Συνέδριο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Παρασκευή, 1 Νοέμβριος, 2013 | Eκδηλώσεις στην ΕΕΕκδηλώσεις

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης συνέδριο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με τίτλο «Προς μια νέα ατζέντα», το οποίο συνδιοργανώθηκε με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα. Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο κ. Θεοχάρης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 140 άτομα.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του χάρτη πορείας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αφενός και, αφετέρου ο καθορισμός νέων προτεραιοτήτων για την ενίσχυση της καταπολέμησης παράνομων εσόδων.

Στις αρχές του 2012, καταρτίστηκε χάρτης πορείας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, τη Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (ΜΧΠ), το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία, τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, την Τράπεζα της Ελλάδος, τη Γενική Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σε στενή συνεργασία με την Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Οι εν λόγω οργανισμοί συνεργάζονται για την εφαρμογή του Χάρτη Πορείας για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και την επίτευξη αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής τα εξής:

– Η Τράπεζα της Ελλάδος με την υποστήριξη του ΔΝΤ έχει δώσει σαφείς οδηγίες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τις συναλλαγές που θα πρέπει να αναφέρονται ως ύποπτες στη ΜΧΠ.

– Η ΜΧΠ έλαβε από τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο καταγγελίες για πολύ περισσότερες ύποπτες συναλλαγές νομιμοποίησης παράνομων εσόδων που συνδέονται με φοροδιαφυγή.

– Η ΜΧΠ επικεντρώθηκε στην ανάλυση καταγγελιών ύποπτων συναλλαγών που συνδέονται με  φοροδιαφυγή αφού εκπαιδεύτηκε σε στρατηγική και τακτική ανάλυση.

– Υπέβαλε πάνω από 1100 εκθέσεις για περιπτώσεις ύποπτης φοροδιαφυγής στις φορολογικές αρχές και το ΣΔΟΕ, και έλαβε επιβεβαίωση για πάνω από 330 υποθέσεις. Η ΜΧΠ, από τις αρχές του 2012, έχει προβεί σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, αξίας περίπου 140 εκατομμυρίων ευρώ.

– Εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 18 μηνών υλοποιήθηκε με τον συντονισμό της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, το οποίο διοργανώθηκε από την ΕΚΔΔΑ και εφαρμόστηκε με την τεχνική υποστήριξη της Υπηρεσίας Φορολογικών Πληροφοριών και Ερευνών των Κάτω Χωρών (Fiscal Information and Investigation Service – FIOD), έλαβαν κατάρτιση πάνω από 700 συμμετέχοντες προερχόμενοι από όλους τους οργανισμούς επιβολής του νόμου και τους εποπτικούς οργανισμούς. Οι συμμετέχοντες έλαβαν κατάρτιση επί διαφόρων επιπέδων και θεμάτων, και συνεχίζουν να λαμβάνουν επιτόπου εκπαίδευση σε πραγματικούς ελέγχους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνέβαλε μεταξύ άλλων στην εκπόνηση 30 σχεδίων έργων από Έλληνες συμμετέχοντες, ένα εκ των οποίων είναι επί του παρόντος σε εφαρμογή.

– Για την πραγματική ενίσχυση και επίσπευση της ανταλλαγής πληροφοριών, καταρτίστηκε έμμεσο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών, υπό την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είναι τεχνικά έτοιμο. Αναμένεται η εφαρμογή του και η τελική τροποποίηση του νόμου κατατίθεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που αποτελεί μεγάλο βήμα προόδου ενώ οι σχετικές πληροφορίες θα μπορούν να είναι διαθέσιμες σε μία ημέρα αντί για ένα χρόνο όπως συνέβαινε ενίοτε. Το γεγονός αυτό θα είναι χρήσιμο για τους ελέγχους.

– Τροποποιήθηκε η νομοθεσία, π.χ. όσον αφορά πρόσωπα πολιτικά εκτεθειμένα που κατοικούν στο εσωτερικό του κράτους.

– Ενισχύθηκε ο συντονισμός, με τη συνεδρίαση κάθε δύο εβδομάδες της συντονιστικής επιτροπής καταπολέμησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Αποτέλεσμα επίσης του συνεδρίου είναι ο καθορισμός διαφόρων προτεραιοτήτων που θα μπορούσαν να εξεταστούν από την Επιτροπή κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για την οριστική κατάρτιση της νέας ατζέντας, και οι οποίες περιλαμβάνουν:

– Ενδεχόμενη καθιέρωση «τριμερούς συνεδρίασης», με τη συμμετοχή της οικονομικής εισαγγελικής αρχής, του ΣΔΟΕ και της οικονομικής αστυνομίας. Η οικονομική εισαγγελική αρχή θα έχει την ευθύνη να αποτρέπει τυχόν αλληλεπικαλύψεις εντολής και να εξασφαλίζει καλύτερη ιεράρχηση των ερευνών τόσο εντός όσο και μεταξύ των οργάνων έρευνας.

– Διερεύνηση αυξημένης δυνατότητας ενεχυρίασης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων για την πληρωμή δημόσιου χρέους.

– Ενίσχυση της διαχείρισης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, περαιτέρω δραστηριοποίηση της υπηρεσίας ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων και συμμόρφωση της νομοθεσίας με τα διεθνή πρότυπα.

– Περαιτέρω ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των διαφόρων εποπτικών φορέων και φορέων επιφορτισμένων με την εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς και μεγαλύτερη επεξεργασία και εφαρμογή ανεπτυγμένων σχεδίων δράσης που έχουν τις καλύτερες προοπτικές. Μεγαλύτερη ανάγκη κατάρτισης επιτόπου.

– Περαιτέρω ενίσχυση του συντονισμού με ενεργοποίηση της Επιτροπής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

– Ολοκλήρωση της εφαρμογής του έμμεσου μητρώου τραπεζικών λογαριασμών για τη διευκόλυνση των ελέγχων.
Βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/taskforce-greece/index_en.htm

Ιστορικό

Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα ιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου 2011 με εντολή να εντοπίζει και να συντονίζει την τεχνική βοήθεια που ζήτησε η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Επιδιώκει επίσης να επιταχύνει την απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ με σκοπό τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

Την πρωτοβουλία αυτή υποστήριξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 Ιουλίου 2011, το οποίο δήλωσε ότι «…τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέσα προκειμένου να παράσχουν έκτακτη τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της…»

Τρεις μήνες μετά, η Ομάδα Δράσης ξεκίνησε το έργο της. Σήμερα, συντονίζει την τεχνική βοήθεια μεταξύ 12 ευρέων τομέων πολιτικής, έκαστος εκ των οποίων περιλαμβάνει ορισμένα υπο-έργα, όπως επιτάχυνση των έργων της πολιτικής για τη συνοχή, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί/πρόσβαση στη χρηματοδότηση, διοικητική μεταρρύθμιση, προϋπολογισμός και φορολογία, καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και καταπολέμηση της διαφθοράς, επιχειρηματικό περιβάλλον, μεταρρύθμιση του τομέα υγείας, μεταρρύθμιση του δικαστικού τομέα, αγορά εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, εκπαίδευση και καινοτομία, μετανάστευση και άσυλο, ιδιωτικοποιήσεις και κτηματολόγιο, βιομηχανίες και υπηρεσίες δικτύου.

Η Ομάδα Δράσης υποβάλλει έκθεση στον Πρόεδρο Barroso και ασκεί τις δραστηριότητές της υπό την πολιτική καθοδήγηση του Αντιπροέδρου Olli Rehn. Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Horst Reichenbach, υποβάλλει τακτικά εκθέσεις προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Επιτροπή.

Η Ομάδα Δράσης αποτελείται από 60 υπαλλήλους περίπου με έδρα τις Βρυξέλλες και την Αθήνα.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.