Ευρωβουλευτής Kalniete: Πρέπει να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας από εχθρικές χώρες

Τρίτη, 13 Ιούνιος, 2023 | NEA
Ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του επόμενου έτους, η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τα εκλογικά της όργανα ενάντια σε κακόβουλα συμφέροντα, λέει η Sandra Kalniete.

Η Sandra Kalniete (ΕΛΚ, Λετονία) συνέταξε την έκθεση από την ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου για την ξένη παρέμβαση στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης. Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα και παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη για την παραπληροφόρηση, τη χειραγώγηση και την ξένη παρέμβαση στο κανάλι της Βουλής στο Youtube.

Διευθύνετε τις εργασίες του Κοινοβουλίου για την παραπληροφόρηση και την ξένη παρέμβαση στη δημοκρατία της ΕΕ και έχετε συναντήσει πολλούς ανεξάρτητους δημοσιογράφους, ξένους νομοθέτες και εκπροσώπους του ΟΗΕ. Υπάρχει κάποιο πρότυπο ή συγκεκριμένη πρόκληση στην Ευρώπη όταν μιλάμε για παραπληροφόρηση;

Συναντήσαμε 150 ειδικούς, νομοθέτες και δημοσιογράφους. Μάθαμε πολλά από αυτούς, αλλά η γενική παρατήρηση δεν είναι πολύ αισιόδοξη γιατί η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η ψηφιακή πραγματικότητα σημαίνει ότι η νομοθετική διαδικασία βρίσκεται ένα βήμα πίσω. Όπως είπε ένας από τους ειδικούς, η νομοθεσία, η κατάσταση και αυτό που συζητάμε σήμερα είναι ήδη χθες.

Ζητήσατε από την ΕΕ να βρει έναν κοινό ορισμό της παραπληροφόρησης όπως ορισμένες χώρες έχουν για εγκλήματα μίσους ή για τον ρατσισμό. Γιατί θεωρήσατε ότι κάτι τέτοιο είναι σημαντικό;

Πρέπει να έχεις μια κοινή γλώσσα. Όταν χρησιμοποιείτε μια λέξη όπως η παραπληροφόρηση, πρέπει να ξέρεις τι σημαίνει. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ένας κοινός ορισμός. Οι συζητήσεις με τον ΟΗΕ έδειξαν τις δυσκολίες για τις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρκετά εύκολο για εμάς. Έχουμε ένα σύνολο αξιών, αλλά αυτές οι αξίες δεν είναι αξίες για ολόκληρο τον ΟΗΕ. Υπάρχουν χώρες όπου η δημοκρατία είναι ας την ονομάσουμε «ελεγκτική δημοκρατία», που είναι ένα είδος χειραγώγησης των εκλογών. Έπειτα υπάρχουν οι απολυταρχίες και οι δικτατορίες. Για αυτούς, η παραπληροφόρηση είναι ένα ιδεολογικό εργαλείο για τη διασφάλιση του ελέγχου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο και τουλάχιστον να συμφωνήσει για τον όρο της παραπληροφόρησης η ίδια (και στη συνέχεια μπορεί να υιοθετηθεί) από άλλα θεσμικά όργανα.

Απέχουμε ένα χρόνο από τις Ευρωπαϊκές εκλογές. Στην έκθεσή σας, είπατε ότι η Ρωσία επενδύει μαζικά στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων σε δημοκρατικές χώρες. Τι αντίκτυπο ενδέχεται να έχει αυτό;

Θίγετε ένα από τα ζητήματα που είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία μας, γιατί η δημοκρατία είναι ένα ανοιχτό σύστημα. Από τη στιγμή που μια εχθρική τρίτη χώρα έρχεται με δικά της συμφέροντα, χρηματοδοτώντας μη κυβερνητικές οργανώσεις ή πληρεξούσια ιδρύματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τα συμφέροντά τους και να διχάσουν τις κοινωνίες μας, πρέπει να προστατευτούμε. Μιλώντας για τις εκλογές, νομίζω ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι η ενίσχυση των εκλογικών οργάνων: το εκλογικό σύστημα, η καταμέτρηση ψήφων κ.λπ. Δεύτερον, είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και να υποστηρίξουμε την ερευνητική δημοσιογραφία γιατί μπορεί να παρακολουθήσει τα βρώμικα χρήματα και πώς αυτά, με πολύ κρυφό τρόπο, εισχωρούν στην Ένωση και περιπλέκουν την κανονική δημοκρατική διαδικασία. Παιδεία στα μέσα επικοινωνίας, έλεγχος γεγονότων, ανθεκτικότητα έναντι της χειραγώγησης και των ψευδών ειδήσεων. Όλα αυτά είναι επίσης σημαντικά.

Υπάρχουν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι η Ρωσία έχει τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό για την προπαγάνδα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι μέρος αυτών των χρημάτων και της προπαγάνδας πρόκειται να διαδοθεί και σε άλλες χώρες. Πώς μπορεί η Ευρώπη να πολεμήσει αυτόν τον επικοινωνιακό πόλεμο;

Κλείσαμε το Sputnik και το Russia Today. Μετέδιδαν σε πολλές χώρες και σε πολλές γλώσσες. Αυτό ήταν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτού του είδους το μέσο παραπληροφόρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόβλημα είναι ότι το Russia Today, το Sputnik και άλλα μέσα ενημέρωσης, μεταπήδησαν αμέσως στις περιοχές όπου δεν έχουμε δύναμη: τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης – Telegram και Tik Tok και Facebook… Ό,τι κι αν γίνει! Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα. Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για την αντιμετώπιση, αλλά πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε προληπτικό περιεχόμενο, το οποίο είναι ελκυστικό και ενδιαφέρον για τους καταναλωτές… Και αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε.

Πηγή και Εικόνα:europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.