Η ΕΕ θεσπίζει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη

Τρίτη, 30 Μάρτιος, 2021 | NEA

photo by Jonathan MeyerΗ ΕΕ διαθέτει νέο χρηματοδοτικό μέσο το οποίο θα καλύπτει όλες τις εξωτερικές της δράσεις που έχουν στρατιωτικές συνέπειες ή συνέπειες στον τομέα της άμυνας στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (ΕΜΕ), ενός ταμείου εκτός προϋπολογισμού ύψους περίπου 5 δισ. € για την περίοδο 2021-2027, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω συνεισφορών από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Απώτερος στόχος του ΕΜΕ είναι η ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να προλαμβάνει τις συγκρούσειςνα διαφυλάσσει την ειρήνη και να ενισχύει τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια. Θα το κατορθώσει επιτρέποντας στην ΕΕ να βοηθήσει καλύτερα τις χώρες-εταίρους, είτε στηρίζοντας τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις τους είτε συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ικανότητας των ενόπλων δυνάμεών τους να εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια στην εθνική τους επικράτεια, καθώς και μέσω ευρύτερων δράσεων στρατιωτικού/αμυντικού χαρακτήρα προς υποστήριξη των στόχων της ΚΕΠΠΑ.

Ο Μηχανισμός θα επιτρέψει στην ΕΕ, για πρώτη φορά, να συμπληρώσει τις δραστηριότητες των αποστολών και επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) στις χώρες υποδοχής με μέτρα συνδρομής. Τα μέτρα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν την προμήθεια στρατιωτικού και αμυντικού εξοπλισμού, υποδομών ή την παροχή συνδρομής, κατόπιν αιτήματος τρίτων χωρών ή περιφερειακών ή διεθνών οργανισμών. Τα μέτρα συνδρομής θα ενσωματωθούν σε μια σαφή και συνεκτική πολιτική στρατηγική και θα συνοδεύονται από ενδελεχείς εκτιμήσεις κινδύνου και ισχυρές διασφαλίσεις.

Ο νέος Μηχανισμός αποτελεί μέρος της συνολικής προσέγγισης της ΕΕ όσον αφορά τη χρηματοδότηση της εξωτερικής δράσης, η οποία αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ και στη δημιουργία συνεργειών με άλλες πολιτικές και μέσα, όπως ο Μηχανισμός Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (NDICI-Global Europe), συμπεριλαμβανομένης της διάστασης της ανάπτυξης ικανοτήτων για την ασφάλεια και την ανάπτυξη

Από το 2004, η συμμετοχή της ΕΕ σε στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ χρηματοδοτείται μέσω του μηχανισμού «Αθηνά». Αυτό θα αντικατασταθεί από τον ΕΜΕ, ο οποίος θα αυξήσει την εμβέλεια των κοινών δαπανών, επιτρέποντας έτσι την ταχύτερη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ευελιξίας και της προβλεψιμότητας. Το επιχειρησιακό μέρος του ΕΜΕ θα παραμείνει ενσωματωμένο στο Συμβούλιο.

Μέχρι σήμερα, η ΕΕ μπορούσε να παρέχει στήριξη μόνο σε επιχειρήσεις στήριξης της ειρήνης υπό αφρικανική ηγεσία — δηλαδή, σε επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της Αφρικανικής Ένωσης ή αφρικανικών περιφερειακών οργανώσεων. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω του Μέσου Στήριξης της Ειρήνης στην Αφρική (AFP). Ο ΕΜΕ θα ξεπεράσει αυτή την αδυναμία και θα διευρύνει το γεωγραφικό πεδίο της παρέμβασης της ΕΕ, καθώς η ΕΕ θα είναι πλέον σε θέση να συμβάλει στη χρηματοδότηση στρατιωτικών επιχειρήσεων στήριξης της ειρήνης και μέτρων συνδρομής για τους εταίρους μας οπουδήποτε στον κόσμο.

Η απόφαση για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη τίθεται σε ισχύ την ημέρα της έκδοσής της.

Πηγή: consilium.europa.eu

Φωτογραφία: Jonathan Meyer

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.