#Foititips: Πώς να γράψεις motivation letter

Τετάρτη, 16 Ιούνιος, 2021 | NEA

photo by https://i0.wp.com/citycampus.gr/wp-content/uploads/2021/05/mot1-e1620810670983.jpg?fit=650%2C309&ssl=1Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς, αν είσαι έτοιμος και αποφασισμένος να συνεχίσεις τις σπουδές σου στο εξωτερικό, για Μaster’s degree είναι το motivation letter. Το συγκεκριμένο γράμμα το στέλνεις στο Πανεπιστήμιο που έχεις κάνει την αίτησή σου και αποσκοπεί στο να δώσεις μια καλή πρώτη εντύπωση και να παρουσιάσεις εν συντομία τον εαυτό σου.

Προτού ξεκινήσεις όμως πρέπει να γνωρίζεις τη διαφορά ανάμεσα στο motivation letter και cover letter. Το πρώτο απευθύνεται σε Πανεπιστήμια και έχει χαρακτήρα πιο προσωπικό, ενώ το δεύτερο προορίζεται για αιτήσεις εργασίας.

Πριν ξεκινήσεις το γράμμα

Η καλύτερη ‘’στρατηγική’’ είναι να γνωρίσεις πολύ καλά το Πανεπιστήμιο για το οποίο προορίζεις τον εαυτό σου. Μπες στο site του και εκεί θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για τις απαιτήσεις, τις προσδοκίες, την φιλοσοφία του Ιδρύματος και τα προσόντα που αποζητούν από τους υποψηφίους.

Πώς ξεκινάς το γράμμα

Εάν γνωρίζεις σε ποιον απευθύνεσαι, χρησιμοποιείς το όνομά του, αλλιώς ξεκινάς με την προσφώνηση «Αξιότιμε κύριε/Αξιότιμη κυρία». Ξεκινάς έχοντας ως στόχο να κερδίσεις εντυπώσεις από την πρώτη πρόταση και να τραβήξεις το ενδιαφέρον τους. Μη χρησιμοποιείς clichés ή γενικότητες και εξήγησε γιατί θέλεις να γίνεις δεκτός/ή.

Πώς γράφεις ένα motivation letter

-Φτιάξε ένα προσχέδιο για το τι θέλεις να γράψεις και τις κεντρικές ιδέες που θέλεις να προσθέσεις.

-Γιατί θεωρείς ότι το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο και το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι ενδιαφέροντα και κατάλληλα για εσένα;

-Η γραμματοσειρά, η δομή των παραγράφων και τα περιθώρια της επιστολής παίζουν σημαντικό ρόλο.

-Εστίασε σε παλαιότερες εμπειρίες, τα προσόντα και τις αρετές σου. Μπορείς να αναφερθείς και στο CV σου για περισσότερες λεπτομέρειες.

Μην γράψεις πάνω από 1 σελίδα. Τα περισσότερα motivation letters είναι μισή και άνω σελίδα. Φρόντισε επίσης τη δομή του γράμματος (3 παράγραφοι).

Πώς κλείνεις το γράμμα

Συνόψισε όλα τα σημαντικά στοιχεία του γράμματος, υπενθύμισε το ενδιαφέρον σου για να επιλεγείς και μην ξεχάσεις να βάλεις το ονοματεπώνυμο και την υπογραφή σου.

TIPS

Θα πρέπει να θυμάσαι να διατηρείς επαγγελματικό ύφος, να είσαι αυθεντικός και κυρίως να μην γράψεις ψευδείς πληροφορίες. Το λεξιλόγιό σου να είναι απλό και η ανάγνωση εύκολη, χωρίς βαρύγδουπες φράσεις. Μία ακόμα καλή συμβουλή θα ήταν να ζητήσεις τη γνώμη ενός τρίτου, που έχει ξαναστείλει motivation letter, πριν το στείλεις (φίλοι, καθηγητής). Είναι καλό να έχεις και την άποψη κάποιου άλλου εκτός του εαυτού σου.

Ακόμα κι αν η πρώτη σου απόπειρα να γίνεις δεκτός/ή είναι ανεπιτυχής, συνέχισε να προσπαθείς και θα τα καταφέρεις! Αλλιώς ξεκίνα να προετοιμάζεις τον εαυτό σου για τη συνέντευξη που θα ακολουθήσει.

 

 

Πηγή: citycampus.gr

Φωτογραφία: citycampus.gr

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.