Φυτοφάρμακα: Το ΕΚ συστήνει ειδική επιτροπή για την εξέταση της διαδικασίας αδειοδότησης
-Η σύσταση της ειδικής επιτροπής έρχεται σε συνέχεια των ανησυχιών για την εξέταση κινδύνων του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη (glyphosate).
-Η επιτροπή θα αξιολογήσει πιθανές αποτυχίες του συστήματος αδειοδότησης και περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων.
-Η πρώτη συνεδρίαση με τα 30 μέλη της θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το ΕΚ ενέκρινε τη σύσταση και τη σύνθεση ειδικής επιτροπής για την εξέταση της ευρωπαϊκής διαδικασίας έγκρισης των φυτοφαρμάκων. Η σύσταση της ειδικής επιτροπής έρχεται ως απάντηση στις ανησυχίες για το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη (glyphosate). Τα κράτη μέλη της ΕΕ ανανέωσαν τον περασμένο Νοέμβριο την άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης για πέντε χρόνια.
Η ειδική επιτροπή του ΕΚ θα αξιολογήσει:
-τη διαδικασία έγκρισης των φυτοφαρμάκων στην ΕΕ,
-τις πιθανές αποτυχίες του συστήματος επιστημονικής αξιολόγησης και έγκρισης των ουσιών,
-τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανανέωση της άδειας της γλυφοσάτης,
-ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων κατά τη διαδικασία έγκρισης των φυτοφαρμάκων,
-τον ρόλο των οργανισμών της ΕΕ, τη στελέχωσή τους και το κατά πόσο λαμβάνουν επαρκή χρηματοδότηση για να μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Η θητεία της ειδικής επιτροπής, η οποία θα έχει 30 μέλη, θα διαρκέσει εννέα μήνες.
Η επιτροπή θα δημοσιεύσει στο τέλος της θητείας της έκθεση με τα συμπεράσματα και τις συστάσεις της. Η έκθεση θα εγκριθεί στη συνέχεια από την ολομέλεια του ΕΚ.
Ιστορικό
Με ψήφισμα που υιοθέτησε τον Οκτώβριο, το ΕΚ υπογράμμισε ότι «η αποσφράγιση εσωτερικών εγγράφων της Monsanto, ιδιοκτήτριας και παραγωγού του προϊόντος Roundup®, η δραστική ουσία του οποίου είναι η γλυφοσάτη, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία ορισμένων μελετών που χρησιμοποιήθηκαν στην αξιολόγηση της ασφάλειας της γλυφοσάτης».
«Η επιστημονική αξιολόγηση των φυτοφαρμάκων για ρυθμιστική έγκριση εκ μέρους της ΕΕ πρέπει να βασίζεται μόνο σε δημοσιευμένες μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, είναι ανεξάρτητες και η ανάθεσή τους έχει γίνει από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά το ψήφισμα, προσθέτοντας ότι για το σκοπό αυτό θα πρέπει να χορηγηθούν επαρκείς πόροι στους αρμόδιους οργανισμούς της ΕΕ.
Πηγή: europarl.europa.eu