IRIS Plus 2017: Εξαιρέσεις και περιορισμοί στην πνευματική ιδιοκτησία
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Andrus Ansip, Αντιπρόεδρος της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, μίλησε για την «αλλαγή των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ευρώπη υπό το πρίσμα μιας νέας ψηφιακής πραγματικότητας». Ο ίδιος περιέγραψε τις πολλαπλές προκλήσεις που αφορούν το ψηφιακό περιεχόμενο: «Το δημιουργικό περιεχόμενο της Ευρώπης δεν πρέπει να κλειδώνεται – όμως πρέπει να είναι καλά προστατευμένο, ιδίως για τη βελτίωση των δυνατοτήτων αμοιβής των δημιουργών μας».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το νέο πακέτο Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας τον Σεπτέμβριο του 2016 και τα κείμενα εξετάζονται επί του παρόντος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών.
Για να μας καθοδηγήσει σε αυτή τη σύνθετη διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Οπτικοακουστικού Τομέα, μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, δημοσίευσε την τελευταία έκθεση IRIS Plus: Εξαιρέσεις και περιορισμοί στην πνευματική ιδιοκτησία.
Πρόκειται για έναν πραγματικά ανεκτίμητο χάρτη πορείας στο πολύπλοκο τοπίο των εξαιρέσεων και των περιορισμών στην πνευματική ιδιοκτησία στην Ευρώπη. Αυτό το IRIS Plus στοχεύει στην παροχή μιας γενικής επισκόπησης της λογικής και της εξέλιξης των εξαιρέσεων και των περιορισμών στην πνευματική ιδιοκτησία (κεφάλαιο 1) στις πολυάριθμες διεθνείς συνθήκες και τις ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν αφιερωθεί σε αυτό το θέμα (κεφάλαιο 2) και στις συνακόλουθες επικυρώσεις και υλοποιήσεις σε εθνικό επίπεδο (κεφάλαιο 3). Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στις προκλήσεις που απορρέουν από την ψηφιακή επανάσταση, όπως οι προσαρμογές των κανόνων σχετικά με τις προσωρινές αναπαραγωγικές πράξεις, την ιδιωτική αντιγραφή και τις εξαιρέσεις για τα ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς στο διαδικτυακό πλαίσιο.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ