Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη συνομιλεί με πολίτες στην Κρήτη
Καθώς εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι επισκέπτονται διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις για να συζητήσουν με τους πολίτες και να ακούσουν τις ανησυχίες και τις ελπίδες τους για το μέλλον. Στις 12 Ιουλίου 2013, η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη θα βρίσκεται στην Κρήτη για να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους πολίτες.
«Περιμένω με ενδιαφέρον να συνομιλήσω με τους πολίτες της Κρήτης. Δεν έχουμε πολύ συχνά την ευκαιρία να συζητάμε ανοικτά σε αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, οι συζητήσεις αυτές χρειάζονται περισσότερο από ποτέ σήμερα, μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τη συμμετοχή όλων στο διάλογο, εξηγώντας στους πολίτες τα δικαιώματά τους και συζητώντας μαζί τους για το πώς η Ευρώπη μπορεί να ανακάμψει. Η αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού της Ελλάδας για γαλάζια ανάπτυξη μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο. Ως Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, θα συζητήσω μαζί τους πώς μπορούμε από κοινού να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις θάλασσες και τις ακτές μας.»
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 12 Ιουλίου, από τις 18.00 έως τις 19.00. Η Κρήτη συμμετέχει ουσιαστικά στην περιφερειακή συνεργασία για τη θαλάσσια πολιτική, το δε Ερευνητικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας (ΕΛΚΕΘΕ) είναι ένα από τα κυριότερα ερευνητικά κέντρα στον τομέα.
Η αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης για έξοδο από την οικονομική κρίση, καθώς και το δυναμικό της Περιφέρειας Κρήτης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη και των πολιτών. Το διάλογο θα ανοίξουν ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης και ο κ. Γιάννης Κουράκης, Δήμαρχος της πόλης του Ηρακλείου. Επίσης στο διάλογο θα συμμετάσχει ο Ευρωβουλευτής, κ. Σπύρος Δανέλλης.
Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του web stream http://webcast.ec.europa.eu.
Μπορούν επίσης να συμμετάσχουν πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη, μέσω Twitter: @DialogosPoliton και με τη χρήση της ετικέτας (hashtag) #EUDeb8.
Ιστορικό
Τι είναι οι διάλογοι των πολιτών;
Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών (IP/13/2), που είναι αφιερωμένο στους πολίτες και τα δικαιώματά τους. Το 2013 είναι η 20ή επέτειος της ιθαγένειας της ΕΕ που καθιερώθηκε με τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1993, και είναι επίσης ένα έτος πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητούν με πολίτες σχετικά με τις προσδοκίες τους για το μέλλον στο πλαίσιο των Διαλόγων με τους Πολίτες (συναντήσεις σε δημαρχεία) σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η Αντιπρόεδρος κα Ρέντινγκ έχει ήδη πραγματοποιήσει συζητήσεις στο Καντίζ (Ισπανία), στο Γκρατς (Αυστρία), στο Βερολίνο (Γερμανία), στο Δουβλίνο (Ιρλανδία), στην Κουίμπρα (Πορτογαλία), στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) και στο Esch-sur-Alzette (Λουξεμβούργο). Ο επίτροπος Άντορ συμμετείχε σε διάλογο με τους πολίτες στη Νάπολη (Ιταλία), η επίτροπος Μάλμστρομ στο Γκέτεμποργκ (Σουηδία) και στο Τορίνο (Ιταλία) και ο αντιπρόεδρος Ταγιάνι στη Ρώμη (Ιταλία). Πολλοί ακόμη διάλογοι θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, στο πλαίσιο των οποίων παράγοντες από την ευρωπαϊκή, εθνική και τοπική πολιτική σκηνή θα συνομιλήσουν με πολίτες απ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες. Παρακολουθήστε όλες τις συζητήσεις στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/european-debate.
Πολλά έχουν επιτευχθεί μέσα στα είκοσι χρόνια από την καθιέρωση της ιθαγένειας της ΕΕ: μία έρευνα της ΕΕ που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους δείχνει ότι σήμερα το 63% των πολιτών αισθάνονται «Ευρωπαίοι». Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μόνο 46 % μολονότι το 63 % των Ελλήνων δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο κοντά στους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών λόγω της κρίσης.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι πολίτες κάνουν καθημερινά χρήση των δικαιωμάτων τους. Οι Ευρωπαίοι επωφελούνται από την αυξημένη προστασία στις διασυνοριακές αγορές, την εγγυημένη περίθαλψη στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλειας Ασθένειας και από τα φθηνότερα τέλη περιαγωγής χάρη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ωστόσο, δεν είναι πάντα ενήμεροι γι’ αυτά τα δικαιώματα. Για παράδειγμα, έρευνες δείχνουν ότι περίπου δύο στους τρεις Έλληνες δηλώνουν ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της ΕΕ, ενώ περισσότεροι από έξι στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι θα ήθελαν να γνωρίζουν περισσότερα για τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της ΕΕ.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή κήρυξε το 2013 Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών, αφιερωμένο στους πολίτες και τα δικαιώματά τους. Ο στόχος είναι διττός: Αφενός να εξηγήσουμε τι σημαίνει να είναι κανείς Ευρωπαίος πολίτης και τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη.
Και αφετέρου να ακούσουμε. Καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, η Αντιπρόεδρος Ρέντινγκ και άλλοι Επίτροποι θα συμμετέχουν από κοινού με εθνικούς και τοπικούς πολιτικούς ιθύνοντες σε διάφορες συζητήσεις με πολίτες όλων των κρατών μελών στην Ευρώπη, ώστε να υπάρξει απευθείας διάλογος με τους πολίτες για το τι θέλουν, πώς αισθάνονται σχετικά με τα δικαιώματά τους και σε ποιούς τομείς θέλουν να δουν την Ένωση να σημειώνει πρόοδο κατά την επόμενη δεκαετία. Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να προετοιμάσουν το έδαφος για τις μελλοντικές Ευρωπαϊκές εκλογές.
Γιατί η Επιτροπή ανέλαβε τώρα αυτήν την πρωτοβουλία;
Επειδή σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το μέλλον της Ευρώπης είναι το θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη – πολλοί εκτιμούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς μια πολιτική ένωση, σε ομοσπονδία εθνικών κρατών, ή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Οι προσεχείς μήνες και τα προσεχή έτη θα έχουν αποφασιστική σημασία για τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ένωσης.
Μετά την ομιλία που εκφώνησε τον Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μπαρόζο σχετικά με την κατάσταση της Ένωσης (SPEECH/12/596), η συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στις 29 Νοεμβρίου 2012, η Επιτροπή παρουσίασε το Σχέδιο στρατηγικής της για τη μετάβαση προς την πλήρη οικονομική, νομισματική και δημοσιονομική ένωση, και οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέδωσαν κοινή έκθεση στις 5 Δεκεμβρίου 2012. Η Επιτροπή και τα άλλα θεσμικά όργανα επεξεργάζονται τώρα ένα χάρτη πορείας για την Πολιτική Ένωση. Οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο στη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι διάλογοι θα τους δώσουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους και να συζητήσουν.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις ανησυχίες τους πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 2014 και πριν προταθούν οποιεσδήποτε αλλαγές στη Συνθήκη.
Επί του παρόντος, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (68%) αισθάνονται ότι η γνώμη τους δεν μετράει στην Ευρώπη – αυτό πρέπει να αλλάξει.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαλόγων;
Τα σχόλια των πολιτών κατά τη διάρκεια των διαλόγων θα βοηθήσουν την Επιτροπή να σχεδιάσει τη μελλοντική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Ένας από τους κύριους στόχους αυτών των διαλόγων είναι η προετοιμασία του εδάφους για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.
Στις 8 Μαΐου 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη δεύτερη Έκθεση για την Ιθαγένεια της ΕΕ, στην οποία παρουσιάζονται 12 νέα συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση προβλημάτων που εξακολουθούν να έχουν οι πολίτες (IP/13/410 και MEMO/13/409). Η έκθεση αυτή αποτελεί την απάντηση της Επιτροπής σε μια σημαντική διαδικτυακή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2012 (IP/12/461), καθώς και στα ερωτήματα που τέθηκαν και στις προτάσεις που έγιναν στο πλαίσιο των διαλόγων με τους πολίτες με θέμα τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και το μέλλον τους. Δώδεκα χιλιάδες πολίτες της ΕΕ έλαβαν μέρος στη διαβούλευση, με τους Πολωνούς να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα, δεδομένου ότι της αντιστοιχεί το 18% του συνολικού αριθμού των απαντήσεων.
Περισσότερες πληροφορίες
Περισσότερες πληροφορίες για τον διάλογο: http://www.citizensdialogue.gr/
Συζητήσεις με τους πολίτες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης: http://ec.europa.eu/european-debate
Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών: http://europa.eu/citizens-2013
Οι Ευρωπαίοι έχουν τον λόγο: Αποτελέσματα της διαβούλευσης σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ: http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf