Η Επιτροπή χαιρετίζει την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία και του κανονισμού για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης

Δευτέρα, 29 Απρίλιος, 2024 | Europe DirectNEAΚοινωνία

healthΗ Επιτροπή χαιρετίζει την πρόσφατη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία, , καθώς και των νέων κανόνων για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των ουσιών ανθρώπινης προέλευσης (SoHO). Πρόκειται για ακρογωνιαίους λίθους μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, η οποία προστατεύει την υγεία των πολιτών και βελτιώνει την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία θέτει τους πολίτες στο επίκεντρο της υγειονομικής περίθαλψης, παρέχοντάς τους πλήρη έλεγχο επί των δεδομένων τους. Χάρη στους νέους κανόνες, οι πολίτες θα έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στα ψηφιακά δεδομένα της υγείας τους όταν βρίσκονται στην ΕΕ, τόσο στο κράτος μέλος καταγωγής τους όσο και στο εξωτερικό. Αυτό με τη σειρά του θα βελτιώσει την περίθαλψη των ασθενών, βελτιώνοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και μειώνοντας την ανάγκη επανάληψης εξετάσεων και τεστ. Θα επιτρέψει επίσης τη χρήση των δεδομένων υγείας για σκοπούς έρευνας, καινοτομίας και δημόσιας υγείας, θεσπίζοντας ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την περαιτέρω χρήση των δεδομένων υγείας, σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και την κυβερνοασφάλεια.

Ο νέος κανονισμός για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης, που προτάθηκε από την Επιτροπή τον Ιούλιο του 2022, προβλέπει μια ολιστική προσέγγιση για τη νομική ρύθμιση των ουσιών ανθρώπινης προέλευσης. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν μεταξύ άλλων καλύτερη προστασία των ληπτών και των δοτών ουσιών ανθρώπινης προέλευσης, καθώς και των παιδιών που γεννιούνται με ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγήενισχυμένο εθνικό έλεγχο και νέα μέτρα για την προώθηση της συνέχειας του εφοδιασμού.

Το Συμβούλιο θα εγκρίνει πλέον επίσημα τον νέο κανονισμό για τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία και τη νέα αναθεωρημένη νομοθεσία για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των ουσιών ανθρώπινης προέλευσης.

 

Πηγή και Εικόνα: greece.representation.ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.