Ημέρα της Διεθνούς Ποινικής Δικαιοσύνης: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πέμπτη, 20 Ιούλιος, 2023 | NEA

Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Στις 17 Ιουλίου αναγνωρίζουμε τη σημασία της διατήρησης και της υπεράσπισης του συστήματος διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης ως βασικού εργαλείου της διεθνούς κοινότητας για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας και την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων.

Καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο με την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως το Σουδάν, την Υεμένη και τη Συρία, είναι απαραίτητο ένα ανθεκτικό και ισχυρό σύστημα διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα πλέον σοβαρά και σοκαριστικά εγκλήματα. Πρέπει να μείνουμε σταθερά ενωμένοι στη δέσμευσή μας να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους όσοι διαπράττουν φρικαλεότητες.

Φέτος εορτάζουμε την 25η επέτειο της έγκρισης του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Αυτό αποτέλεσε σημαντικό βήμα προόδου στον παγκόσμιο αγώνα κατά της ατιμωρησίας. Το ΔΠΔ είναι το πρώτο μόνιμο ποινικό δικαστικό όργανο οικουμενικού χαρακτήρα που δημιουργήθηκε για τη δίωξη των δραστών των σοβαρότερων εγκλημάτων που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της. Όπως επιβεβαιώθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουνίου του 2023, διακηρύσσουμε εκ νέου την αταλάντευτη υποστήριξή μας προς το Δικαστήριο, ως ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό όργανο. Ανανεώνουμε την προσήλωσή μας στις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Καταστατικό της Ρώμης και την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε το ΔΠΔ έναντι κάθε απόπειρας υπονόμευσης του έργου του και κάθε απειλής εναντίον του και εναντίον του προσωπικού του.

Η ΕΕ δραστηριοποιείται ενεργά στη στήριξη της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης. Εντός της Ευρώπης, η ΕΕ υποστηρίζει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση των διεθνών εγκλημάτων μέσω της Eurojust και του ευρωπαϊκού δικτύου για τη διερεύνηση και τη δίωξη των γενοκτονιών, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου.

Η ΕΕ υποστήριξε καταλυτικά το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, των διεθνών ποινικών δικαστηρίων και των ad hoc εθνικών δικαστηρίων, των επιτροπών αλήθειας και συμφιλίωσης και των μηχανισμών έννομης προστασίας για τα δικαιώματα των θυμάτων για δικαιοσύνη και επανόρθωση, καθώς και των μηχανισμών λογοδοσίας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να ζητά την προσαγωγή των δραστών των πλέον σοβαρών εγκλημάτων στη δικαιοσύνη προκειμένου να λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Σε κανέναν —ανεξάρτητα από το ποιος είναι ή πού βρίσκεται— δεν επιτρέπεται να μπορεί να διαφύγει από τη δικαιοσύνη.

 

Πηγή: consilium.europa.eu

Εικόνα: Tingey Injury Law Firm on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.