Η Ουκρανία εντάσσεται στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

Δευτέρα, 24 Απρίλιος, 2023 | NEA

Στις 20 Απριλίου,η Ουκρανία γίνεται συμμετέχον κράτος στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, το ευρωπαϊκό πλαίσιο αλληλεγγύης που βοηθά τις χώρες που έχουν κατακλυστεί από μια καταστροφή.

Ο αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων επίτροπος Janez Lenarčič βρίσκεται σήμερα στο Κίεβο για να υπογράψει επισήμως, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνία με την οποία η Ουκρανία καθίσταται πλήρες μέλος του Μηχανισμού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα συμμετάσχει στη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής Πόλεων και Περιφερειών στο Κίεβο μαζί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό, Olha Stefanishyna, τον Υπουργό Εσωτερικών, Ihor Klymenko, και τον Επικεφαλής της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών, Serhiy Kruk.

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχει διοχετεύσει βοήθεια έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία από όλη την Ευρώπη από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022. Στη μεγαλύτερη και μακροβιότερη επιχείρησή του, περισσότεροι από 88.000 τόνοι σωστικού εξοπλισμού, τροφίμων και φαρμάκων, έχουν σταλεί στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού. Πιο πρόσφατα, περισσότερες από 1.000 γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας που χρηματοδοτήθηκαν πλήρως από την ΕΕ κινητοποιήθηκαν στην Ουκρανία από τα στρατηγικά ενεργειακά αποθέματα του rescEU. Τώρα, ως πλήρες μέλος, η Ουκρανία θα είναι επίσης σε θέση να αποστέλλει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού όταν κάποια άλλη χώρα βρεθεί σε κρίση.

Σήμερα η ΕΕ χορηγεί επίσης επιπλέον 55 εκατ. ευρώ[1] σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση στην Ουκρανία, πέραν των 145 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη χορηγηθεί νωρίτερα φέτος. Αυτή η νέα ανθρωπιστική χρηματοδότηση θα επικεντρωθεί στην προετοιμασία για τον επόμενο χειμώνα.

Ιστορικό

Όταν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπερκαλύπτει τις δυνατότητες αντιμετώπισης μιας χώρας στην Ευρώπη και πέραν αυτής, μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει βασικό ρόλο στο συντονισμό της αντιμετώπισης των καταστροφών παγκοσμίως. Από την ίδρυσή του το 2001, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει ενεργοποιηθεί για περισσότερες από 600 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεις εντός και εκτός της ΕΕ. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ και των 9 πλέον συμμετεχόντων κρατών (Ισλανδία, Νορβηγία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Τουρκία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία και πιο πρόσφατα Ουκρανία) σε θέματα πολιτικής προστασίας για τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης των καταστροφών.

Μια κοινή προσέγγιση συμβάλλει περαιτέρω στη συγκέντρωση της εμπειρογνωμοσύνης και των ικανοτήτων των πρώτων ανταποκριτών, αποφεύγει την επανάληψη των προσπαθειών ανακούφισης και διασφαλίζει ότι η βοήθεια ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πληγέντων. Η συγκέντρωση ικανοτήτων και δυνατοτήτων πολιτικής προστασίας επιτρέπει ισχυρότερη και συνεκτικότερη συλλογική αντίδραση.

Ο μηχανισμός συμβάλλει επίσης στον συντονισμό των δραστηριοτήτων των εθνικών αρχών για την ετοιμότητα και την πρόληψη των καταστροφών και συμβάλλει στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Αυτό διευκολύνει τη συνεχή ανάπτυξη υψηλότερων κοινών προτύπων που επιτρέπουν στις ομάδες να κατανοούν καλύτερα τις διαφορετικές προσεγγίσεις και να εργάζονται εναλλακτικά όταν χτυπά μια καταστροφή.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ έχει χορηγήσει συνολικά 685 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των 55 εκατ. ευρώ που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βρίσκονται υπό έγκριση από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της ΕΕ. Η ανθρωπιστική βοήθεια που χρηματοδοτείται από την ΕΕ παρέχεται σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αρχές της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας. Παρέχεται μέσω των ανθρωπιστικών οργανισμών του ΟΗΕ, μη κυβερνητικών οργανώσεων και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Πηγή και Φωτογραφίαgreece.representation.ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.