Η ΕΟΚΕ ζητά την καλύτερη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας

Τετάρτη, 25 Σεπτέμβριος, 2024 | Europe DirectNEAΚοινωνία

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) ενέκρινε γνωμοδότηση που υποστηρίζει την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην ανοικτή αγορά εργασίας και ζητεί την προώθηση μέτρων και πολιτικών (συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κοινού ταμείου μεταξύ των κρατών μελών) που θα ενισχύσουν αυτές τις προσπάθειες.

Η ΕΟΚΕ διατύπωσε τις συστάσεις της στη γνωμοδότηση «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μεταβλημένη ικανότητα εργασίας», η οποία εγκρίθηκε μετά από συζήτηση κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ, Oliver Röpke, δήλωσε: «Η σημερινή συζήτηση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρά τα υφιστάμενα νομικά πλαίσια, η πραγματικότητα είναι άγρια: πάρα πολλοί εξακολουθούν να αποκλείονται από την αγορά εργασίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρίες συμμετέχουν ουσιαστικά στον σχεδιασμό πολιτικών που τους επηρεάζουν και ότι οι κοινωνικοί εταίροι προωθούν ενεργά τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Η ΕΟΚΕ δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειές της, σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και άλλα όργανα, για τη δημιουργία μιας πραγματικά κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς για όλους».

Ένα κεντρικό θέμα της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ, η οποία συντάχθηκε από τον εισηγητή της ΕΟΚΕ, Pietro Vittorio Barbieri, είναι η ανάγκη να αποφεύγεται η εξαίρεση από λύσεις όπως η προστατευόμενη απασχόληση όσον αφορά την επαγγελματική ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Όπως εξήγησε: «Η προστατευμένη εργασία αποτελεί εμπόδιο για την είσοδο στην αγορά εργασίας – ισοδυναμεί με διαχωρισμό. Θα θέλαμε να ξεπεράσουμε το μοντέλο της προστατευόμενης εργασίας: χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή παραδείγματος για να σταματήσουμε να βλέπουμε τους ανθρώπους με αναπηρίες ως περιπτώσεις φιλανθρωπίας».

Η κα. Dovilė Juodkaitė, μέλος της ΕΟΚΕ, πρόεδρος του Λιθουανικού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, τόνισε τη σημασία του όρου «κοινωνική ένταξη» σε αυτή τη συζήτηση, δεδομένου ότι η κοινωνία θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να ενσωματώνει καλύτερα τα άτομα με αναπηρία, αντί να τα βλέπει να αναλαμβάνουν αποκλειστικά την ευθύνη για την ένταξή τους στην ανοικτή αγορά εργασίας. Η Juodkaitė παρουσίασε επίσης ορισμένα από τα βασικά θέματα και τα μέτρα που καλύπτονται στη γνωμοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης δημιουργίας κοινού ταμείου για εύλογες διευκολύνσεις.

Η ΕΟΚΕ, μέσω της γνωμοδότησής της, τονίζει την ανάγκη προώθησης πολιτικών και μέτρων που ενισχύουν την πρόσβαση στην ανοικτή αγορά εργασίας, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει τις σχετικές πολιτικές δράσεις στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία.

Τα μέτρα θα πρέπει να συνάδουν με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (CRPD), την επιτροπή CRPD και τη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η ΕΟΚΕ περιλαμβάνεται η πιθανή δημιουργία ενός κοινού ταμείου για εύλογες διευθετήσεις, το οποίο θα χρηματοδοτείται από ιδιωτικούς και δημόσιους εργοδότες για να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων με αναπηρία που εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Τα θετικά μέτρα για την απασχόληση θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν κινήτρα που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των ατόμων με αναπηρία (τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο).

Η ΕΟΚΕ συνιστά, συνεπώς, την ευρεία διάδοση του οδηγού «Ορθή προσαρμογή στην εργασία – Οδηγίες και ορθή πρακτική» (δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2024), ο οποίος μπορεί να συμβάλει τόσο στην ευαισθητοποίηση όσο και στην αύξηση των δεξιοτήτων στον τομέα αυτό.

Η αποφυγή του διαχωρισμού Μια άλλη κρίσιμη πτυχή που καλύπτεται από τη γνωμοδότηση είναι η ανάγκη συλλογής (ποσοτικών και ποιοτικών) δεδομένων και βελτίωσης των προσπαθειών συγκριτικής αξιολόγησης, προκειμένου να εντοπιστούν καλύτερα οι ορθές πρακτικές και να συμβάλει στη σύγκριση των μοντέλων και των υπηρεσιών που εφαρμόζονται από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης στις χώρες της ΕΕ. Η συλλογή στοιχείων θα πρέπει επίσης να επικεντρώνεται στην προστατευόμενη απασχόληση, προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα το πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η πρακτική.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η προστατευόμενη απασχόληση είναι μια μορφή διαχωρισμού: ένα καθεστώς που αρνείται στα άτομα με αναπηρία την πραγματική είσοδο στην ανοικτή αγορά εργασίας, καθιστώντας αδύνατη την άμεση και πλήρη συμβολή τους στην κοινωνία ως πλήρεις πολίτες της ΕΕ. Για το λόγο αυτό, η ΕΤΠ ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να απομακρυνθούν από το μοντέλο της «προστατευόμενης απασχόλησης» και να προωθήσουν την «συνολική εργασία», κρίνοντας ότι η προστατευόμενη εργασία θα πρέπει να γίνει «πράγμα του παρελθόντος» και να καταργηθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Η γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ καλύπτει επίσης τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, ιδίως στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν στην ανοικτή αγορά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν πολιτικές που θα αποσκοπούν στην ευρύτερη γνωστοποίηση των προόδων αυτών. Οι εν λόγω πολιτικές θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην προώθηση του δυναμικού, της προσβασιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας της ΤΝ και των συναφών τεχνολογικών υπηρεσιών, προκειμένου να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρίες να συμβάλουν στην αγορά εργασίας και να εκφράσουν πλήρως τις δυνατότητές τους στον χώρο εργασίας.

Πηγή και Εικόνα: www.eesc.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                               
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.