Φορολογία: Νέος κατάλογος μη συνεργάσιμων χωρών από το Συμβούλιο

Τρίτη, 1 Μάρτιος, 2022 | NEA

photo by MicheileΗ ΕΕ εξακολουθεί να προάγει τον θεμιτό φορολογικό ανταγωνισμό και να αντιμετωπίζει τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές. Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας· αποφάσισε να παραμείνουν στον κατάλογο οι ακόλουθες χώρες: Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, Αμερικανική Σαμόα, Βανουάτου, Γκουάμ, Παλάου, Παναμάς, Σαμόα, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Φίτζι.

Το Συμβούλιο εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι εν λόγω περιοχές δικαιοδοσίας παραμένουν μη συνεργάσιμες επί φορολογικών θεμάτων και τις καλεί να εργαστούν από κοινού με την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί.

Ο αναθεωρημένος κατάλογος (παράρτημα I) περιλαμβάνει μόνο χώρες που είτε δεν έχουν συμμετάσχει σε εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ σχετικά με τη φορολογική διακυβέρνηση είτε δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να αποσκοπούν στη συμμόρφωση με ένα σύνολο αντικειμενικών κριτηρίων χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης, τα οποία περιλαμβάνουν τη φορολογική διαφάνεια, τη δίκαιη φορολόγηση και την εφαρμογή διεθνών προτύπων που αποσκοπούν στην πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών.

Περαιτέρω δεσμεύσεις από τις συνεργάσιμες χώρες

Εκτός από τον κατάλογο των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, το Συμβούλιο ενέκρινε το σύνηθες συνοδευτικό έγγραφο για την τρέχουσα κατάσταση (παράρτημα ΙΙ), το οποίο αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη συνεργασία της ΕΕ με τους διεθνείς εταίρους της και τις δεσμεύσεις των εν λόγω χωρών να μεταρρυθμίσουν τη νομοθεσία τους ώστε να συμμορφώνονται με τα συμφωνηθέντα πρότυπα χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης. Με το εν λόγω έγγραφο αναγνωρίζεται το συνεχιζόμενο εποικοδομητικό έργο στον τομέα της φορολογίας και επικροτείται η θετική προσέγγιση που υιοθετούν οι συνεργάσιμες δικαιοδοσίες για την εφαρμογή των αρχών της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης.

Ορισμένες χώρες ανέλαβαν δεσμεύσεις, ιδίως όσον αφορά τις συστάσεις του φόρουμ του ΟΟΣΑ για τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές (FHTP) σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή των απαιτήσεων περί οικονομικής υπόστασης ή την εφαρμογή των ελάχιστων προτύπων για την υποβολή εκθέσεων ανά χώρα (CbCR) του ΟΟΣΑ στον τομέα της διάβρωσης της εγχώριας φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών (BEPS). Διάφορες άλλες χώρες λαμβάνουν επίσης μέτρα για τη μεταρρύθμιση των προνομιακών φορολογικών καθεστώτων τους ή για την περαιτέρω βελτίωση της νομοθεσίας τους. Οι επικαιροποιήσεις αντικατοπτρίζονται στην έκθεση της Ομάδας «Κώδικας δεοντολογίας» την οποία ενέκρινε επίσης το Συμβούλιο.

Ιστορικό

Ο ενωσιακός κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας καταρτίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Αποτελεί μέρος της εξωτερικής στρατηγικής της ΕΕ για τη φορολόγηση και σκοπός του είναι να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προώθηση της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι περιοχές δικαιοδοσίας αξιολογούνται βάσει δέσμης κριτηρίων που καθόρισε το Συμβούλιο το 2016. Τα κριτήρια αυτά αφορούν τη φορολογική διαφάνεια, τη δίκαιη φορολόγηση και την εφαρμογή των διεθνών προτύπων για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών. Οι εργασίες με αντικείμενο τον κατάλογο είναι μια δυναμική διαδικασία. Από το 2020, το Συμβούλιο επικαιροποιεί τον κατάλογο δύο φορές τον χρόνο. Η επόμενη αναθεώρηση του καταλόγου έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2022.

Ο κατάλογος παρατίθεται στο παράρτημα Ι των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τον ενωσιακό κατάλογο των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας. Τα συμπεράσματα περιλαμβάνουν επίσης ένα συνοδευτικό έγγραφο για την τρέχουσα κατάσταση (παράρτημα ΙΙ) στο οποίο παρατίθενται οι συνεργάσιμες περιοχές δικαιοδοσίας που έχουν επιτύχει περαιτέρω βελτιώσεις στις φορολογικές πολιτικές τους ή στη σχετική συνεργασία.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου καταρτίζονται από την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» του Συμβουλίου, η οποία είναι επίσης αρμόδια για την παρακολούθηση των φορολογικών μέτρων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Ομάδας διατηρεί τακτικό διάλογο με τις ενδιαφερόμενες περιοχές δικαιοδοσίας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες της δημοσιεύονται στην έκθεση της Ομάδας «Κώδικας δεοντολογίας» προς το Συμβούλιο.

Πηγή: consilium.europa.eu

Φωτογραφία: Micheile

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.