«Η COVID-19 απέδειξε γιατί απαιτείται ενιαία δράση για μια πιο ισχυρή διεθνή αρχιτεκτονική για την υγεία»

Πέμπτη, 1 Απρίλιος, 2021 | NEA

Η πανδημία της COVID-19 αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα από τη δεκαετία του 1940. Την εποχή εκείνη, ύστερα από την ολοκληρωτική καταστροφή που ακολούθησε τους δύο παγκόσμιους πολέμους, οι πολιτικοί ηγέτες συναντήθηκαν για να διαμορφώσουν το πολυμερές σύστημα. Οι στόχοι ήταν σαφείς: οι χώρες να προσεγγίσουν ή μία την άλλη, να εξαλειφθούν οι πειρασμοί του απομονωτισμού και του εθνικισμού και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που θα μπορούσαν να βρουν λύση μόνο σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, ήτοι η ειρήνη, η ευημερία, η υγεία και η ασφάλεια.

Σήμερα διατηρούμε την ίδια ελπίδα, ότι δηλαδή, καθώς αγωνιζόμαστε για να ξεπεράσουμε μαζί την πανδημία της COVID-19, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή διεθνή αρχιτεκτονική για την υγεία ώστε να προστατευθούν οι μελλοντικές γενιές. Θα υπάρξουν και άλλες πανδημίες και άλλες σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Καμία κυβέρνηση και κανένας πολυμερής οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μεμονωμένα την απειλή αυτή. Το ερώτημα δεν είναι αν θα συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά πότε θα συμβεί. Μαζί, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι ώστε να προβλέπουμε, να προλαμβάνουμε, να εντοπίζουμε, να αξιολογούμε και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις πανδημίες με απόλυτο συντονισμό. Η πανδημία της COVID-19 μας υπενθυμίζει, επίμονα και επώδυνα, ότι κανείς δεν είναι ασφαλής εάν δεν είναι όλοι ασφαλείς.

Είμαστε συνεπώς αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά μέσα για την αντιμετώπιση αυτής, αλλά και των μελλοντικών πανδημιών. Η ανοσοποίηση αποτελεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό και θα πρέπει να μπορούμε τάχιστα να αναπτύσσουμε, να παρασκευάζουμε και να διαθέτουμε εμβόλια.

Γι’ αυτό δημιουργήθηκε ο επιταχυντής πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT-A)· για να προωθηθεί η ισότιμη πρόσβαση σε τεστ, θεραπείες και εμβόλια και για να στηριχτούν τα συστήματα υγείας ανά τον πλανήτη. Η πανδημία COVID-19 αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα από τη δεκαετία του 1940. Μπορούμε να κάνουμε και άλλα πράγματα για να ενισχύσουμε την πρόσβαση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για τον σκοπό αυτό, πιστεύουμε ότι τα έθνη θα πρέπει να συνεργαστούν με σκοπό μια νέα διεθνή συνθήκη για την ετοιμότητα απέναντι στις πανδημίες και την αντιμετώπισή τους.

Η νέα συλλογική δέσμευση θα είναι ορόσημο στην προσπάθεια ενίσχυσης της ετοιμότητας σε περίπτωση πανδημίας, στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο. Θα βασίζεται στο καταστατικό του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και θα εμπνέεται από άλλους αρμόδιους οργανισμούς που κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα, στηρίζοντας εν τέλει την αρχή «υγεία για όλους». Τα υφιστάμενα παγκόσμια μέσα για την υγεία, ιδίως ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός, θα πρέπει να στηρίξουν μια τέτοια συνθήκη, εξασφαλίζοντας ένα σταθερό και δοκιμασμένο βάθρο το οποίο θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε.

Πρωταρχικός σκοπός της εν λόγω συνθήκης θα πρέπει να είναι η προώθηση μιας προσέγγισης που θα περιλαμβάνει όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις κοινωνίες και θα ενισχύει τις ικανότητες αντιμετώπισης και την ανθεκτικότητα σε μελλοντικές πανδημίες σε εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα. Αυτό συνεπάγεται σημαντική ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας ώστε να βελτιωθούν, για παράδειγμα, τα συστήματα προειδοποίησης, ο διαμοιρασμός δεδομένων, η έρευνα και η λήψη ιατρικών και άλλων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, όπως εμβόλια, φάρμακα, διαγνωστικά μέσα και μέσα ατομικής προστασίας.

Συνεπάγεται επίσης αναγνώριση της προσέγγισης «Μία υγεία» που θα συνδέει την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη μας. Μια τέτοια συνθήκη θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αμοιβαία λογοδοσία και καλύτερο επιμερισμό της ευθύνης, περισσότερη διαφάνεια και συνεργασία στο πλαίσιο του διεθνούς συστήματος και σύμφωνα με τους κανόνες και τα πρότυπα του.

Για να το πετύχουμε, θα συνεργαστούμε με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, ως ηγέτες εθνών και διεθνών οργανισμών, είναι δική μας ευθύνη να εξασφαλίσουμε ότι ο κόσμος έχει αντλήσει τα διδάγματα από την πανδημία COVID-19.

Η COVID-19 εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες και τις διαφορές μας· ήρθε τώρα η ώρα να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, να προσεγγίσουμε οι μεν τους δε ως παγκόσμια κοινότητα για μία ειρηνική συνεργασία που θα επεκταθεί και πέρα από την παρούσα κρίση. Θα χρειαστεί χρόνος και συνεχής και μακρόχρονη πολιτική, οικονομική και κοινωνική δέσμευση έως ότου οι ικανότητες και τα συστήματά μας να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν.

Επιδεικνύοντας αλληλεγγύη ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ο κόσμος θα είναι πιο προετοιμασμένος, κληροδοτούμε προστασία στα παιδιά και τα εγγόνια μας και περιορίζουμε στο ελάχιστο τις συνέπειες μελλοντικών πανδημιών στις οικονομίες και τις κοινωνίες μας.

Η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πανδημιών χρειάζεται παγκόσμια ηγεσία για ένα παγκόσμιο σύστημα υγείας προσαρμοσμένο σε αυτή τη χιλιετία. Για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση πρέπει να έχουμε για οδηγούς μας την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τη συμμετοχικότητα και την ισότητα.

 Το άρθρο υπογράφουν ο Πρόεδρος Charles Michel, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus και πάνω από 20 ηγέτες παγκοσμίως

Υπογράφοντες: J. V. Bainimarama, Πρωθυπουργός των Φίτζι, Prayut Chan-o-cha, Πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης· António Luís Santos da Costa, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας· Mario Draghi, Πρωθυπουργός της Ιταλίας· Klaus Iohannis, Πρόεδρος της Ρουμανίας· Boris Johnson, Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου· Paul Kagame, Πρόεδρος της Ρουάντα· Uhuru Kenyatta, Πρόεδρος της Κένυας· Emmanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλίας· Angela Merkel, Καγκελάριος της Γερμανίας· Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου· Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας· Moon Jae-in, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κορέας· Sebastián Piñera, Πρόεδρος της Χιλής· Carlos Alvarado Quesada, Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα· Edi Rama, Πρωθυπουργός της Αλβανίας· Cyril Ramaphosa, Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής· Keith Rowley, Πρωθυπουργός του Τρινιδάδ και Τομπάγκο· Mark Rutte, Πρωθυπουργός των Κάτω Χωρών Kais Saied, Πρόεδρος της Τυνησίας· Macky Sall, Πρόεδρος της Σενεγάλης· Pedro Sánchez, Πρωθυπουργός της Ισπανίας· Erna Solberg, Πρωθυπουργός της Νορβηγίας· Aleksandar Vučić, Πρόεδρος της Σερβίας· Joko Widodo, Πρόεδρος της Ινδονησίας· Volodymyr Zelensky, Πρόεδρος της Ουκρανίας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Πηγή:consilium.europa.eu

Φωτογραφία:unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.