Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Πλήρης οδηγός

Τρίτη, 11 Φεβρουάριος, 2020 | NEAΕκπαίδευσηΕυκαιρίες σταδιοδρομίας στην ΕΕ

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Πλήρης οδηγός

της Ευγενίας Πάταρα*

Αν και μικρή σε μέγεθος, η Ολλανδία έχει μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και έχει κάνει μεγάλο οικονομικό άνοιγμα σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η Ολλανδία είναι βασίλειο, υπό το επίσημο όνομα Βασίλειο της Ολλανδίας (the Kingdom of the Netherlands). Αποτελείται από την ίδια την Ολλανδία και από άλλα έξι νησιά στην Καραϊβική Θάλασσα.

Η ζωή στην Ολλανδία είναι, όπως πολύ απλά θα λέγαμε, χαλαρή και προσελκύει φοιτητές και εργαζόμενους από κάθε γωνιά της γης. Η άνετη αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων και η άπλετη ελευθερία σχετικά με τη θρησκεία και τη σεξουαλικότητα συνθέτουν το κάδρο της ζωής σε αυτή την ευρωπαϊκή χώρα. Χαρακτηριστικό της κοινωνίας της είναι πως πάνω από 190 διαφορετικές εθνικότητες ζουν στις διάφορες πόλεις και στα χωριά της. Η πολιτιστική ποικιλομορφία της την καθιστά μια χώρα όπου η γνώση, οι ιδέες και οι διαφορετικοί πολιτισμοί ενώνονται, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό κέντρο στην Ευρώπη. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα Ολλανδικά, ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού συνήθως μιλά Αγγλικά και άλλη μια ξένη γλώσσα, Γαλλικά ή Γερμανικά.

Από άποψη ασφάλειας, παρ’όλη την ελευθερία που τη χαρακτηρίζει, η Ολλανδία είναι μια χώρα με χαμηλά επίπεδα βίας και εγκληματικότητας, ενώ οι αστυνομικές αρχές είναι ιδιαίτερα φιλικές προς τους πολίτες.

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Γιατί να επιλέξει κανείς την Ολλανδία για σπουδές

Τα ολλανδικά πανεπιστήμια έχουν μεγάλη παράδοση στην υποδοχή ξένων φοιτητών, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν και δικούς τους σπουδαστές σε άλλες χώρες. Άλλωστε, και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus έχει πάρει το όνομά του από έναν από τους πιο γνωστούς στοχαστές της Ολλανδίας, τον Desiderius Erasmus, ο οποίος επισκέφθηκε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Το 2018 με 2019 η Ολλανδία υποδέχτηκε στην δημόσια εκπαίδευση σχεδόν 86,000 διεθνείς φοιτητές, αυξανόμενο κατά 11,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι λόγοι που αυτός ο μεγάλος όγκος φοιτητών προτιμά την Ολλανδία για τις σπουδές του ποικίλουν. Πρώτα απ’όλα, τα καταξιωμένα πανεπιστήμιά της, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς της χώρας, καθώς συνδυάζουν ιδρύματα που έχουν κατασκευαστεί από το 16ο αιώνα και τα οποία εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας σε πολλά πεδία εκπαίδευσης, όπως είναι η υψηλής τεχνολογίας βιομηχανία, η πρωτοποριακή τέχνη και τα προγράμματα σχεδίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ολλανδικά πανεπιστήμια θεωρούνται από τα λίγα που είναι αξιόλογα και παρέχουν σπουδές με χαμηλό κόστος.

Η Ολλανδία είναι επίσης κατεξοχήν η χώρα της πρωτοπορίας και της καινοτομίας. Αυτό φαίνεται τόσο στην ικανότητα των κατοίκων να έχουν εφεύρει τρόπους να κατασκευάσουν κατοικίες σε μια χώρα που βρίσκεται κατά ένα μεγάλο μέρος υπό του ύδατος, αλλά και στο εκπαιδευτικό της υπόβαθρο, καθώς είναι μια μικρή χώρα η οποία ωστόσο έχει καταφέρει να ανταγωνίζεται επάξια μεγάλα ακαδημαϊκά κέντρα της Ευρώπης, ενώ ήταν και η πρώτη χώρα στην οποία δε μιλούσαν αγγλικά, αλλά προσέφερε μαθήματα στην Αγγλική γλώσσα. Εκτός αυτού, η Ολλανδία προσφέρει στους φοιτητές της και την ευκαιρία να περιηγηθούν στα 1.000 μουσεία της αλλά και να επισκεφθούν τη μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο με έργα του Van Gogh, καθώς επίσης και να κάνουν βόλτα με τις βάρκες στα κανάλια της χώρας ή απλώς να απολαύσουν τη νυχτερινή ζωή της.

Εννέα από τα 14 Πανεπιστήμιά της βρίσκονται στις 200 πρώτες θέσεις παγκόσμιας κατάταξης.

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Εκπαιδευτικό σύστημα Ολλανδίας

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ολλανδίας έχει τρία χαρακτηριστικά, είναι διαδραστικόεπικεντρωμένο στο φοιτητή και στην ομαδική δουλειά, πράγμα που το καθιστά εύκολα προσβάσιμο στους φοιτητές που έρχονται από το εξωτερικό.

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας διακρίνονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την κατεύθυνσή τους. Έτσι, υπάρχουν τα πανεπιστήμια που προσανατολίζονται προς την έρευνα, είτε σε πανεπιστημιακό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο και εκείνα που στρέφονται προς τις εφαρμοσμένες επιστήμες και προσφέρουν υψηλή επαγγελματική εκπαίδευση. Επιπλέον, συναντάμε και πανεπιστήμια τα οποία είναι σχεδιασμένα ειδικά για φοιτητές που έρχονται από το εξωτερικό για σπουδές στην Ολλανδία. Δημοφιλείς θεματικές μαθημάτων στα ολλανδικά πανεπιστήμια αποτελούν τα οικονομικά, η μελέτη της συμπεριφοράς και της κοινωνίας, η μηχανολογία, η γλώσσα και ο πολιτισμός.

Γενικά η Ολλανδία ακολουθεί τη Συνθήκη της Μπολόνια και σε προπτυχιακό επίπεδο προβλέπει τριετείς σπουδές για τα αντίστοιχα με εμάς ΑΕΙ και τετραετείς για τα αντίστοιχα με εμάς ΤΕΙ.

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Διάρθρωση προγραμμάτων

Στην Ολλανδία προσφέρονται περισσότερα από 1.100 προγράμματα μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Κάποια είναι διετή, αλλά τα περισσότερα είναι ετήσια. Βασικό είναι να επισημανθεί πως με μεταπτυχιακό από αντίστοιχο ΑΕΙ μπορεί κανείς να συνεχίσει για διδακτορικό, κάτι που δεν γίνεται με μεταπτυχιακό από αντίστοιχο ΤΕΙ.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ολλανδία έχουν διάρκεια από ένα έως 3 έτη και τα διδακτορικά έχουν κανονική διάρκεια έως 4 έτη. Τα δίδακτρα συμμετοχής σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ολλανδία διαφέρουν ανάλογα με το πανεπιστήμιο, τα μαθήματα και την εθνικότητα του φοιτητή.

Σε γενικές γραμμές, το κόστος για ένα φοιτητή που προέρχεται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στα 2.060 €/χρόνο, ποσό το οποίο μπορεί να αυξάνεται ανάλογα με τον τομέα σπουδών (στον τομέα της ιατρικής και των επιχειρήσεων τα δίδακτρα είναι πιο ακριβά) ή το πανεπιστημιακό ίδρυμα (τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών είναι υψηλότερα) και μπορεί να φτάσουν και τα 12.500 ευρώ το χρόνο. Οι φοιτητές που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης συνήθως καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο ποσό ως δίδακτραΣε κάθε περίπτωση, απαραίτητη κρίνεται η επικοινωνία με το εκάστοτε ίδρυμα για την εξακρίβωση των διδάκτρων.

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Διαδικασία Υποβολής Αιτήσεων

Στην Ολλανδία, υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε ένα πανεπιστήμιο, είτε απευθείας στο εκπαιδευτικό ίδρυμα είτε μέσω της ιστοσελίδας Studielink, η οποία επικεντρώνεται στις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει κανείς εξαρτάται πάντα από το πανεπιστήμιο που θα επιλέξει.

Τα μαθήματα προσφέρονται πλέον στα Αγγλικά και θα ζητηθεί στους ενδιαφερόμενους να αποδείξουν τη γλωσσική τους ικανότητα σε μια από τις δύο γλώσσες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προηγηθεί επικοινωνία με το εκάστοτε πανεπιστήμιο. Επιπλέον, για φοιτητές που θέλουν να κάνουν αίτηση σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σχετικό με την Διοίκηση Επιχειρήσεων θα χρειαστεί να κάνουν ένα ακόμη τεστ, το GMAT Test.

Σε κάθε περίπτωση για την αίτηση θα πρέπει κανείς να έχει τα ακόλουθα έγγραφα:

-Διαβατήριο

-Πτυχίο επικυρωμένο με τη σφραγίδα Apostille

-Letter of Motivation (εστίαση στο γιατί θέλει κάποιος να σπουδάσει στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό)

-Βιογραφικό

-Δύο συστατικές επιστολές

-Δείγμα ακαδημαϊκής γραφής

-Proficiency ή TOEFL ή IELTS (score 5/6/7)

-Αίτηση Online

Οι εγγραφές γίνονται την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου για έναρξη το Σεπτέμβριο και την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου για έναρξη το Φεβρουάριο. Η πλειοψηφία των προγραμμάτων ξεκινά το Σεπτέμβριο.

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Υποτροφίες και Επιχορηγήσεις

Γενικά, στην Ολλανδία δεν χορηγούνται υποτροφίες από την κυβέρνηση ή κάποιο κρατικό φορέα.

Πολλά Πανεπιστήμια χορηγούν μεμονωμένα υποτροφίες, τις οποίες μπορεί κανείς να ψάξει εδώ.

Ωστόσο, η ολλανδική κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε να χορηγεί στους φοιτητές από το εξωτερικό δάνεια και υποτροφίες ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους. Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες μεταβείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Επιστήμης της Ολλανδίαςαλλά και στη συγκεκριμένη σελίδα υποτροφιών.

Εκτός από τις υποτροφίες και τη χρηματοδότηση από την ολλανδική κυβέρνηση, η ισχυρή οικονομία της χώρας δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εργαστούν ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία, κάτι που θα αποτελέσει συστατικό στοιχείο για το βιογραφικό τους. Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

-https://www.xpatjobs.com/

-https://netherlands.expatjobs.eu/

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Κόστος ζωής στην Ολλανδία

Όσον αφορά το κόστος διαβίωσης στην Ολλανδία, σε αυτό περιλαμβάνονται το φαγητό, τα εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ρούχα, αλλά και τα έξοδα νοικοκυριού και οι διάφορες ασφάλειες που καλείται να πληρώσει ο φοιτητής. Κυμαίνεται από 800 έως 1.100 ευρώ το μήνα.

Τα ενοίκια στην Ολλανδία διαφέρουν από πόλη σε πόλη, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση από φοιτητές. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το ενοίκιο, για ένα μικρό σπίτι στην Ολλανδία χρειάζονται από 280€ έως 650€, ανάλογα με την πόλη που θα επιλέξει ο φοιτητής για να μείνει. Προφανώς, στο Άμστερνταμ οι τιμές είναι υψηλότερες απ’ ότι σε μια μικρότερη πόλη. Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στην ιστοσελίδα.

Η συνήθης λύση για τους φοιτητές είναι να μένουν σε ξενοδοχεία για φοιτητές και στο campus της σχολής στην οποία θα φοιτήσουν, όπου τα νοίκια είναι πιο φθηνά. Επιπλέον η Ολλανδική κυβέρνηση προσφέρει επιδόματα ενοικίου, με κάποιες όμως προϋποθέσεις τις οποίες θα τις βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο.

Το φαγητό στην Ολλανδία δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό. Σε περίπτωση, που προτιμάς να μη μαγειρέψεις μόνος σου, τα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα προσφέρουν γεύματα σε λογικές τιμές ενώ υπάρχουν και μικρά εστιατόρια (eetcafés), όπου μπορείς να βρεις ποιοτικό φαγητό σε καλές τιμές.

Ωστόσο, στα περισσότερα μέρη παρέχεται έκπτωση στους φοιτητές με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας, ενώ οι φοιτητές που προέρχονται από το εξωτερικό επιδεικνύουν τη Διεθνή Ταυτότητα Φοιτητή (International Student Identity Card (ISIC)), επωφελούμενοι από τις εκπτώσεις που τους προσφέρει σε ταξίδια, μουσεία και άλλες δραστηριότητες παγκοσμίως. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διεθνή Ταυτότητα Φοιτητή μεταβείτε εδώ.

Για να μάθετε το κόστος ζωής στην Ολλανδία σε σημερινές τιμές και σε σύγκριση με την Ελλάδα επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Έκδοση Θεώρησης Εισόδου (VISA)

Όπως συνήθως, η διαδικασία έκδοσης θεώρησης εισόδου διαφέρει ανάλογα με το αν ο ενδιαφερόμενος προέρχεται από χώρα της ΕΕ ή όχι ή από την Ελβετία και είναι ανάλογη του χρόνου που εκείνος θα παραμείνει στην Ολλανδία. Πιο συγκεκριμένα, θα χρειαστεί:

-visa για μικρό χρονικό διάστημα (Visum Kort Verblijf, VKV), όταν η διάρκεια παραμονής του ενδιαφερόμενου δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες,

-προσωρινή άδεια παραμονής (Machtiging tot Voorlopig Verblijf, MVV) ή/και άδεια παραμονής (Verblijfsvergunning Regulier voor bepaalde tijd, VVR), όταν ο ενδιαφερόμενος σκοπεύει να παραμείνει στη χώρα για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις μήνες.

Οι φοιτητές που προέρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε χρειάζονται θεώρηση εισόδου (visa) για να εισέλθουν στην Ολλανδία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να εγγραφούν ως κάτοικοι στο τοπικό δημοτικό συμβούλιο της πόλης που σκοπεύουν να μείνουν, με την επίδειξη του διαβατηρίου τους και του πιστοποιητικού γεννήσεώς τους. Επίπλεον, θα πρέπει να αγοράσουν ασφάλεια υγείας, καθώς απαιτείται από το νόμο του κράτους. Προτείνεται, επίσης, να εγγραφούν στις μεταναστευτικές αρχές της χώρας, αφού πρσκομίσουν βεβαίωση εγγραφής από το πανεπιστήμιό τους, έγγραφο το οποίο να αποδεινκύει ότι η οικονομική τους κατάσταση τους επιτρέπει να μείνουν στη χώρα και βεβαίωση ότι έχουν αγοράσει ασφάλεια υγείας.

Οι φοιτητές που προέρχονται από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με την εθνικότητά τους θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για προσωρινή άδεια παραμονής (Machtiging tot Voorlopig Verblijf, MVV). Το πιο πιθανό είναι ότι το πανεπιστημιακό ίδρυμα στο οποίο θα εγγραφούν θα κάνει αυτή τη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα Ολλανδικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά ή στα Γερμανικά ή έστω επισήμως μεταφρασμένα σε μία από αυτές τις γλώσσες. Αφού υπάρξει η απαραίτητη βεβαίωση ότι έχουν εγγραφεί σε μια σχολή, θα χρειαστεί να αποδείξουν ότι διαθέτουν 833,22€/μήνα για την επιβίωσή τους. Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στις ιστοσελίδες:

-https://www.nuffic.nl/en

-https://www.studyinholland.nl/practical-matters/visas-and-permits/visa-application-wizard

Πηγή: citycampus.gr

                   Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.