Κοινό πρόγραμμα ΕΕ-UNICEF για περισσότερα από 6 000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα

Τετάρτη, 25 Ιανουάριος, 2017 | NEA

unnamedΗ νέα δράση της UNICEF και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποστηρίξει περισσότερα από 6 000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και ασυνόδευτων ανηλίκων, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η δράση αυτή θα χρηματοδοτηθεί από το Mέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χρηματοδοτεί επείγοντα επιχειρησιακά προγράμματα εντός της ΕΕ.

 Σε μια περίοδο δύσκολων καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα, το πρόγραμμα θα προσφέρει φροντίδα και ασφάλεια σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών, καθώς και πρόσβαση σε υπηρεσίες παιδικής προστασίας και εκπαίδευσης. Θα έχουν έτσι τη δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα, μετά τους πολέμους, τις συρράξεις και τις στερήσεις που γνώρισαν, ξαναβρίσκοντας σθένος και ομαλότητα.

«Είναι η πρώτη φορά που η UNICEF και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζονται για να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε παιδιά προσφύγων εντός της ΕΕ. Αυτό το πρόγραμμα θα καλύψει σημαντικά κενά, ώστε να εξασφαλίσει ότι τα εκτοπισμένα παιδιά και οι οικογένειές τους προστατεύονται, είναι ασφαλείς και έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν την αίσθηση της κανονικότητας. Δεδομένου ότι αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες και χρειάζονται επείγουσα υποστήριξη, θα επικεντρωθούμε στα παιδιά τα οποία δεν συνοδεύονται από κάποιο ενήλικο μέλος της οικογένειάς τους», δήλωσε ο κ.Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα βρίσκονται 21 000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Πολλά παιδιά υποφέρουν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές εξαιτίας των εμπειριών τους, των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα διαμονής προσφύγων και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας. Πολλά από αυτά, ανεξαρτήτως ηλικίας, βρίσκονται εκτός σχολείου επί μια διετία, κατά μέσο.

«Είναι παιδιά που έχουν ξεριζωθεί χωρίς να φταίνε σε τίποτε, έχουν χάσει το σπιτικό και το σχολικό τους περιβάλλον, και ορισμένα έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους. Η εν λόγω πρωτοβουλία, αξίας 8,5 εκατομμυρίων ευρώ θα συμβάλει σημαντικά στη σταθεροποίηση των ευάλωτων ζωών τους, και θα τους παράσχει στέγη, υπηρεσίες παιδικής προστασίας και πρόσβαση σε τυπική και άτυπη εκπαίδευση» εξήγησε ο κ.Laurent Chapuis, συντονιστής της UNICEF για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα.

Ειδική έμφαση θα δοθεί στις υπηρεσίες που παρέχονται σταασυνόδευτα ανήλικα· σε 400 από αυτά θα παρασχεθεί προσωρινή διαμονή σε δομή φιλοξενίας ενόσω αναμένουν την εξέταση αιτήματος ασύλου, οικογενειακής επανένωσης ή μετεγκατάστασης στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη. Άλλες 6 000 ευάλωτα παιδιά και γυναίκες που διαμένουν σε ανοιχτά κέντρα και σε αστικές δομές θα επωφεληθούν από ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διαχείριση υποθέσεων και παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες παιδικής προστασίας.

Η εκπαίδευση έχει αναγνωριστεί ως μια από τις προτεραιότητες για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, καθώς και για τους γονείς τους στην Ελλάδα. Τα παιδιά αυτά όχι μόνο έχουν χάσει χρόνια από την εκπαίδευσή τους, αλλά και, σχεδόν, κάθε έννοια σταθερότητας και κανονικότητας από τη ζωή τους, απώλεια που προσθέτει, στην ήδη υπάρχουσα πίεση, άγχος και σύγχυση και τους στερεί το στοργικό περιβάλλον του σχολείου, το οποίο μπορεί να τα βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στην αναστάτωση που βιώνουν.

Μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών, η UNICEF θα επικεντρωθεί επίσης στην παροχή άτυπης αλλά ποιοτικής εκπαίδευσης σε 5 000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μαθήματα μητρικής γλώσσας και εκπαίδευση δεξιοτήτων για παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων παιδιών εκτός σχολείου και ασυνόδευτων ανηλίκων. Προσωρινές δομές εκπαίδευσης θα στηθούν σε ανοιχτά κέντρα και αστικές περιοχές, καθώς και σε κοινοτικά κέντρα, για όλες τις ηλικιακές ομάδες από 3 έως 17 ετών. ΗUNICEF θα στηρίζει την τυπική εκπαίδευση που παρέχεται από το Υπουργείο Παιδείας, ιδίως με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου και τη χορήγηση υλικής βοήθειας.

Σχετικά με το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρηματοδοτεί προγράμματα αρωγής για θύματα φυσικών καταστροφών και συρράξεων σε διεθνές επίπεδο. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ παρέχεται αμερόληπτα και άμεσα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, χωρίς φυλετικές, εθνοτικές, θρησκευτικές και ηλικιακές διακρίσεις ή διακρίσεις με βάση το γένος ή τη πολιτική τοποθέτηση.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το τμήμα ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισκεφτείτε

http://ec.europa.eu/echo/index_en

ή επικοινωνήστε με τους:

– Κλημεντίνη Διακομανώλη, Προϊσταμένη Τύπου, Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,[email protected], +30 210 72 72 112

– Carlos Martin Ruiz De Gordejuela, Εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, [email protected], +32 (0)2 29 65322

 Σχετικά με την UNICEF

Η UNICEF προάγει τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού σε κάθε της δράση. Εργαζόμαστε σε 190 χώρες και περιοχές για να κάνουμε πράξη αυτή τη δέσμευση, με ιδιαίτερο βάρος στο να βοηθήσουμε τα πλέον ευάλωτα και περιθωριοποιημένα παιδιά, εργαζόμενοι προς όφελος όλων των παιδιών οπουδήποτε και να βρίσκονται.

 Για περισσότερες πληροφορίες για τη UNICEF, επισκεφτείτε www.unicef.org

 

Αναδημοσίευση Δελτίου Τύπου Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.