Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη

Πέμπτη, 27 Απρίλιος, 2023 | NEA

Οι πρωτοφανείς μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές του 2015 και 2016 έχουν μειωθεί σημαντικά. Το 2019, 120.000 άτομα εισήλθαν στην Ευρώπη, σε σύγκριση με πάνω από ένα εκατομμύριο το 2015. Το πέρασμα της μεσογείου παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά επικίνδυνο, με 1.319 ανθρώπους να αγνοούνται ή να έχουν χάσει τη ζωή τους το 2019, σε σχέση με 2.217 το 2018. Η έλευση μεταναστών και αιτούντων άσυλων στην Ευρώπη καταδεικνύει την ανάγκη θέσπισης δικαιότερων και αποτελεσματικότερων ευρωπαϊκών πολιτικών ασύλου και μετανάστευσης.

Η προσφυγική κρίση σε αριθμούς

Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στην Ευρώπη εξαιτίας των συγκρούσεων, της τρομοκρατίας αλλά και επειδή διώκονται στις χώρες τους. Από τους 295.800 αιτούντες άσυλο στους οποίους χορηγήθηκε καθεστώς προστασία το 2019, το ένα τρίτο προέρχονται από τη Συρία, με το Αφγανιστάν και τη Βενεζουέλα να ακολουθούν. Σε όλες αυτές τις χώρες οι πολίτες αντιμετωπίζουν σημαντικές απειλές εξαιτίας ένοπλων συγκρούσεων, παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή διωγμών.

Το 2019, 272 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως διέμεναν εκτός της χώρας γέννησής τους. Εντός της ΕΕ-27, 35 εκατομμύρια άνθρωποι γεννήθηκαν σε άλλη χώρα από τη χώρα διαμονής τους, εκ των οποίων περίπου 22 εκατομμύρια γεννήθηκαν εκτός της ΕΕ και 37 εκατομμύρια προήλθαν από άλλη χώρα της ΕΕ.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας για να μάθετε ποιοι είναι οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη, πόσοι ακριβώς υπέβαλαν αίτηση για άσυλο, πόσοι απέκτησαν άσυλο και πόσοι δεν έγιναν δεκτοί, αλλά και πώς η Ευρωπαική Ένωση διαχειρίζεται τις μεταναστευτικές ροές.

 

Η απάντηση της ΕΕ στην προσφυγική κρίση

Η πρόκληση της μετανάστευσης στην Ευρώπη έχει φέρει στην επιφάνεια τις ανεπάρκειες στο σύστημα ασύλου της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο προσπάθησε να αντιμετωπίσει το ζήτημα προτείνοντας μεταρρυθμίσεις στον κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος καθορίζει τη χώρα της ΕΕ που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία αιτήσεων διεθνούς προστασίας.

 

Λόγω της απώλειας προόδου όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της κοινής πολιτικής ασύλου, η Επιτροπή πρότεινε ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο το Σεπτέμβριο του 2020, το οποίο ορίζει ταχύτερες διαδικασίες στο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ, περιλαμβάνει αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου και προβλέπει νέες δυνατότητες παροχής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Μάθετε περισσότερα για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο και τις αντιδράσεις των ευρωβουλευτών.

 

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συμμετάσχει στην προετοιμασία νέων μέτρων για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, των αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων αλλά και στη δημιουργία πιο αποτελεσματικού συστήματος συλλογής και αποθήκευσης πληροφοριών των ανθρώπων που εισέρχονται στην ΕΕ.

 

Βρείτε εδώ περισσότερα για την απάντηση της ΕΕ στην προσφυγική πρόκληση.

 

Πηγή και Φωτογραφίαeuroparl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.