Φορολογικά εγκλήματα: η ειδική επιτροπή καλεί για μια ευρωπαϊκή οικονομική αστυνομική δύναμη

Τετάρτη, 27 Φεβρουάριος, 2019 | NEA

Η Ειδική Φορολογική Επιτροπή του Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα έναν λεπτομερή χάρτη πορείας προς μια πιο δίκαιη και αποτελεσματικότερη φορολογία και την αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων.

Οι συστάσεις της ειδικής επιτροπής για τα οικονομικά εγκλήματα, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή (TAX3) κυμαίνονται από την αναθεώρηση του συστήματος αντιμετώπισης των οικονομικών εγκλημάτων, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ιδίως με τη βελτίωση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς μεταξύ του πλήθους των εμπλεκομένων αρχών , στη δημιουργία νέων οργανισμών σε επίπεδο ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα πολυάριθμα ευρήματα και συστάσεις περιλαμβάνουν:

-Η Επιτροπή να επεξεργαστεί αμέσως πρόταση για μια ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αστυνομία ·
-Θα πρέπει να συσταθεί ένας κοινοτικός οργανισμός προστασίας από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
-Στο πλαίσιο του ΟΗΕ θα πρέπει να συσταθεί παγκόσμιο φορολογικό όργανο.
-Μεγάλη ανησυχία για τη γενική έλλειψη πολιτικής βούλησης των κρατών μελών στο Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής και του οικονομικού εγκλήματος.
Επτά χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Κύπρος, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Κάτω Χώρες) εμφανίζουν χαρακτηριστικά φορολογικού καταφυγίου και διευκολύνουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό.
-Οι χρυσές θεωρήσεις και τα διαβατήρια είναι προβληματικές και πρέπει να καταργηθούν σταδιακά.
-Το καθεστώς «cum-ex απάτη» δείχνει σαφώς ότι η πολυπλοκότητα των φορολογικών συστημάτων οδηγεί σε νομικά κενά και ότι οι πολυμερείς και όχι οι διμερείς φορολογικές συνθήκες αποτελούν τη μελλοντική πορεία.
-Θα πρέπει να προβλεφθούν αντίμετρα εναντίον των ΗΠΑ εάν δεν διασφαλίσουν την αμοιβαιότητα της FATCA.
-Το Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει σωστά την κατάσταση στην Ελβετία προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα εισαχθούν επιβλαβή φορολογικά καθεστώτα.
-Οι ρήτρες «χρηστής διακυβέρνησης» πρέπει να περιλαμβάνονται συστηματικά στις νέες συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες.
-Οι δημοσιογράφοι έρευνας πρέπει να προστατεύονται πολύ καλύτερα και το σύστημα ανταμοιβής των ΗΠΑ για τους καταγγέλλοντες θα μπορούσε να αναπαραχθεί στην ΕΕ.
-Η Μάλτα και η Σλοβακία πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να εντοπίσουν τους ηθικούς αυτουργούς πίσω από τις δολοφονίες δύο δημοσιογράφων έρευνας.

Η έκθεση εγκρίνεται με 34 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 3 αποχές. Τώρα θα διαβιβαστεί στην ολομέλεια για έγκριση κατά τη δεύτερη σύνοδο του Μαρτίου (25-28) στο Στρασβούργο.

Πηγή: europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.