«Το μέλλον της Ευρώπης: μια αποτελεσματική Ένωση βασιζόμενη σε αξίες»

Τρίτη, 27 Ιούνιος, 2017 | NEA

O πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Φρανς Τίμερμανς, διοργάνωσε συνάντηση υψηλού επιπέδου με δεκατέσσερις εκπροσώπους φιλοσοφικών και μη ομολογιακών οργανώσεων από ολόκληρη την Ευρώπη, παρουσία της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Mairead McGuinness.

Η όγδοη αυτή ετήσια συνάντηση υψηλού επιπέδου είχε ως θέμα συζήτησης: «Το μέλλον της Ευρώπης: μια αποτελεσματική Ένωση βασιζόμενη σε αξίες». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου με εκκλησίες, θρησκευτικές, φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις, που προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε σχετικά: «Η Ευρώπη διανύει μια κρίσιμη καμπή και, κατά τη γνώμη μου, η πλέον θεμελιώδης υποχρέωσή μας είναι να αφουγκραστούμε τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους πολίτες μας, ανεξάρτητα από την πίστη ή τις πεποιθήσεις τους. Η Επιτροπή αξιοποιεί τούτη τη μοναδική συγκυρία για να συζητήσει τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας πρέπει να εξακολουθήσουν να αποτελούν το θεμέλιο των μελλοντικών επιλογών μας. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουμε ευρύ διάλογο για να συζητήσουμε πώς μπορούν να εδραιωθούν αποτελεσματικά οι μελλοντικές μας πολιτικές στις κοινές μας αξίες. Ο διάλογος με τις εκκλησίες, τις θρησκευτικές και τις μη ομολογιακές οργανώσεις αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εν λόγω διαδικασίας.»

Η σημερινή συνάντηση υψηλού επιπέδου αποτελεί ευκαιρία για να συζητηθούν σε βάθος ζητήματα που σχετίζονται με τις αξίες και τη διακυβέρνηση. Η τρέχουσα συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης εγείρει σειρά ερωτημάτων για το πώς μπορεί να γίνει η Ευρώπη αποτελεσματικότερη, δημοκρατικότερη και ουσιαστικότερη. Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, με ιδιαίτερη έμφαση στις βασικές κοινωνικές αρχές που πρέπει να προαχθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στους καλύτερους τρόπους προσέγγισης του έργου αυτού. Οι οργανώσεις που συμμετείχαν κλήθηκαν να συνεργαστούν με την Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας προβληματισμού για το μέλλον της Ευρώπης, να μεταφέρουν τις απόψεις των οργανώσεων που εκπροσωπούν και να ενθαρρύνουν περαιτέρω τον διάλογο επί των ιδεών που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση.

Ιστορικό

Η σημερινή συνάντηση υψηλού επιπέδου με εκπροσώπους φιλοσοφικών και μη ομολογιακών οργανώσεων είναι η όγδοη στη σειρά των συναντήσεων που ξεκίνησε η Επιτροπή το 2009, όταν και ο διάλογος με τις εκκλησίες και με τις θρησκευτικές, τις φιλοσοφικές και τις μη ομολογιακές οργανώσεις κατοχυρώθηκε στη Συνθήκη της Λισαβόνας (άρθρο 17 της ΣΛΕΕ). Ο διάλογος υπάγεται στην αρμοδιότητα του πρώτου αντιπροέδρου, κ. Φρανς Τίμερμανς.

Η ετήσια συνάντηση της Επιτροπής με τους θρησκευτικούς ηγέτες θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου 2017, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

Την 1η Μαρτίου 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης (IP/17/385). Στόχος της Λευκής Βίβλου είναι να ενθαρρύνει τη συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ικανότητα της ΕΕ να προστατεύει, να υπερασπίζεται και να ενδυναμώνει όλους τους πολίτες της. Παραθέτει τις κύριες προκλήσεις και ευκαιρίες που θα χρειαστεί να διαχειριστεί η Ευρώπη κατά την επόμενη δεκαετία: τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών, την παγκοσμιοποίηση, τα ζητήματα ασφάλειας και την άνοδο του εθνικισμού. Τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις νέες εξελίξεις και να αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες. Η Λευκή Βίβλος παρουσιάζει πέντε πιθανά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η Ένωση μέχρι το 2025, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξουν τα κράτη μέλη να απαντήσουν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες αυτές.

Η Λευκή Βίβλος σηματοδοτεί την απαρχή μιας διαδικασίας κατά την οποία η ΕΕ των 27 θα αποφασίσει για το μέλλον της Ένωσης. Για να ενθαρρύνει αυτόν τον διάλογο, η Επιτροπή, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, θα διοργανώσει σειρά «συζητήσεων σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης» στις πόλεις και στις περιφέρειες της Ευρώπης. Επιπλέον, η Επιτροπή τροφοδότησε τον διάλογο με μια σειρά εγγράφων προβληματισμού σχετικά με πέντε ζητήματα που θα είναι καθοριστικά για την ΕΕ μέχρι το 2025. Τέσσερα έγγραφα προβληματισμού έχουν ήδη εγκριθεί σχετικά με: την ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης (26 Απριλίου), την παγκοσμιοποίηση (10 Μαΐου), την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (31 Μαΐου), και με το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας (7 Ιουνίου). Θα ακολουθήσει έγγραφο προβληματισμού όσον αφορά το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ, το οποίο σχεδιάζεται να εγκριθεί στις 28 Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα προωθήσει αυτές τις ιδέες στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ τα πρώτα συμπεράσματα αναμένεται να εξαχθούν κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2017. Έτσι, θα καταστεί δυνατή η λήψη αποφάσεων σχετικά με το πλαίσιο δράσης που θα τεθεί σε εφαρμογή εγκαίρως ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες

Λευκή Βίβλος για το μέλλον της Ευρώπης και την πορεία προς τα εμπρός

Διάλογος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με εκκλησίες, θρησκευτικές κοινότητες και φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις (στα αγγλικά)

Κατάλογος των συμμετασχόντων στη συνάντηση

— κ. Marie-Thérèse BESSON, πρόεδρος του «Institut Maçonnique Européen» (Ευρωπαϊκό Τεκτονικό Ινστιτούτο), μεγάλη διδάσκαλος της Γυναικείας Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας.

— κ. Martine CERF, γενική γραμματέας της οργάνωσης «Egalité Laïcité Europe» (EGALE).

— κ. Claudette CLAVEL, αναπληρώτρια μεγάλη διδάσκαλος του διεθνούς μεικτού τεκτονικού τάγματος «Le Droit Humain».

— κ. Andrezj DOMINICZAK, πρόεδρος της Πολωνικής Ανθρωπιστικής Ένωσης.

— κ. Giulio ERCOLESSI, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ανθρωπιστικής Ομοσπονδίας.

— κ. Philippe FOUSSIER, πρώτος αναπληρωτής μεγάλος διδάσκαλος της τεκτονικής οργάνωσης «Grand Orient de France» (Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας).

— κ. Manuel LOPEZ ALVAREZ, πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας του διεθνούς μεικτού τεκτονικού τάγματος «El Derecho Humano».

— κ. Lone Ree MILKAER, πρόεδρος της Δανικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας.

— κ. Keith PORTEOUS WOOD, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης «National Secular Society» (Εθνική Κοσμική Εταιρεία).

— κ. Jean-Michel REYNAUD, πρόεδρος της οργάνωσης «Contribution des Obédiences Maçonniques Adogmatiques et Libérales à la Construction Européenne» (COMALACE) (Συνεισφορά των Τεκτονικών, Αδογματικών και Φιλελεύθερων Δογμάτων στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα).

— κ. Claude WACHTELAER, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Ελευθερία της Σκέψης (AEPL).

— κ. Oscar de WANDEL, μεγάλος καγκελάριος της Μεγάλης Στοάς του Βελγίου.

— κ. Frieder Otto WOLF, πρόεδρος του Γερμανικού Ανθρωπιστικού Συνδέσμου (Humanistischer Verband Deutschlands — HVD).

 

Πηγή: ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                               
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.