Πανδημία COVID-19: Το Συμβούλιο επικαιροποιεί τη σύσταση σχετικά με τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία

Τετάρτη, 16 Ιούνιος, 2021 | NEA

Το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση για την τροποποίηση της σύστασης σχετικά με την εφαρμογή συντονισμένης προσέγγισης όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Η επικαιροποίηση απαντά στην εξελισσόμενη επιδημιολογική κατάσταση, στις εν εξελίξει εκστρατείες εμβολιασμού και στην έγκριση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ.

Περιορισμοί της ελεύθερης κυκλοφορίας

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να αποθαρρύνουν έντονα όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια προς και από τις περιοχές με βαθύ κόκκινο χρώμα. Αυτό θα πρέπει επίσης να ισχύει για τις περιοχές υψηλού επιπολασμού παραλλαγών της νόσου COVID-19 που προκαλούν ανησυχία ή ενδιαφέρον και για τις περιοχές με άγνωστο επιπολασμό λόγω ανεπαρκούς αλληλούχησης. Τα άτομα που ταξιδεύουν από τις περιοχές αυτές θα πρέπει να υποχρεούνται να έχουν στην κατοχή τους πιστοποιητικό αρνητικού τεστ και να μπαίνουν σε καραντίνα/αυτοαπομόνωση.

Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να συνεχίσουν να απαιτούν από τα άτομα που ταξιδεύουν από περιοχές πορτοκαλί ή κόκκινου χρώματος να διαθέτουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ. Εάν δεν διαθέτουν τέτοιο πιστοποιητικό, τα άτομα που ταξιδεύουν από περιοχή κόκκινου χρώματος μπορεί να υποχρεωθούν να μπουν σε καραντίνα/αυτοαπομόνωση έως ότου επιτύχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ και τα άτομα που ταξιδεύουν από περιοχή πορτοκαλί χρώματος ενδέχεται να κληθούν να υποβληθούν σε τεστ μετά την άφιξή τους.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών θα πρέπει να απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υποβάλλονται σε τεστ.

Άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει

Οι κάτοχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού που εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ ή σε καραντίνα/αυτοαπομόνωση, εάν έχουν εμβολιαστεί πλήρως με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον EMA και έχουν παρέλθει τουλάχιστον 14 ημέρες από τον πλήρη εμβολιασμό τους. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν επίσης να άρουν τους περιορισμούς αυτούς μετά την πρώτη δόση εμβολίου δύο δόσεων.

Όσοι έχουν αναρρώσει και διαθέτουν πιστοποιητικό στο οποίο αναφέρεται ότι έχουν παρέλθει λιγότερες από 180 ημέρες από την ημερομηνία ενός θετικού αποτελέσματος τεστ δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ ή σε καραντίνα/αυτοαπομόνωση.

Οι ανήλικοι δεν θα πρέπει να υποχρεούνται να μπαίνουν σε καραντίνα/αυτοαπομόνωση εφόσον το άτομο που τους συνοδεύει δεν υποχρεούται να το πράξει, για παράδειγμα επειδή πρόκειται για άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει.

Κοινά κριτήρια και χαρτογράφηση

Η επικαιροποιημένη σύσταση περιλαμβάνει δύο πρόσθετα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση του περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας: την επικαιροποίηση του εμβολιασμού και τον επιπολασμό των παραλλαγών της νόσου COVID-19 που προκαλούν ανησυχία ή ενδιαφέρον.

Αυξάνει επίσης τα κατώτατα όρια ώστε να συμπεριληφθεί μια περιοχή σε ένα από τα τέσσερα καθορισμένα χρώματα:

πράσινο: εάν το 14ήμερο ποσοστό ανακοίνωσης είναι χαμηλότερο από 50 και το ποσοστό θετικότητας των τεστ κάτω από 4%, ή εάν το 14ήμερο ποσοστό ανακοίνωσης είναι μικρότερο από 75 και το ποσοστό θετικότητας των τεστ κάτω από 1%.

πορτοκαλί: εάν το 14ήμερο ποσοστό ανακοίνωσης είναι χαμηλότερο από 50 και το ποσοστό θετικότητας των τεστ είναι τουλάχιστον 4%· εάν το 14ήμερο ποσοστό ανακοίνωσης είναι μεταξύ 50 και 75 και το ποσοστό θετικότητας των τεστ είναι τουλάχιστον 1%· ή εάν το 14ήμερο ποσοστό ανακοίνωσης κυμαίνεται μεταξύ 75 και 200 και το ποσοστό θετικότητας των τεστ κάτω από 4%.

κόκκινο: εάν το 14ήμερο ποσοστό ανακοίνωσης κυμαίνεται μεταξύ 75 και 200 και το ποσοστό θετικότητας των τεστ είναι τουλάχιστον 4%· ή εάν το 14ήμερο ποσοστό ανακοίνωσης κυμαίνεται μεταξύ 200 και 500.

βαθύ κόκκινο: το κατώτατο όριο για το χρώμα αυτό διατηρείται σε ποσοστό ανακοίνωσης άνω του 500.

Ρήτρα συγκράτησης

Όταν η επιδημιολογική κατάσταση σε μια περιοχή επιδεινώνεται ραγδαία, ιδίως λόγω του υψηλού επιπολασμού παραλλαγών της νόσου COVID-19 που προκαλούν ανησυχία ή ενδιαφέρον, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τη ρήτρα συγκράτησης. Σε αυτή τη βάση, τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να απαιτούν από όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει να υποβάλλονται σε εξετάσεις και/ή καραντίνα/αυτοαπομόνωση.

Το Συμβούλιο, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, θα πρέπει να επανεξετάσει την κατάσταση με συντονισμένο τρόπο.

Ιστορικό

Η απόφαση επιβολής περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία για την προστασία της δημόσιας υγείας παραμένει ευθύνη των κρατών μελών· ωστόσο, ο συντονισμός για το θέμα αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας. Το Συμβούλιο εξέδωσε στις 13 Οκτωβρίου 2020 σύσταση σχετικά με την εφαρμογή συντονισμένης προσέγγισης όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, η οποία επικαιροποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2021. Η σύσταση αυτή θεσπίζει κοινά κριτήρια και ένα κοινό πλαίσιο για πιθανά μέτρα για τους ταξιδιώτες.

Η σύσταση του Συμβουλίου δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική πράξη. Οι αρχές των κρατών μελών είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του περιεχομένου της σύστασης.

Σύσταση του Συμβουλίου για την τροποποίηση της σύστασης σχετικά με την εφαρμογή συντονισμένης προσέγγισης όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19

-COVID-19: ταξίδια και μεταφορές (γενικές πληροφορίες)

Επισκεφθείτε τη σελίδα της συνεδρίασης

Πηγή:consilium.europa.eu

Φωτογραφία:Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.