Η ΕΕ υπέγραψε τη συμφωνία της Σαμόας

Τρίτη, 21 Νοέμβριος, 2023 | NEA

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της υπέγραψαν νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης με τα μέλη του Οργανισμού Κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΟΚΑΚΕ), η οποία θα χρησιμεύσει ως γενικό νομικό πλαίσιο για τις σχέσεις τους για την επόμενη εικοσαετία. Η συμφωνία αυτή θα διαδεχθεί τη συμφωνία του Κοτονού και θα αποκαλείται «συμφωνία της Σαμόας». Η συμφωνία καλύπτει θέματα όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και μεγέθυνση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ειρήνη και η ασφάλεια.

Η ονομασία της συμφωνίας συμφωνήθηκε κατά την 46η σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών ΑΚΕ-ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε αμέσως πριν από την τελετή υπογραφής στη Σαμόα.

Η νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης καθορίζει κοινές αρχές και καλύπτει τους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας:

-ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία και διακυβέρνηση

-ειρήνη και ασφάλεια

-ανθρώπινη και κοινωνική ανάπτυξη

-βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη

-περιβαλλοντική βιωσιμότητα και κλιματική αλλαγή

-μετανάστευση και κινητικότητα

Η συμφωνία περιλαμβάνει μια κοινή βάση, που ισχύει για όλα τα μέρη, και τρία περιφερειακά πρωτόκολλα για την Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό, με έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και τα 79 κράτη της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού αντιπροσωπεύουν πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους και περισσότερες από τις μισές έδρες στα Ηνωμένα Έθνη. Με τη νέα αυτή συμφωνία, τα μέρη θα είναι σε θέση να καλύπτουν αποτελεσματικότερα τις νεοεμφανιζόμενες ανάγκες και να αντιμετωπίζουν καλύτερα παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η διακυβέρνηση των ωκεανών, η μετανάστευση, η υγεία, η ειρήνη και η ασφάλεια.

Επόμενα βήματα

Η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ αφού εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικυρωθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη, δηλαδή όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τουλάχιστον τα δύο τρίτα των μελών του ΟΚΑΚΕ.

Ιστορικό

Η εταιρική σχέση ΑΚΕ-ΕΕ είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο ολοκληρωμένα πλαίσια συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών.

Το προηγούμενο νομικό πλαίσιο για την εταιρική σχέση, η συμφωνία του Κοτονού, υπογράφηκε το 2000.

Οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία μετά το Κοτονού ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με στόχο να συμφωνηθεί μια νέα, εκσυγχρονισμένη συνθήκη που θα διαδεχθεί τη συμφωνία του Κοτονού. Οι επικεφαλής διαπραγματευτές μονογράφησαν τη νέα συμφωνία τον Απρίλιο του 2021.

Το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση σχετικά με την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας στις 20 Ιουλίου 2023.

 

Πηγή και Φωτογραφίαconsilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.