Πνευματικά δικαιώματα: «Θέλουμε να προστατεύσουμε τους δημιουργούς», λέει ο εισηγητής του ΕΚ

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019 | NEA

«Θέλουμε να προστατεύσουμε τους δημιουργούς», λέει ο εισηγητής του ΕΚΤο ΕΚ εργάζεται για τη μεταρρύθμιση των κανόνων περί πνευματικών δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο και στόχος είναι η προστασία των δημιουργών.

Κοινοβούλιο και συμβούλιο έφτασαν σε συμφωνία για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα, στις 13 Φεβρουαρίου. Τώρα η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του ΕΚ και από τους εκπροσώπους του Συμβουλίου.

Πώς θα επηρεάσουν οι νέοι κανόνες το διαδίκτυο; Θα μπορούμε ακόμα να δημιουργούμε και να χρησιμοποιούμε memes; Ο εισηγητής της έκθεσης του ΕΚ, Άλεξ Ρος (ΕΛΚ, Γερμανία), μας μιλάει για τους νέους κανόνες.

Ποιοι προστατεύονται με τους νέους κανόνες;

Θέλουμε να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τα δικαιώματα των συγγραφέων, των τραγουδιστών, των τραγουδοποιών, των δημοσιογράφων… όλων όσων κατέχουν πνευματικά δικαιώματα. Βρίσκονται όλοι σε πολύ δυσχερή κατάσταση, καθώς η δουλειά τους χρησιμοποιείται από μεγάλες πλατφόρμες, οι οποίες έχουν μεγάλο κέρδος από αυτούς, ενώ οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δεν έχουν κανένα κέρδος. Αμερικανικοί κολοσσοί βγάζουν χρήματα ενώ οι δημιουργοί μας πεθαίνουν. Για αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τα δικαιώματά τους κάνοντας τις πλατφόρμες πιο υπεύθυνες απέναντί τους.

Οι νέοι κανόνες θα επηρεάσουν τα memes που χρησιμοποιούμε;

Όχι, δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος. Θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από τους κανόνες περί πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στις εθνικές νομοθεσίες. Οι χρήστες δεν θα επηρεαστούν καθόλου από τη μεταρρύθμιση.

Σε τι στοχεύει το Άρθρο 11 για τη ψηφιακή χρήση δημοσιογραφικού περιεχομένου?

Οι μεγάλες πλατφόρμες σήμερα βγάζουν πολλά χρήματα χρησιμοποιώντας υλικό από το Τύπο και οι εκδότες δεν βγάζουν τίποτα. Το Άρθρο 11 δίνει στους εκδότες το δικαίωμα να διεκδικούν αμοιβή εάν οι πλατφόρμες χρησιμοποιούν το περιεχόμενό τους. Αυτό που θα συνεχίσουν να μπορούν να χρησιμοποιούν είναι τα λινκς και το προσωπικό αντίγραφο. Αυτά δεν καλύπτονται από το Άρθρο 11 και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε πλατφόρμα, όπως η Wikipedia.

Τι θα αλλάξει για τους μικροεκδότες και συγγραφείς;

Μπορούν και αυτοί να διεκδικήσουν αμοιβή από πλατφόρμες που χρησιμοποιούν το περιεχόμενό τους. Ειδικά για τους μικροεκδότες αυτό πολύ σημαντικό, γιατί βρίσκονται σε πολύ μειονεκτική θέση σε σχέση με τις μεγάλες πλατφόρμες.

Το διαδίκτυο βρίσκεται σε κίνδυνο;

Όχι και βέβαια όχι. Τίποτα δεν θα αλλάξει, απλά οι πλατφόρμες θα είναι υπεύθυνες για την παραβίαση των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Πηγή: europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.