Eurojust: Εγκρίθηκε η εντολή του Συμβουλίου σχετικά με νέους κανόνες που επιτρέπουν στον οργανισμό να διατηρεί αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου

Δευτέρα, 23 Μάιος, 2022 | NEA

photo by Markus SpiskeΟι μόνιμοι αντιπρόσωποι στην ΕΕ ενέκριναν σήμερα εντολή σχετικά με νέους κανόνες που επιτρέπουν στον Eurojust να διατηρεί, να αναλύει και να αποθηκεύει αποδεικτικά στοιχεία για βασικά εγκλήματα του διεθνούς δικαίου, όπως τα εγκλήματα πολέμου.

Μετά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι έχουν διαπραχθεί και διαπράττονται στην Ουκρανία εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Η ΕΕ θα λάβει επειγόντως όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι όσοι διέπραξαν τα εγκλήματα αυτά στην Ουκρανία θα λογοδοτήσουν.

Οι εισαγγελικές αρχές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και σε διάφορα κράτη μέλη καθώς και στην Ουκρανία, έχουν ξεκινήσει έρευνες σχετικά με τα γεγονότα αυτά. Ο συντονισμός και η ανταλλαγή αποδεικτικών στοιχείων μεταξύ των διωκτικών αρχών σε διαφορετικές δικαιοδοσίες είναι σημαντικοί παράγοντες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των ερευνών αυτών. Επιπλέον, λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, υπάρχει κίνδυνος τα αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου να μην μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια στο έδαφος της Ουκρανίας και, ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί κεντρική αποθήκευση σε ασφαλές μέρος.

Με το σχέδιο νέων κανόνων ο Eurojust θα μπορεί:

-να αποθηκεύει και να διατηρεί αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών εικόνων, φωτογραφιών, βίντεο, ηχογραφήσεων, προφίλ DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων

-να επεξεργάζεται και να αναλύει τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία, σε στενή συνεργασία με τον Ευρωπόλ, και να τα κοινοποιεί στις αρμόδιες εθνικές και διεθνείς αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Επόμενα βήματα

Βάσει της θέσης αυτής, θα πρέπει τώρα να επιτευχθεί συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε ο εν λόγω κανονισμός να εκδοθεί και να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό.

Ιστορικό

Στις αρχές Μαρτίου, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, από κοινού με άλλα κράτη εταίρους, αποφάσισαν να παραπέμψουν συλλογικά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την κατάσταση στην Ουκρανία. Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 4ης Μαρτίου, οι υπουργοί ενθάρρυναν τον Eurojust να ασκήσει πλήρως τον συντονιστικό του ρόλο και να τεθεί στη διάθεση στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Εκτός από την έρευνα του εισαγγελέα του ΔΠΔ, η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας έχει κινήσει έρευνα, ενώ οι αρχές αρκετών κρατών μελών έχουν επίσης κινήσει εθνικές έρευνες. Έχει επίσης συσταθεί κοινή ομάδα έρευνας από τις δικαστικές αρχές της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας, με την υποστήριξη του Eurojust και τη συμμετοχή του γραφείου του εισαγγελέα του ΔΠΔ.

Για την υποστήριξη της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με πιθανά εγκλήματα πολέμου, έχουν αναπτυχθεί ορισμένες άλλες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων της οικονομικής και επιχειρησιακής στήριξης για το ΔΠΔ και διαφόρων μορφών στήριξης για τις ουκρανικές αρχές.

Στα συμπεράσματά του της 24ης και 25ης Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί μαζικές απώλειες ζωής και τραυματισμούς αμάχων. Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και βάλλει κατά μη στρατιωτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι, καθώς και οι συνεργοί τους, θα κληθούν να λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: consilium.europa.eu

Φωτογραφία: Markus Spiske

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.