Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής σχολής;

Τρίτη, 24 Αύγουστος, 2021 | NEA

https://unsplash.com/photos/8CqDvPuo_kIΠοια είναι τα κριτήρια επιλογής σχολής; 

του Δήμου Αναγνώστου 

Κριτήρια επιλογής σχολής: Γιατί χρειάζονται;

Ίσως από τις πιο κομβικές στιγμές στη ζωή ενός νέου είναι το πρώτο μεγάλο δίλημμα της επιλογής της κατάλληλης σχολής για να καταρτιστεί επαρκώς για ένα ευοίωνο επαγγελματικό μέλλον. Είναι μάλλον ουτοπικό να πλανάται η εντύπωση πως κάθε νέος γνωρίζει από πολύ νωρίς το αντικείμενο με το οποίο θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά. Ας αναλυθούν όμως ορισμένα πιθανά κριτήρια επιλογής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κριτήρια επιλογής σχολής: Η οικονομική εξασφάλιση 

Ένα από τα βασικότερα κριτήρια επιλογής συνιστά αδιαμφισβήτητα η οικονομική εξασφάλιση για το μέλλον, δηλαδή κατά πόσο το αντικείμενο των σπουδών που επέλεξε πέρα από προσωπική ικανοποίηση θα του προσφέρει και οικονομική ευημερία. Στα χρόνια της κρίσης και έπειτα, η επιλογή σχολών με άξονα αποκλειστικά το προσωπικό ενδιαφέρον του νέου μειώθηκε αισθητά και αντίστοιχα αυξήθηκαν τα ποσοστά επιλογής σχολής βάσει οικονομικής ικανοποίησης.

Κριτήρια επιλογής σχολής: Η γεωγραφική εγγύτητα 

Ακόμη κριτήριο επιλογής αποτελεί η γεωγραφική εγγύτητα της σχολής σε σχέση με τον τόπο της βιοτικής ανάπτυξης του, με άλλα λόγια εάν η σχολή βρίσκεται στην ίδια πόλη ή και νόμο με την κατοικία του νέου ή θα χρειαστεί να μετακομίσει σε άλλη πόλη προκειμένου να παρακολουθήσει τη σχολή του. Και εδώ καθοριστικό ρόλο παίζουν τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειάς του νέου, η οποία βρίσκεται μπροστά στο γόρδιο δεσμό της επίλυσης ενός γρίφου σχετικά με την οικονομική κάλυψη του νέου και τη στελέχωση του με τα απαραίτητα υλικά εφόδια για τη σχολή του.

Οι προσωπικές φιλοδοξίες

Επιπλέον, ένα εκ των κριτηρίων επιλογής σχολής είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες του νέου φοιτητή. Δεν είναι βέβαιο ότι αποκλειστικό κίνητρο είναι η οικονομική αποκατάσταση καθώς σήμερα, πάρα το γεγονός ότι αποτελούν ένα μικρό ποσοστό, υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν μια σχολή για καθαρά ρομαντικούς λόγους όπως είναι η προστασία της επιστήμης και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής ανεξαρτήτου κόστους.

Τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού 

Γνωστό είναι βέβαια ότι οφείλουν πολλά σχολεία, σε όλη την χώρα να παρέχουν στους υποψήφιους φοιτητές τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα πρέπει να τα να εκμεταλλευτείτε! Είναι αξιόπιστα καθώς μέσα από κριτήρια και αλγορίθμους θα κατανοήσει τις δεξιότητες του νέου και θα τον οδηγήσει προς τη σωστή επαγγελματική κατεύθυνση.

Σεμινάρια ή Εκδηλώσεις 

Μία άλλη ιδέα είναι η παρακολούθηση εκδηλώσεων σεμιναριακού τύπου που διοργανώνονται κατά καιρούς από διάφορους οργανισμούς. Άλλο παράδειγμα, αποτελούν ημερίδες στις οποίες καλούνται επαγγελματίες του χώρου και εξηγούν τα βασικά βήματα της δικής τους πορείας.  Έτσι, δίνεται ένα ερέθισμα στους νέους επίδοξους επιστήμονες και μη ως προς την κατεύθυνση που καλούνται να επιλέξουν.

Συμπέρασμα 

Εν κατακλείδι, είναι πολλά τα κριτήρια επιλογής σχολής που μπορούν να προταθούν σε ένα νέο, ώστε να τον κατευθύνουν στην απόφαση που θα επηρεάσει άμεσα την μετέπειτα ζωή του. Ο νέος είναι εκείνος που θα πρέπει να σκεφθεί μετρημένα την πορεία την οποία επιθυμεί να χαράξει στον δικό του χάρτη της ζωής.

Πηγή citycampus.gr

Photo by Vasily Koloda

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.