρμόσει μια εναρμονισμένη προσέγγιση για τη διαχείριση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου έως το 2030, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη εξέλιξη στο τομέα της εναέριας κυκλοφορίας.

Πρόσφατα το SESAR παρουσίασε το σχέδιο με το οποίο σκοπεύει να καταστήσει τη χρήση drone σε χαμηλό υψόμετρο πολύ πιο ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον. Ευελπιστούν πως το σχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι το 2019, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια αγορά υπηρεσιών drone στην ΕΕ, με την ασφαλή ενσωμάτωση άκρως αυτοματοποιημένων ή αυτόνομων drones σε εναέριο χώρο χαμηλού επιπέδου, έως 150 μέτρων.

Όπως και στην περίπτωση της επανδρωμένης εναέριας κυκλοφορίας, το σχέδιο θα περιλαμβάνει τη καταγραφή των drones και όσων τα πετάνε, την παροχή πληροφοριών για αυτόνομες πτήσεις drones καθώς και την οριοθέτηση των περιοχών όπου θα επιτρέπεται να πετάνε.

Περισσότερες πληροφορίες:

MULTIDRONE

INAS

Πηγή: horizon-magazine.eu

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.