Μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου

Δευτέρα, 21 Αύγουστος, 2023 | NEA

Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι καταφεύγουν σε μεγάλους αριθμούς στην Ευρώπη από τις συγκρούσεις, τον τρόμο και τις διώξεις στις χώρες τους. Το 2022, οι χώρες της ΕΕ έλαβαν 966.000 αιτήσεις ασύλου – σχεδόν διπλάσιες από τις αιτήσεις το 2021. Οι παράτυπες διελεύσεις κορυφώθηκαν επίσης πέρυσι, φτάνοντας περίπου τον υψηλότερο αριθμό από το 2016 και αυξημένο κατά 64% από το 2021. Η ΕΕ μεταρρυθμίζει το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (CEAS) να διασφαλιστεί ότι όλες οι χώρες της ΕΕ αναλαμβάνουν κοινή ευθύνη για τη διαχείριση του ασύλου.

Εισαγωγή του καταμερισμού ευθυνών με τον νέο κανονισμό διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης:

Η διαδικασία για την αναζήτηση καθεστώτος πρόσφυγα καθορίζεται από τον κανονισμό του Δουβλίνου, το μοναδικό πιο σημαντικό στοιχείο του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (CEAS). Καθορίζει ποια χώρα της ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου, ο γενικός κανόνας είναι ότι είναι η πρώτη χώρα εισόδου

 

Αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου:

Το σύστημα σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου, που δημιουργήθηκε το 2003, δεν σχεδιάστηκε για τη διανομή των αιτήσεων ασύλου μεταξύ των κρατών μελών και όταν ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που εισήλθαν στην ΕΕ αυξήθηκε στα ύψη το 2015, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία άρχισαν να αγωνίζονται για να φιλοξενήσουν όλους τους αιτούντες . Το Κοινοβούλιο ζητά από το 2009 μια αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Επιτροπή πρότεινε ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο καθορίζει βελτιωμένες και ταχύτερες διαδικασίες σε όλο το σύστημα ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ

Το Νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση:

Το νέο σύμφωνο επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε μια βελτιωμένη διαχείριση των συνόρων και τη διαδικασία ασύλου για άτομα που ζητούν άσυλο στα σύνορα, καθώς και σε έναν νέο υποχρεωτικό έλεγχο πριν από την είσοδο για να διαπιστωθεί το καθεστώς του αιτούντος γρήγορα κατά την άφιξη. Ένας βασικός πυλώνας είναι η κατανομή ευθυνών. Το προτεινόμενο σύστημα ενθαρρύνει τις ευέλικτες συνεισφορές από τις χώρες της ΕΕ, που κυμαίνονται από τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από τη χώρα πρώτης εισόδου έως την επιστροφή ατόμων που θεωρείται ότι δεν έχουν δικαίωμα διαμονής. Το νέο σύστημα βασίζεται σε εθελοντική συνεργασία και ευέλικτες μορφές υποστήριξης, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν απαιτήσεις σε περιόδους πίεσης.

Ο αναθεωρημένος κανονισμός διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης:

Το Κοινοβούλιο συμφώνησε στη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης κατά την ολομέλεια του Απριλίου 2023 και είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες με χώρες της ΕΕ με στόχο να ολοκληρωθούν έως τον Φεβρουάριο του 2024. Οι νέοι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ έως Απρίλιος 2024 το αργότερο.

Οι νέοι κανόνες τροποποιούν τα κριτήρια που καθορίζουν ποια χώρα της ΕΕ είναι υπεύθυνη για την εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας. Αναγνωρίζει επίσης ότι η ευθύνη για τις παράτυπες αφίξεις ανήκει στην ΕΕ στο σύνολό της και όχι στη χώρα άφιξης.

Τα κράτη μέλη θα βοηθήσουν άλλες χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν μεταναστευτική πίεση, δεσμεύοντας να πάρουν και να επεξεργαστούν ορισμένους από τους μετανάστες.

Οι νέοι κανόνες ενθαρρύνουν επίσης τη συνεργασία με χώρες εκτός ΕΕ για την αντιμετώπιση των αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, του αναγκαστικού εκτοπισμού και τη διευκόλυνση της επιστροφής τόσο των νόμιμων όσο και των παράνομων μεταναστών.

Η Επιτροπή θα συντάσσει ετήσια έκθεση για το άσυλο, την υποδοχή και τη συνολική μεταναστευτική κατάσταση, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να αποφασίσει την απάντηση της ΕΕ στη μετανάστευση.

 

Πηγή και Φωτογραφία: europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.