Μαθαίνουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Πλήρης Οδηγός για το σπίτι!

Πέμπτη, 18 Φεβρουάριος, 2021 | NEAΤα νέα του δικτύου μας

Μένουμε σπίτι και προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας αυτές τις δύσκολες μέρες της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα. Αλλά κάθε δυσκολία, κρύβει και μια ευκαιρία!

Σε αυτό το άρθρο, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct που φιλοξενείται στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), συγκέντρωσε και θα συγκεντρώσει διαδικτυακό υλικό, το οποίο θα μας βοηθήσει να περάσουμε εμείς και τα παιδιά μας ευχάριστα τις ώρες που μένουμε σπίτι, αλλά να γνωρίσουμε καλύτερα και την Ευρωπαϊκή μας οικογένεια!

Η σελίδα θα ανανεώνεται κάθε δεύτερο Σάββατο με περισσότερο υλικό και θα αναρτάται σχετική ενημέρωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Κέντρου μας!

Για παιδιά από 6 έως…106!

Γωνιά Μάθησης

Η Γωνιά Μάθησης είναι μια διαδραστική ιστοσελίδα, στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκεντρώσει όλο το υλικό που έχουν δημιουργήσει τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να προμηθεύσει τόσο τους εκπαιδευτικούς, τόσο και τους/τις μαθητές/τριες με τα κατάλληλα εργαλεία, έτσι ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να μάθουν πως μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αυτή τους προσφέρει.

Εδώ θα βρείτε παιχνίδια, διαγωνισμούς και βιβλία δραστηριοτήτων για να ανακαλύψετε με τα παιδιά σας την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να μάθετε περισσότερα για τις σπουδές ή τον εθελοντισμό στο εξωτερικό. Αν είστε εκπαιδευτικός, θα βρείτε διδακτικό υλικό για όλες τις ηλικιακές ομάδες και θα ανακαλύψετε ευκαιρίες δικτύωσης με άλλα σχολεία και εκπαιδευτικούς σε όλη την ΕΕ.

-Επιτραπέζιο Παιχνίδι – Καλές συνήθειες για ένα καλύτερο περιβάλλον!

Μαθαίνουμε καλές συνήθειες για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και περνάμε καλά! Πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το παιχνίδι;

1) Εκτυπώνουμε το συνημμένο αρχείο σε Α3

2) Χρησιμοποιούμε πιόνια και ζάρια από παλιά παιχνίδια

3) Μαθαίνουμε καλές συνήθειες για την προστασία του περιβάλλοντος!

Καλή διασκέδαση!

Ευρωπαϊκά παραμύθια

Bits of common European roots

Το βιβλίο «Bits of common European roots» αποτελεί την πρώτη προσπάθεια συγκέντρωσης μιας συλλογής λαϊκών παραμυθιών από τα είκοσι επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει είκοσι οκτώ παρακλάδια από τις παλιές ρίζες του κοινού παρελθόντος της ηπείρου μας, στην οποία ζούσαν γίγαντες, δράκοι, νεράιδες, νάνοι και άλλα όντα από το μακρινό παρελθόν. Η λαϊκή μνήμη κατέγραψε επίσης ιστορικά γεγονότα του ευρωπαϊκού παρελθόντος, τα οποία είναι ποτισμένα με λαϊκά χρώματα και διηγούνται ιστορίες για τη μάχη μεταξύ του καλού και κακού. Ο σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να βοηθήσει τα έθνη της Ευρώπης να γνωριστούν μεταξύ τους, να γνωρίζουν τις διαφορές τους και ταυτόχρονα να αισθανθούν ότι κατέχουν κοινές αξίες και μια κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά. Το παρελθόν της Ευρώπης έχει καταστραφεί από αμέτρητους πολέμους, γι ‘αυτό και η σημερινή Ευρώπη πρέπει να φέρει ένα καλύτερο μέλλον. Η κατανόηση και ο σεβασμός του άλλου είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο φωτεινός στόχος!

-Τα Αστέρια της Ευρώπης

Η μικρή Ευρώπη είχε μια και μόνο επιθυμία: να ταξιδέψει και να γνωρίσει όσο περισσότερες χώρες μπορούσε. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το «Μια παρέα με καρδιά», το πρώτο παραμύθι της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το οποίο επανεκδόθηκε τρεις φορές, οι μικροί μας φίλοι έχουν τώρα την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον κόσμο της Ευρώπης μέσα από το νέο παραμύθι «Τα αστέρια της Ευρώπης»!

 Μια παρέα με Καρδιά!

Το βιβλίο «Μια παρέα με…. καρδιά» είναι ένα παιδικό εικονογραφημένο παραμύθι της Λήδας Βαρβαρούση που έχει σαν σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων, σεβασμού της διαφορετικότητας και προώθησης ίσων ευκαιριών για όλους, ώστε να εξοικειωθούν με τις αξίες του πολύ-πολιτισμικού περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρωματίζω την Ευρώπη

Πώς εξηγείτε την Ευρώπη σε νέα παιδιά; Αυτό το εκπαιδευτικό τετράδιο ζωγραφικής θα μπορούσε να είναι μια αρχή. Χρωμάτισε τις σημαίες των χωρών της ΕΕ (με υποδείγματα), γράψε τα ονόματά τους και βάλε τις πάνω στο χάρτη της Ευρώπης. Τόσο για το σπίτι όσο και για το σχολείο.

Ιστορίες από τα δάση μας

Σε όλους τους πολιτισμούς της Ευρώπης συναντούμε τη συμβολική σχέση μεταξύ της ζωής ενός δέντρου και της ζωής ενός ανθρώπου. Η ανθολογία χαρίζει μια καινούργια οπτική στη σχέση αυτή μέσα από την ποίηση και την πεζογραφία όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Tα κείμενα έχουν εικονογραφηθεί με παιδικά σχέδια που ρίχνουν μια ματιά μοναδική, γεμάτη χρώμα και διεισδυτικότητα στο πώς βλέπουν τα παιδιά τα δάση και στο τι περιμένουν από μας.

-Η οδός Ανθούλας

Το παραμύθι «Η οδός Ανθούλας» αγγίζει το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από το μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο στις πόλεις και από τις επιζήμιες συνήθειες οδήγησης αποτελεί το θέμα του εν λόγω βιβλίου. Η Ανθούλα και ο Τομ άθελά τους μπλέκουν σε μια περιπέτεια στην επικίνδυνη και συνωστισμένη οδό Μπελάδων και έτσι μαθαίνουν για τους κινδύνους που κρύβει η οδική κυκλοφορία για το περιβάλλον και την προσωπική τους ασφάλεια. Έτσι, το παραμύθι εκφράζει «τρόπους μύησης στην επίλυση σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων.

-Τομ και Λίλα 

Απολαύστε με τους μαθητές σας συναρπαστικές περιπέτειες με τον Τομ και τη φίλη του Λίλα την αλεπού σε αυτή τη σειρά βιβλίων για το περιβάλλον. Οι περιπέτειές τους περιλαμβάνουν την ανακύκλωση παλιών ποδηλάτων για να φτιάξουν ένα άλλο ολοκαίνουργιο, την προσπάθεια να πείσουν το δήμαρχο να δημιουργήσει μια πιο φιλική προς τον πεζό πόλη και την ανακάλυψη του αντίκτυπου που έχει η αποψίλωση και η κλιματική αλλαγή. Παράλληλα με τα βιβλία, υπάρχει επίσης ένα συνοδευτικό βιβλίο του δασκάλου και ένα βιβλίο δραστηριοτήτων.

-Η μεγάλη φωτιά

Ο Τζάστιν σχεδίαζε διακοπές με τους φίλους του… αλλά αναγκάζεται να πάει με τους γονείς του σε ένα αγρόκτημα. Σύντομα θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια περιπέτεια όπου θα ανακαλύψει πώς η σύγχρονη γεωργία παράγει υψηλής ποιότητας τρόφιμα, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην ευρωπαϊκή οικονομία και προστατεύοντας το περιβάλλον. Μια περιπετειώδης βόλτα με τον Φρεντ, το γαϊδουράκι, έχει ως αποτέλεσμα να

συναντήσει την Αγκάθα, μια ηλικιωμένη γυναίκα με ταλέντο στην κηπουρική, που προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει το πατρικό της από τους κτηματομεσίτες. Θα μπορέσουν ο Τζάστιν και η Έλενα, η κόρη του αγρότη, να βοηθήσουν την Αγκάθα να σώσει το σπίτι και τον κήπο της; Μήπως η λύση βρίσκεται στο πατροπαράδοτο Ζελέ Ξωτικών της; Ο Τζάστιν και η Έλενα είναι σίγουροι ότι μπορούν να τη βοηθήσουν. Αλλά θα τα καταφέρουν;

-Μουσείο και παιδί

Τα περισσότερα Μουσεία στην Ελλάδα προσφέρουν πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τα παιδιά κάθε ηλικίας!

ΕΣΜΤ στο σπίτι

Από τις πλατφόρμες του μουσείου στο Facebook και το Instagram (EMST Athens) θα δίνεται το όνομα ενός καλλιτέχνη και ο τίτλος του έργου του, καθώς και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό έντυπο στο οποίο μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

Με αφορμή τα όσα θα διαβάσετε μόνοι σας ή παρέα με τους γονείς σας, μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας σύγχρονα έργα (ζωγραφιές, κατασκευές, βίντεο) και να μας τα στείλετε σε μορφή .jpg ή βίντεο στο [email protected] με θέμα ΕΜΣΤ στο σπίτι, συμπεριλαμβάνοντας μέσα στο email το μικρό σας όνομα, την ηλικία σας, την περιοχή που μένετε και τον τίτλο του έργου.

-NASA Kids’ Club

Ο ιστότοπος της ΝΑΣΑ για τα παιδιά, με δραστηριότητες που βοηθούν στη μάθηση, όπως παιχνίδια, χρωματίζοντας σελίδες και εικονογραφημένες σελίδες με επεξηγηματικές εικόνες.

-Ψηφιακά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 3-10 ετών με θέμα την τέχνη, το εργοστάσιο και τους ανθρώπους

Αυτόν τον ιδιαίτερο χειμώνα, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου έχει σχεδιάσει και προτείνει μία ξεχωριστή σειρά ψηφιακών εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά 3-10 ετών, με έμπνευση τους ανθρώπους πίσω από σπουδαία έργα τέχνης αλλά και μέσα σε αυτά, καθώς και τους ανθρώπους που έδωσαν ζωή στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας. Τα παιδιά μαθαίνουν ιστορίες και επινοούν νέες, πειραματίζονται με υλικά, γνωρίζουν τεχνικές και φτιάχνουν τη δική τους εικαστική γλώσσα.

Τέχνες και Γράμματα

Europeana.eu

Η Europeana.eu είναι μια δικτυακή πύλη που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει ψηφιοποιημένες συλλογές μουσείων. Περισσότερα από 3.000 ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη συνέβαλαν στην Europeana, συμπεριλαμβανομένου του Rijksmuseum, της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και του Λούβρου.

Τα αρχεία πάνω από 10 εκατομμύρια πολιτιστικά και επιστημονικά αντικείμενα έχουν συγκεντρωθεί στην πλατφόρμα της Europeana και παρουσιάζονται με διάφορους τρόπους που αφορούν τους σύγχρονους χρήστες, όπως τα smartphones ή τα API.

Ταξίδι στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης

Η UNESCO με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιούργησαν αυτήν την όμορφη πρωτοβουλία, έτσι ώστε να αναδειχθεί η Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και να γίνει προσιτή σε όλους τους ταξιδιώτες!

Πρόκειται για την πρώτη πλατφόρμα της UNESCO, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Κληρονομία και συνδυάζει την γνώση με τα ταξίδια. Ουσιαστικά, μας ξεναγεί στα πιο μοναδικά και αυθεντικά μνημεία, τα οποία έχουν προτείνει ειδικοί αναλυτές και ντόπιοι πληθυσμοί, ενώ την επιμέλεια έχει αναλάβει το National Geographic.

Βόλτα σε μουσεία!

Επισκεφθείτε μερικά από τα ομορφότερα μουσεία στον κόσμο, ενώ άνετα κάθεστε σε πολυθρόνα. Υπάρχουν όλο και περισσότερες μουσειακές δομές που προσφέρουν πραγματικές εικονικές περιηγήσεις ή που θέτουν τις συλλογές τους σε απευθείας σύνδεση και γνωρίζουμε τον πολιτισμό της Ευρώπης και όχι μόνο!

Βόλτα στο Μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας

Το Ερμιτάζ αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο και πλέον μπορείτε να πραγματοποιήσετε μία 5ωρη κινηματογραφική βόλτα σε αυτό χωρίς να χρειάζεται να βγείτε έξω!

-Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή μας ξεναγεί ψηφιακά στη συλλογή του!

Σπάνια έργα τέχνης από τη συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή παρουσιάζονται στο goulandris.gr και είναι προσβάσιμα για ελεύθερη ψηφιακή περιήγηση από το σπίτι.

Βιώστε μια ξεχωριστή εμπειρία στο Βρετανικό Μουσείο!

Το Βρετανικό Μουσείο φιλοξενεί απίστευτα αντικείμενα από όλο τον κόσμο και παραμένει ανοιχτό σε εικονικούς επισκέπτες.

Τα εκθέματα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, οπότε μπορείτε να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας στην Αρχαία Αίγυπτο, να δείτε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ή απλά να χαλαρώσετε μερικές ώρες.

-Βόλτα στο Musée d’Orsay του Παρισιού

Μπορούμε πλέον να επισκεφθούμε πολλές γκαλερί από διαφορετικές χώρες ή ακόμα και από διαφορετικές ηπείρους το ίδιο απόγευμα.

Το Musée d’Orsay του Παρισιού φιλοξενεί μια απίστευτη συλλογή από τα καλλιτεχνικά αριστουργήματα Van Gogh και Cezanne. Ρίξτε μια ματιά!

Βόλτα στο Μουσείο Tate Britain!

Ίσως μετά που θα απολαύσετε τη Φλωρεντία, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, μπορείτε να έρθετε στο Λονδίνο για να δείτε το Tate Britain δωρεάν.

Παρόλο που θα χάσετε την υπέροχη βόλτα στο ποτάμι μέχρι τη γκαλερί, μπορείτε να περάσετε ανά πάσα στιγμή και να δείτε τα αγαπημένα σας έργα τέχνης από την άνεση του σπιτιού σας.

-#MUSEUMFROMHOME- ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Το Μουσείο Μπενάκη προσφέρει μια σειρά δραστηριοτήτων για το σπίτι για μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε να κάνετε εικονικές περιηγήσεις 360˚σε όλες τις αίθουσες και στα εκατοντάδες έργα τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, με ηχητική ξενάγηση σε έξι γλώσσες, για παράδειγμα, στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης ή στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.  Μπορείτε να παρακολουθήσετε 15 επεισόδια της σειράς βίντεο CLOSE UPS που ρίχνουν φως σε αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη, τόσο μέσα από τις ιστορίες που τα ίδια αφηγούνται, όσο και από τις ιστορίες ανθρώπων που συνδέονται με αυτά. Τέλος υπάρχει η σειρά διαλέξεων «Hellenic Together», καθώς και την σελίδα #BenakiKids από το Τμήμα Εκπαίδευσης, με μια σειρά προτάσεις για γονείς και παιδιά.

-Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης προσφέρει μια σειρά δράσεων που μπορούν να κάνουν την παραμονή στο σπίτι διασκεδαστική τόσο για τις οικογένειες όσο και για όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν το μουσείο και τα έργα που φιλοξενεί. Από προβολές, οικογενειακά παιχνίδια, μουσειοκατασκευές, το πρόγραμμα Γλαύκα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά, καθώς και το Αναγνωστήριο οι επιλογές είναι πολλές.

-Ψηφιακή Συλλογή 1.000 Έργων Τέχνης του Βαν Γκογκ

Τα ολλανδικά μουσεία παρουσιάζουν δωρεάν την ψηφιακή συλλογή 1.000 έργων τέχνης του Βαν Γκογκ. Παρουσιάζονται έργα μετα-ιμπρεσιονιστικά αυτού του καλλιτέχνη. Συγκεκριμένα, 860 ελαιογραφίες – με τη χαρακτηριστική παχιά, λυρική πινελιά του είναι διαθέσιμα για προβολή – με επιστημονικά σχόλια από την ασφάλεια του σπιτιού σας. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτά τα έργα τέχνης και τον καλλιτέχνη πίσω από αυτά. Τα ιδρύματα αυτά περιλαμβάνουν το Μουσείο Van Gogh, το Μουσείο Kröller-Müller, το Rijksmuseum, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης και το Μουσείο Boijmans Van Beuningen.

-A Virtual Guided Tour of Louvre Museum

Με ένα κλικ μεταφερόμαστε στη μαγευτική πόλη του φωτός και μαθαίνουμε την ιστορία της. Στη συνέχεια κάνουμε τρίωρη ξενάγηση στο μουσείο του Λούβρου θαυμάζοντας τα μοναδικά του εκθέματα.

Κινηματογράφος

-Ταινίες μικρού μήκους «EU and Me»

Η ΕΕ δίνει την ευκαιρία σε νέους σκηνοθέτες να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους σχετικά με το #EUandME. Πέντε νικητές θα λάβουν επιχορήγηση 7.500 € ο καθένας, καθώς και καθοδήγηση από έναν κορυφαίο Ευρωπαίο σκηνοθέτη, ο οποίος θα τους βοηθήσει να υλοποιήσουν την ιδέα τους.

Στον παραπάνω σύνδεσμο θα βρείτε τις νικήτριες ταινίες μικρού μήκους για τα έτη 2018 και 2019, με ελληνικούς υπότιτλους.

Μια βόλτα στο Παρίσι της Belle Époque!

Η ιστοσελίδα «Beaux Arts» μας προσκαλεί να κάνουμε μια βόλτα στις γειτονίες του Παρισιού στις αρχές του περασμένου αιώνα, με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης! Δεν χρειάζεται να γνωρίσουμε Γαλλικά για να βιώσουμε τη μαγεία αυτής της εποχής!

Παρακολουθούμε ντοκιμαντέρ!

Εάν έχετε τη διάθεση για μια πιο… εγκεφαλική δραστηριότητα, υπάρχουν μερικοί ιστότοποι που σας παρέχουν πρόσβαση σε δωρεάν ντοκιμαντέρ.

Είτε σας αρέσουν οι καρχαρίες, οι επαναστάσεις ή οι κατά συρροή δολοφόνοι, θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον να δείτε. Ένας από αυτούς τους ιστότοπους είναι και το DocumentaryTube.com.

Διαβάζουμε στο σπίτι!

Σε αυτή την ενότητα, θα βρείτε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, όπου μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε βιβλία από την άνεση του υπολογιστή σας στα Ελληνικά και Αγγλικά!

Ελεύθερη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη – eBooks4Greeks.gr

Το «eBooks4Greeks» δεν είναι ψηφιακός εκδοτικός οίκος αλλά ελεύθερη ψηφιακή βιβλιοθήκη. Εδώ θα βρείτε από μυθιστορήματα, επιστημονικά βιβλία, μέχρι και κόμιξ! Όλα δωρεάν και όλα διαθέσιμα με το πάτημα ενός κουμπιού!

Poetry Foundation

Το Ίδρυμα «Poetry Foundation», είναι μια ανεξάρτητη λογοτεχνική οργάνωση αφιερωμένη  στην ενίσχυση της επιρροής της ποίηση στον πολιτισμό. Υπάρχει για να ανακαλύψουμε την ποίηση, μιας και σε αυτή τη πλατφόρμα μπορείτε να βρείτε στα Αγγλικά τα πιο σημαντικά ποιήματα της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Culturethèque

Το Γαλλικό Ινστιτούτο ανοίγει δωρεάν μια πλούσια διαδικτυακή βιβλιοθήκη. Εδώ θα βρούμε μια πλούσια διαδικτυακή συλλογή βιβλίων, μυθιστορημάτων, δοκιμίων, κόμικς, εφημερίδων, περιοδικών, μουσικών άλμπουμ, συναυλιών, διαλέξεων, διαδικτυακών μαθημάτων, παιχνιδιών και βίντεο για όλες τις ηλικίες.

Απαιτείται δωρεάν ηλεκτρονική εγγραφή.

Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Μέσω του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου το αναγνωστικό κοινό έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε μία συλλογή 2.500 ηλεκτρονικών τίτλων (2.900 αντίτυπα) και να διαβάσει τα βιβλία της επιλογής του.

Φανταστικό!: Μαγειρεύοντας με μοναδικά ευρωπαϊκά προϊόντα ποιότητας

Δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε για αύριο; Σας έχουμε τη λύση! Η Ευρώπη έχει μια εξαιρετικά πλούσια μαγειρική ιστορία και κληρονομιά. Ανακαλύψτε την στη νέα έκδοση των επίσημων εκδόσεων της ΕΕ, κατεβάζοντας το βιβλίο συνταγών δωρεάν!

Μουσική

Αριστουργήματα της Ευρωπαϊκής μουσικής

Το Κέντρο μας ετοίμασε μια λίστα με τα πιο όμορφα κομμάτια της Ευρωπαϊκής μουσικής. Ξεκινάμε ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο και στη φαντασία από το 1600 έως και σήμερα σε όλη την Ευρώπη!

Δωρεάν online παραστάσεις από την Metropolitan Opera

Η Metropolitan Opera αποφάσισε τη δωρεάν αναμετάδοση σπουδαίων παραστάσεων από τη βραβευμένη σειρά κινηματογραφικών μεταδόσεων Live in HD, από Δευτέρα 16 Μαρτίου.

STAGES A/LIVE

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση προχωράει σε μια σημαντική πρωτοβουλία για την ελληνική συναυλιακή σκηνή. Το ‘’STAGES A/LIVE’’ (ή αν το αντιστρέψουμε ‘’LIVE STAGES’’) είναι μία συμβολική κίνηση με στόχο να υπενθυμίσει ότι οι συναυλιακοί χώροι δεν μπορούν να φύγουν από τη ζωή μας, πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν.Το project αποτελείται από live performances χωρίς θεατές σε ιστορικά venues με συγκροτήματα και καλλιτέχνες της ανεξάρτητης ελληνικής μουσικής σκηνής. Οι συναυλίες κινηματογραφούνται και κάνουν ΥouΤube premiere, χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό, στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση. Για τους λάτρεις των συναυλιών που τους έλειψε η εκρηκτική ατμόσφαιρα που αυτές συνοδεύουν.

Ευρωπαϊκή…επιμόρφωση:

Webinar από επίσημα Ευρωπαϊκά όργανα:

Δείτε τις ευκαιρίες για επιμόρφωση που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα σεμινάρια έχουν καταγραφεί σε βίντεο, ενώ προσφέρονται και οι διαφάνειες και άλλο υποστηρικτικό υλικό μελέτης:

Webinar με θέμα τον Τουρισμό

-Webinar με θέμα την προώθηση των έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ

Webinar με θέμα τη προώθηση αγροτικών προϊόντων

Go Big, Study Abroad

Το μεγάλο διαδικτυακό συνέδριο “Go Big, Study Abroad: Let us tell you how” είναι κοντά σου, για να σου εξασφαλίσει την κατάλληλη ενημέρωση για τα θέματα που σε απασχολούν!H ομάδα του studyabroad.gr (powered by citycampus.gr), με διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου, ευρισκόμενη στην πρώτη γραμμή των παρεχόμενων υπηρεσιών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφουγκράστηκε τις ανάγκες σου. Διαδραστικές συνδέσεις με πόλεις του εξωτερικού και live ομιλίες καταρτισμένων ανθρώπων στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα σου χαρίσουν μια πλήρη εικόνα για τα μελλοντικά σου σχέδια στην Ευρώπη. Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 12:00 μέσω της πλατφόρμας  Zoom.

-School Education Gateway

Το School Education Gateway, το οποίο εμφανίζεται σε 23 Ευρωπαϊκές γλώσσες, είναι ένα ενιαίο σημείο εισόδου για εκπαιδευτικούς, διευθυντές σχολείων, φορείς χάραξης πολιτικών, εμπειρογνώμονες και άλλους επαγγελματίες στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης. Γίνετε μέλος σήμερα για να είσαστε πάντα ενήμεροι αναφορικά με την Ευρωπαϊκή πολιτική και δράση για τα σχολεία!

Σε αυτή τη πλατφόρμα θα βρείτε διαδικτυακά μαθήματα σχετικά με εκπαιδευτικές μεθόδους που θα βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς στο λειτούργημά τους!

SALTO-YOUTH

Ανακαλύψτε έναν διαδικτυακό κατάλογο εργαλείων κατάρτισης που προωθούν και στηρίζουν την εργασία των νέων. Πιο συγκεκριμένα, εδώ θα βρείτε την εργαλειοθήκη για εκπαιδευτές και εργαζομένους στον τομέα της νεολαίας!

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εκπαίδευση ενηλίκων στην Ευρώπη (EPALE)

Ανακαλύψτε μια ανοικτή, πολύγλωσση διαδικτυακή κοινότητα που συνδέει επαγγελματίες της εκπαίδευσης ενηλίκων σε όλη την Ευρώπη με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και της ποικιλίας των ευκαιριών εκπαίδευσης ενηλίκων.

Yummy Physics

Δείτε αυτή τη σειρά βίντεο για τη φυσική των τροφίμων. Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie της ΕΕ (MSCA). Διαθέσιμες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά.

Coursera

Coursera είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία προσφέρει μια ευρεία σειρά από μαθήματα εξ αποστάσεως, σεμινάρια και workshops. Εδώ θα βρείτε σεμινάρια σχετικά με Ευρωπαϊκά θέματα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Πανεπιστήμιο Science Po της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας κ.α.

Ζωγραφική:

-Βιβλία ζωγραφικής από συλλογές μουσείων

Πολιτιστικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο διαθέτουν βιβλία ζωγραφικής για δωρεάν λήψη ως μέρος μιας πρωτοβουλίας γνωστής ως #ColorOurCollections.

Θέατρο

-Εθνικό Θέατρο: «Μένουμε σπίτι» με τον Πολιτισμό

Τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, που διακόπηκαν αιφνιδίως λόγω των έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό από το σπίτι του. Με πρωτοβουλία των υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού και Επικρατείας, Λίνας Μενδώνη και Κυριάκου Πιερρακάκη αντιστοίχως και με την τεχνική υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθίσταται δυνατή η προβολή των παραστάσεων αυτών οι οποίες θα προβάλλονται δωρεάν!

– Μολιέρος: Κεντρική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου

Στις 6 Φεβρουαρίου απευθείας από τη Κεντρική Σκηνή ο Μολιέρος και ο Θιάσός του έρχονται να μας μαγέψουν!Ο Μολιέρος του Μπουλγκάκοφ ερχόταν σε αντιπαράθεση με τον σοβιετικό μύθο περί Μολιέρου. Ο ρώσος συγγραφέας ιστορεί την τελευταία περίοδο της ζωής του μεγάλου Γάλλου δραματουργού, του ηθοποιού και θιασάρχη Ζαν Μπατίστ Ποκλέν. Στο έργο αποτυπώνεται η προσωπική του ζωή, οι έρωτες και η σχέση του με τους ηθοποιούς του θιάσου του, η εύνοια του Βασιλιά και η απόσυρσή της, αλλά και η πολεμική εναντίον του από την εκκλησία, όπως και η προσωπική σύγκρουσή του με τον Αρχιεπίσκοπο.

Το έργο προκάλεσε τον λυσσαλέο πόλεμο των θρησκόληπτων, του σταλινικού περιβάλλοντος και των «διαδρόμων», καθώς πίσω από τον Λουδοβίκο και τον Μολιέρο ο Μπουλγκάκοφ έκρυβε τη δική του σχέση με το καθεστώς και την αυταρχική και δογματική εξουσία.

Γιούγκερμαν – On Demand

Ο Γιούγκερμαν, το εμβληματικό μυθιστόρημα που θεωρείται το πλέον εντελές και συναρπαστικό του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και διασκευή Στρατή Πασχάλη, μετά από 2 χρόνια επιτυχίας και 70.000 θεατές επιστρέφει στην on demand πλατφόρμα του θεάτρου Πορεία. 

Προαγορά εισιτηρίων: από 10/2/21 έως 14/3/21

Διαθέσιμο για προβολή: από 21/2 00:01 έως 15/3 23:59

Ξένες γλώσσες:

-Duolingo

Οι ώρες που περνάμε στο σπίτι αυξάνονται συνέχεια. Ευκαιρία να θυμηθούμε τα Γαλλικά που κάναμε στο σχολείο, να φρεσκάρουμε τα Αγγλικά μας, και γιατί όχι, να μάθουμε Ιαπωνικά!

Διαγωνισμοί και βραβεία

Ευκαιρία να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και να ξεφύγουμε από τα στενά όρια του σπιτιού μας, δηλώνοντας συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό ζωγραφικής, συγγραφής κειμένου ή φωτογραφίας!

-Είστε έτοιμοι/ες για ένα…πράσινο μέλλον;

Ελέγξτε τις πράσινες δεξιότητές σας απαντώντας σε μερικές απλές ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες και τις γνώσεις σας. Λάβετε τη βαθμολογία σας και ανακαλύψτε τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για το επαγγελματικό σας μέλλον. Καλή επιτυχία!

-Διαγωνισμός Φωτογραφίας Citycampus.gr με θέμα: «Θα ταξιδέψουμε ξανά!»

Διάλεξε και στείλε μια φωτογραφία από το ταξίδι σου στο  [email protected] μαζί με το ονοματεπώνυμο, την ηλικία, την σχολή φοίτησής σου και το προφίλ σου στο Instagram και το Facebook (εάν υπάρχει).Ο πρώτος νικητής θα αναδειχθεί μέσω της ψηφοφορίας, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος μέσω της συντακτικής ομάδας του Citycampus.gr. Οι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν ως έπαθλο powerbanks ή ακουστικά!

Λήξη Αποστολής Φωτογραφιών: 24/02/2021

– #EUGreenWeek 2021!

Θέλετε να δείξετε τις βέλτιστες πρακτικές/καινοτόμες ιδέες σας με θέμα το #ZeroPollution; Παρουσιάστε τα έργα σας στην εικονική έκθεση του EU Environment από 1 – 4/6!

Υποβολή αιτήσεων: 8/3

ec.europa.eu

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου.

Εκφράστε και εσείς τη γνώμη σας έως τις 10/05, στον παραπάνω σύνδεσμο.

Άλλες δραστηριότητες

Παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια…online!

Οι λάτρεις των επιτραπέζιων παιχνιδιών θα χαρούν να μάθουν ότι υπάρχουν τρόποι για να παίξετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια στο διαδίκτυο, οπότε δεν χρειάζεται να περιμένετε να τελειώσει η καραντίνα για να παίξετε με τους φίλους σας.

Ιστότοποι όπως το Tabletopia έχουν δωρεάν λογαριασμούς για παίκτες, αλλά ίσως χρειαστεί να πληρώσετε για να παίξετε μερικά από τα πιο δημοφιλή ή νεότερα παιχνίδια.

Μαθαίνω για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί δημιουργήθηκε; Για ποιες πολιτικές αποφασίζει; Ποια είναι τα δικαιώματα μου ως Ευρωπαίος/α πολίτης;

Όλες τις απαντήσεις για τις απορίες που έχετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τις λύσετε στους παρακάτω συνδέσμους:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις πολιτικές της ΕΕ, αλλά και ανανεώνεται καθημερινά με νέα που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας.

Αντιμετώπιση του κοροναϊού

Εδώ θα βρείτε όλες τις νεότερες ειδήσεις για τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με το έργο του Κοινοβουλίου. Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις, παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις των Ευρωβουλευτών και ακολουθήστε τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Συμβούλιο της ΕΕ

Ενημερωθείτε για όλες τις αποφάσεις των δύο αυτών σημαντικών οργάνων, καθώς και για τις πολιτικές, για τις οποίες αποφασίζουν.

Η Ευρώπη σου

Μάθετε με απλό και κατανοητό τρόπο ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σας ως Ευρωπαίοι/ες πολίτες.

Τι κάνει η Ευρώπη για μένα;

Η ιστοσελίδα «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα», δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ και περιλαμβάνει εκατοντάδες, σύντομα παραδείγματα του πώς επηρεάζει θετικά τη ζωή μας η ΕΕ. Ο χρήστης μπορεί να βρει εύκολα συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι κάνει η Ευρώπη για την περιοχή του, το επάγγελμά του ή ακόμα το χόμπι του.

Πόσο καλά γνωρίζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πιο προηγμένο παράδειγμα περιφερειακής ολοκλήρωσης στον κόσμο, αλλά έχει να αντιμετωπίζει σοβαρά ερωτήματα στο μέλλον. Κάντε το κουίζ της Αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Council on Foreign Relations και δείτε πόσα γνωρίζετε σήμερα για την ΕΕ.

-10 μύθοι και αλήθειες για την πολιτική συνοχής της ΕΕ

Μπορείτε να μάθετε για την πολιτική συνοχής και πως επηρεάζει την χώρα και τον τόπο στον οποίο διαμένετε. Κοιτάξτε γύρω σας, ανακαλύψτε την πόλη σας και τι κάνει η Ευρώπη για εσάς. Πως μπορείτε να γίνετε μέρος όλων των δυνατοτήτων που προσφέρονται για όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

– Σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη

Για να συμβάλουν στην αποκατάσταση των οικονομικών και κοινωνικών ζημιών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο ανάκαμψης που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και θα θέσει τα θεμέλια για μια σύγχρονη και πιο βιώσιμη Ευρώπη.

Χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

-Οδηγίες προστασίας από τον κοροναϊό από το Υπουργείο Υγείας

Αντιμετώπιση του κοροναϊού – πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

COVID-19: Επιστημονική πληροφόρηση από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου

Βοήθεια στο Σπίτι plus» για κατοίκους της Αθήνας, που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες

Τηλεφωνική γραμμή SOS για θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.

 

                   Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.