Πώς η ΕΕ μειώνει τα αέρια θερμοκηπίου πέρα από το CO2

Δευτέρα, 15 Μάιος, 2023 | NEA

Καθώς η ΕΕ εργάζεται σκληρά για να μειώσει τις εκπομπές CO2, καταβάλλει επίσης προσπάθειες για τη ρύθμιση άλλων αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη Γη, όπως το μεθάνιο, τα φθοριούχα αέρια (επίσης γνωστά ως F-αέρια) και ουσίες που καταστρέφουν το όζον. Παρουσιάζονται σε μικρότερους όγκους από το CO2 στην ατμόσφαιρα, μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση θέρμανσης.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν φιλόδοξες μειώσεις των εκπομπών των φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου και των ουσιών που καταστρέφουν το όζον. Υποστηρίζουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενθάρρυνση της χρήσης εναλλακτικών λύσεων αντί των φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου και των ουσιών που καταστρέφουν το όζον όπου είναι δυνατόν ή για τη λήψη μέτρων για τη μείωση της διαρροής και των εκπομπών τους κατά την παραγωγή ή τη χρήση.

Σε μια σύνοδο ολομέλειας στις 30 Μαρτίου 2023, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τις θέσεις του σχετικά με τη μείωση των εκπομπών φθοριούχων αερίων και τις ουσίες που καταστρέφουν το όζον, όντας πλέον έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Μάθετε περισσότερα για τα αέρια του θερμοκηπίου που δεν περιέχουν C02 και τις επιπτώσεις τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Μείωση των εκπομπών φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου

Τι είναι τα φθοριούχα αέρια;

Τα φθοριούχα αέρια είναι ανθρωπογενή και βρίσκονται σε κοινές συσκευές όπως ψυγεία, κλιματιστικά ή αντλίες θερμότητας, αερολύματα, διαλύτες, παράγοντες διόγκωσης αφρού. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 2,5% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ.

Παρόλο που τα F-αέρια βρίσκονται σε μικρότερους όγκους στην ατμόσφαιρα από το CO2, μπορούν να συλλάβουν περισσότερη ηλιακή ενέργεια. Η ΕΕ πρέπει να μειώσει τις εκπομπές τους για να πετύχει τον στόχο της για το 2050 να μειώσει τις εκπομπές στο καθαρό μηδέν.

Καθώς δεν καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος της ατμόσφαιρας, τα F-αέρια χρησιμοποιούνται συχνά ως υποκατάστατα των ουσιών που καταστρέφουν το όζον.

Τι έχει κάνει μέχρι τώρα η ΕΕ;

Τα φθοριούχα αέρια καλύπτονται από τη Συμφωνία του Παρισιού μαζί με το CO2, το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου, καθώς και από τις διεθνείς συμφωνίες για τις ουσίες που καταστρέφουν το όζον.

Για τον έλεγχο των εκπομπών από φθοριούχα αέρια, η ΕΕ έχει υιοθετήσει τον κανονισμό για τα φθοριούχα αέρια και την οδηγίαMAC (Mobile Air Conditioning Systems). Κάθε χρόνο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αναφέρει την παραγωγή, την εισαγωγή, την εξαγωγή, την καταστροφή και τη χρήση πρώτης ύλης φθοριούχων αερίων που εκπέμπονται από εταιρείες στην ΕΕ.

Τι θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

-Να ενισχυθούν οι νέες απαιτήσεις που προτείνει η Επιτροπή που απαγορεύουν τη διάθεση στην ενιαία αγορά προϊόντων που περιέχουν φθοριούχα αέρια

-Σταδιακή κατάργηση των υδροφθορανθράκων (HFC) – που χρησιμοποιούνται συνήθως στον κλιματισμό και την ψύξη) που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ έως το 2050.

-Η στενή παρακολούθηση για να διασφαλιστεί ότι η σταδιακή κατάργηση των HFC δεν θα έθετε σε κίνδυνο τους στόχους ανάπτυξης της αντλίας θερμότητας RePowerEU.

-Αυξημένη επιβολή για την πρόληψη του παράνομου εμπορίου και της μη συμμόρφωσης.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι προτάσεις της για τον κανονισμό για τα φθοριούχα αέρια θα εξοικονομήσουν 310 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (tCO2e) έως το 2050 – το οποίο είναι το ίδιο με τις συνολικές ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Ισπανίας το 2019.

 

Σταδιακή κατάργηση των αερίων που καταστρέφουν το όζον

Τι είναι οι ουσίες που καταστρέφουν το όζον;

Βρίσκεται σε παρόμοιες συσκευές όπως τα φθοριούχα αέρια, η ουσία που καταστρέφει το όζον είναι επίσης ανθρωπογενείς χημικές ουσίες. Όταν φτάσουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα, αυτές οι ουσίες μπορεί να βλάψουν το στρώμα του όζοντος, το οποίο προστατεύει τη Γη από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία.

Τι έχει κάνει μέχρι τώρα η ΕΕ;

Λόγω των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον, οι ουσίες που καταστρέφουν το όζον καταργούνται σταδιακά από την ΕΕ σύμφωνα με μια παγκόσμια συμφωνία του 1989, γνωστή ως Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος και για συμμόρφωση με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ και το Παρίσι Συμφωνία.

Τι θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι εκπομπές ουσιών που καταστρέφουν το όζον, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής για ενημέρωση της νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της παραγωγής, χρήσης ή εμπορίας τέτοιων ουσιών (εκτός από αυστηρά καθορισμένες περιπτώσεις). Ζητούν επίσης καλύτερη παρακολούθηση, βελτιωμένη επιβολή και αυστηρότερες κυρώσεις για την αποφυγή παράνομων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι προτεινόμενες αλλαγές στον κανονισμό για τις ουσίες που καταστρέφουν το όζον θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση άλλων 180 εκατομμυρίων tCO2e έως το 2050 – ίσα με τις συνολικές ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Ολλανδίας το 2019.

 

Μείωση των εκπομπών μεθανίου

Τι είναι το μεθάνιο;

Το μεθάνιο εμφανίζεται φυσικά στην ατμόσφαιρα, αλλά παράγεται επίσης μέσω ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η γεωργία, η βιομηχανία και η καύση ορυκτών καυσίμων. Αντιπροσώπευε το 12% των επιπτώσεων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ το 2021.

Τι κάνει η ΕΕ;

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με πρόταση της ΕΕ για στρατηγική μείωσης των εκπομπών μεθανίου τον Οκτώβριο του 2021, καλώντας την Επιτροπή να θέσει δεσμευτικούς στόχους και μέτρα μείωσης του μεθανίου για όλους τους τομείς, μέσω του κανονισμού για την κατανομή προσπαθειών. Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για τη θέση του για μειώσεις του μεθανίου στον ενεργειακό τομέα αργότερα αυτό το έτος. Τον Μάιο του 2023, το Κοινοβούλιο ψήφισε τη θέση του για μείωση των εκπομπών μεθανίου στον ενεργειακό τομέα, ενόψει των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν:

-δεσμευτικός στόχος μείωσης του 2030 για τις εκπομπές μεθανίου της ΕΕ για όλους τους σχετικούς τομείς που θα προταθεί έως το τέλος του 2025, με εθνικούς στόχους μείωσης

-ισχυρότερες υποχρεώσεις ανίχνευσης και επιδιόρθωσης διαρροών μεθανίου

-Η εισαγόμενη ενέργεια από άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα συμπεριληφθεί από το 2026

-απαγόρευση εξαερισμού και καύσης μεθανίου από σταθμούς αποστράγγισης έως το 2025 και από φρεάτια εξαερισμού έως το 2027, καθώς και υποχρέωση εκπόνησης σχεδίων μετριασμού για εγκαταλελειμμένα ανθρακωρυχεία και ανενεργές γεωτρήσεις πετρελαίου και ορυκτού αερίου (που απαιτούν εύρεση, στεγανοποίηση και παρακολούθηση αυτών των τοποθεσιών).

 

Πηγή και Φωτογραφίαeuroparl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.