Η Επιτροπή εκταμιεύει χρηματοδοτική στήριξη ύψους 50 εκατ. ευρώ προς τη Βόρεια Μακεδονία

Δευτέρα, 13 Μάιος, 2024 | Europe DirectNEA

Η Επιτροπή εκταμιεύει χρηματοδοτική στήριξη ύψους 50 εκατ. ευρώ προς τη Βόρεια ΜακεδονίαΑυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή χορήγησε δάνεια ύψους 50 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για την πρώτη δόση της εν εξελίξει πράξης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής προς τη χώρα.

 

Η εν λόγω συνδρομή στηρίζει περαιτέρω τη Βόρεια Μακεδονία, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί σοβαρά από την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, την οποία προξένησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θα στηρίξει τη μακροοικονομική σταθερότητα και την υλοποίηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με το εν εξελίξει πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη Βόρεια Μακεδονία. Θα βοηθήσει επίσης τη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία.

 

Η εν λόγω στήριξη εκταμιεύτηκε αφού η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει εκπληρώσει τις σχετικές δεσμεύσεις πολιτικής που συμφώνησε με την ΕΕ για την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Η Βόρεια Μακεδονία έχει σημειώσει πρόοδο στα δημόσια οικονομικά συστήνοντας ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο και ενισχύοντας τη διαχείριση των δημόσιων επενδύσεων. Για την τόνωση των δημόσιων εσόδων, η Βόρεια Μακεδονία θέσπισε μέτρα φορολογικής πολιτικής που διευρύνουν τη φορολογική βάση. Η κυβέρνηση έχει επίσης σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην ένταξη της άτυπης οικονομίας στην επίσημη οικονομία και έχει λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Τέλος, ενίσχυσε το δικαστικό σώμα με μια νέα στρατηγική για τη δικαστική μεταρρύθμιση.

 

Η συνολική εν εξελίξει πράξη μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής προς τη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται σε έως και 100 εκατ. ευρώ σε δάνεια. Μετά την εκταμίευση αυτής της πρώτης δόσης ύψους 50 εκατ. ευρώ, παραμένει διαθέσιμη μια δεύτερη δόση ίδιου ύψους, η οποία εκταμίευση της οποίας θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί στους συμφωνηθέντες όρους πολιτικής.

 

Πηγή και Εικόνα: greece.representation.ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.