Eurojust: Το Συμβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες που επιτρέπουν στον Οργανισμό να διατηρεί αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου

Πέμπτη, 2 Ιούνιος, 2022 | NEA

photo by noah eleazarΠροκειμένου να συμβάλει ώστε οι δράστες των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, το Συμβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες που επιτρέπουν στην Eurojust να διατηρεί, να αναλύει και να αποθηκεύει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τα κύρια διεθνή εγκλήματα, όπως εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίες. Το κείμενο αναμένεται να υπογραφεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στις 30 Μαΐου και να δημοσιευθεί σύντομα στην Επίσημη Εφημερίδα. Θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του.

 

Με τους νέους κανόνες, η Eurojust θα μπορεί:

-να αποθηκεύει και να διατηρεί αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων δορυφορικές εικόνες, φωτογραφίες, βίντεο, ηχογραφήσεις, προφίλ DNA και δακτυλικά αποτυπώματα·

-να επεξεργάζεται και να αναλύει τα στοιχεία αυτά, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπόλ, και να τα κοινοποιεί στις αρμόδιες εθνικές και διεθνείς δικαστικές αρχές, περιλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Μετά το ξέσπασμα του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, πληθώρα πληροφοριών από την Ουκρανία οδηγούν δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι στην Ουκρανία έχουν διαπραχθεί και εξακολουθούν να διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Στις αρχές Μαρτίου, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, από κοινού με άλλα κράτη εταίρους, αποφάσισαν να παραπέμψουν συλλογικά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την κατάσταση στην Ουκρανία. Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 4ης Μαρτίου, οι υπουργοί παρότρυναν την Eurojust να ασκήσει πλήρως τον συντονιστικό της ρόλο και να τεθεί στη διάθεση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Εκτός από την έρευνα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έρευνες έχουν επίσης κινήσει η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας καθώς και οι αρχές διαφόρων κρατών μελών. Έχει επίσης συσταθεί κοινή ομάδα έρευνας από τις δικαστικές αρχές της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας, με την υποστήριξη της Eurojust και τη συμμετοχή της εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και σύντομα των δικαστικών αρχών της Σλοβακίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

Ο συντονισμός και η ανταλλαγή αποδεικτικών στοιχείων μεταξύ των διαφόρων αρμόδιων αρχών είναι σημαντικοί παράγοντες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των ερευνών αυτών. Επιπλέον, λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, υπάρχει κίνδυνος τα αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να μην μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια στο έδαφος της Ουκρανίας και, ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί ένα κεντρικό σύστημα αποθήκευσης σε ασφαλές μέρος.

Πηγή: consilium.europa.eu

Φωτογραφία: noah eleazar

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.