Επισκόπηση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Τρίτη, 2 Αύγουστος, 2022 | NEA

Μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία των εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ουκρανία στις 21 Φεβρουαρίου 2022 και την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η ΕΕ επέβαλε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στα ισχύοντα μέτρα που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία από το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τη μη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να βρείτε απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

-Ποιες κυρώσεις έχει θεσπίσει μέχρι στιγμής η ΕΕ, ποιοι υπόκεινται στις κυρώσεις και τι σημαίνουν στην πράξη οι ατομικές κυρώσεις;

-Τι σημαίνουν στην πράξη τα περιοριστικά μέτρα κατά ρωσικών τραπεζών και κατά της Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας;

-Ποιες κυρώσεις έχουν επιβληθεί στους τομείς των αεροπορικών, οδικών και θαλάσσιων μεταφορών;

-Πώς επηρεάζονται οι εμπορικές συναλλαγές της ΕΕ με τη Ρωσία από τα μέτρα της ΕΕ και τι είδους περιορισμοί στις εισαγωγές και τις εξαγωγές ισχύουν;

-Οι κυρώσεις της ΕΕ συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και λαμβάνονται σε συντονισμό με άλλους εταίρους;

Ποιες κυρώσεις έχει θεσπίσει μέχρι στιγμής η ΕΕ;

Από τον Φεβρουάριο, η ΕΕ έχει επιβάλει μια σειρά από δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων στοχευμένα περιοριστικά μέτρα (ατομικές κυρώσεις), οικονομικές κυρώσεις και διπλωματικά μέτρα.

Η ΕΕ έχει επίσης θεσπίσει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας ως αντίδραση στη συμμετοχή της στην εισβολή στην Ουκρανία.

Στόχος των οικονομικών κυρώσεων είναι να υποστεί η Ρωσία βαριές συνέπειες για τις ενέργειές της και να εξουδετερωθούν ουσιαστικά οι ικανότητές της να συνεχίσει την επίθεση.

Οι ατομικές κυρώσεις στοχεύουν άτομα που είναι υπεύθυνα για τη στήριξη, τη χρηματοδότηση ή την υλοποίηση δράσεων που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας ή που επωφελούνται από τις ενέργειες αυτές.

-Περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία – από το 2014 (γενικές πληροφορίες)

-Χρονολόγιο – Περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία (γενικές πληροφορίες)

-Αντίδραση της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (γενικές πληροφορίες)

Σε ποιους επιβάλλονται κυρώσεις;

Συνολικά, λαμβανομένων επίσης υπόψη των προηγούμενων ατομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε 108 οντότητες και 1212 άτομα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει:

-τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin

-τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov

-ολιγάρχες που συνδέονται με το Κρεμλίνο, όπως ο Roman Abramovich

-351 μέλη της ρωσικής Κρατικής Δούμας (της Κάτω Βουλής) που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στις 15 Φεβρουαρίου 2022

-μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας

-τοπικοί πολιτικοί όπως ο δήμαρχος της Μόσχας

-υψηλόβαθμους αξιωματούχους και στρατιωτικό προσωπικό

-εξέχοντες επιχειρηματίες (δηλαδή άτομα που δραστηριοποιούνται στη ρωσική χαλυβουργία και άλλα άτομα που παρέχουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στρατιωτικά είδη και τεχνολογία στο ρωσικό κράτος)

-προπαγανδιστές και παράγοντες παραπληροφόρησης

-άτομα υπεύθυνα για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και τη Μαριούπολη

-άτομα που έχουν εμπλακεί στη στρατολόγηση Σύριων μισθοφόρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

-επιλεγμένα μέλη της οικογένειας ορισμένων από τα προαναφερόμενα άτομα

-Κατάλογος των προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ για ενέργειες κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας (Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ)

Τι σημαίνουν στην πράξη οι κυρώσεις κατά ατόμων;

Οι κυρώσεις κατά ατόμων συνίστανται σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις εμποδίζουν τα καταχωρισμένα άτομα να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ ή να διέλθουν από αυτό, διά ξηράς, αέρος ή θαλάσσης.

Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σημαίνει ότι δεσμεύονται όλοι οι λογαριασμοί που ανήκουν στα καταχωρισμένα πρόσωπα και οντότητες σε τράπεζες της ΕΕ. Απαγορεύεται επίσης η διάθεση σε αυτά, άμεσα ή έμμεσα, κεφαλαίων ή περιουσιακών στοιχείων.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους για τη στήριξη του ρωσικού καθεστώτος ούτε να προσπαθήσουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο στην ΕΕ.

Πώς επηρεάζονται από τις κυρώσεις οι εμπορικές συναλλαγές της ΕΕ με τη Ρωσία;

Στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων, η ΕΕ έχει επιβάλει στη Ρωσία ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές οντότητες δεν μπορούν να πωλούν ορισμένα προϊόντα στη Ρωσία (περιορισμοί στις εξαγωγές) και ότι οι ρωσικές οντότητες δεν επιτρέπεται να πωλούν ορισμένα προϊόντα στην ΕΕ (περιορισμοί στις εισαγωγές).

Ο κατάλογος των απαγορευμένων προϊόντων έχει καταρτιστεί έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει τον αρνητικό αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, περιορίζοντας παράλληλα τις επιπτώσεις τους στις επιχειρήσεις και τους πολίτες της ΕΕ. Από τους περιορισμούς στις εξαγωγές και τις εισαγωγές εξαιρούνται προϊόντα που προορίζονται κυρίως για κατανάλωση και προϊόντα που σχετίζονται με την υγεία, τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τη γεωργία, προκειμένου να μην επηρεαστεί δυσμενώς ο ρωσικός πληθυσμός.

Οι απαγορεύσεις εφαρμόζονται από τις τελωνειακές αρχές της ΕΕ.

Επιπλέον, η ΕΕ, σε συνεργασία με άλλους ομονοούντες εταίρους, έχει εκδώσει δήλωση με την οποία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να πάψει να μεταχειρίζεται τη Ρωσία ως μάλλον ευνοούμενο κράτος στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Η ΕΕ έχει αποφασίσει να ασκήσει αυτό το δικαίωμα όχι μέσω της αύξησης των εισαγωγικών δασμών, αλλά μέσω μιας δέσμης περιοριστικών μέτρων που περιλαμβάνουν απαγόρευση εισαγωγής ή εξαγωγής ορισμένων αγαθών. Η ΕΕ και οι εταίροι της έχουν επίσης αναστείλει κάθε εργασία που σχετίζεται με την προσχώρηση της Λευκορωσίας στον ΠΟΕ.

Ποια εμπορεύματα δεν μπορούν να εξαχθούν από την ΕΕ στη Ρωσία;

Ο κατάλογος των προϊόντων που καλύπτονται από τις κυρώσεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-τεχνολογία αιχμής (π.χ. κβαντικοί υπολογιστές και προηγμένοι ημιαγωγοί, ηλεκτρονικά και λογισμικό υψηλών προδιαγραφών)

-ορισμένους τύπους μηχανημάτων και εξοπλισμού μεταφορών

-ειδικά είδη και τεχνολογία που απαιτούνται για τη διύλιση πετρελαίου

-εξοπλισμό, τεχνολογία και υπηρεσίες του τομέα της ενέργειας

-είδη και τεχνολογία που προορίζονται για την αεροπορία και τη διαστημική βιομηχανία (π.χ. αεροσκάφη, ανταλλακτικά ή κάθε είδους εξοπλισμό για αεροσκάφη και ελικόπτερα, καύσιμα αεριωθούμενων)

-είδη που προορίζονται για τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα και τεχνολογία ραδιοεπικοινωνίας

-ορισμένα είδη διπλής χρήσης (είδη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για στρατιωτικούς όσο και για μη στρατιωτικούς σκοπούς), όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και λογισμικό για μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή συσκευές κρυπτογράφησης

-είδη πολυτελείας (π.χ. πολυτελή αυτοκίνητα, ρολόγια, κοσμήματα)

Ποια εμπορεύματα δεν μπορούν να εισαχθούν από τη Ρωσία στην ΕΕ;

Ο κατάλογος των προϊόντων που καλύπτονται από τις κυρώσεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-αργό πετρέλαιο και προϊόντα διύλισης πετρελαίου, με περιορισμένες εξαιρέσεις (με σταδιακή κατάργηση εντός 6 έως 8 μηνών)

-άνθρακα και άλλα στερεά ορυκτά καύσιμα (λόγω της περιόδου εκκαθάρισης για τις υφιστάμενες συμβάσεις, η κύρωση αυτή θα ισχύσει από τον Αύγουστο του 2022)

-χρυσό, συμπεριλαμβανομένων των κοσμημάτων

-χάλυβα και σίδηρο

-ξυλεία, τσιμέντο και ορισμένα λιπάσματα

-θαλασσινά και ποτά (π.χ. χαβιάρι, βότκα)

Τι σημαίνει στην πράξη η απαγόρευση του πετρελαίου;

Τον Ιούνιο του 2022, το Συμβούλιο θέσπισε έκτη δέσμη κυρώσεων με την οποία, μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η αγορά, η εισαγωγή ή η μεταφορά αργού πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ. Οι περιορισμοί θα εφαρμοστούν σταδιακά: εντός έξι μηνών για το αργό πετρέλαιο και εντός οκτώ μηνών για τα άλλα προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

Προβλέπεται προσωρινή εξαίρεση για τις εισαγωγές αργού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγού στα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία, λόγω τις γεωγραφικής τους θέσης, υπάρχει ειδική εξάρτηση από τον εφοδιασμό από τη Ρωσία και δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές.

Επιπλέον, προβλέπονται προσωρινές παρεκκλίσεις ειδικά για τη Βουλγαρία και την Κροατία όσον αφορά τις εισαγωγές από τη Ρωσία διά θαλάσσης μεταφερόμενου αργού πετρελαίου και πετρελαίου εσωτερικής καύσης υπό κενό, αντιστοίχως.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου που παραδίδεται στην ΕΕ μεταφέρεται διά θαλάσσης, αυτοί οι περιορισμοί θα καλύψουν σχεδόν το 90 % των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη έως το τέλος του έτους. Έτσι θα μειωθούν σημαντικά τα εμπορικά κέρδη της Ρωσίας.

Ποιες κυρώσεις έχουν επιβληθεί στον τομέα των οδικών μεταφορών;

Η ΕΕ έχει απαγορεύσει την εκτέλεση οδικών μεταφορών στην ΕΕ από ρωσικές και λευκορωσικές επιχειρήσεις μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της διαμετακόμισης εμπορευμάτων.

Η κύρωση αυτή έχει ως στόχο να περιορίσει την ικανότητα της ρωσικής βιομηχανίας να αποκτά βασικά αγαθά, και να διαταράξει το οδικό εμπόριο προς και από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να χορηγούν παρεκκλίσεις για:

-τη μεταφορά ενέργειας

-τη μεταφορά φαρμακευτικών, ιατρικών, γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

-ανθρωπιστικούς σκοπούς

-μεταφορές που συνδέονται με τη λειτουργία διπλωματικών και προξενικών αντιπροσωπιών της ΕΕ και των χωρών της στη Ρωσία, ή διεθνών οργανισμών στη Ρωσία που απολαύουν ασυλιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

-τη μεταφορά ή εξαγωγή στη Ρωσία πολιτιστικών αγαθών που τελούν υπό το καθεστώς δανείου στο πλαίσιο της επίσημης πολιτιστικής συνεργασίας με τη Ρωσία.

-Η απαγόρευση δεν επηρεάζει τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων μεταξύ της περιφέρειας του Καλίνινγκραντ και της Ρωσίας.

Τι σημαίνουν οι κυρώσεις στον τομέα των αερομεταφορών;

Τον Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ αρνήθηκε την πρόσβαση ρωσικών αερομεταφορέων κάθε είδους σε αερολιμένες της ΕΕ και τους απαγόρευσε να πραγματοποιούν πτήσεις στον εναέριο χώρο της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα αεροσκάφη που είναι νηολογημένα στη Ρωσία ή αλλού και μισθώνονται ή ναυλώνονται από Ρώσο πολίτη ή ρωσική οντότητα δεν μπορούν να προσγειωθούν σε κανέναν αερολιμένα της ΕΕ και δεν μπορούν να εκτελούν πτήσεις πάνω από χώρες της ΕΕ. Τα ιδιωτικά αεροσκάφη, π.χ. ιδιωτικά επιχειρηματικά αεροσκάφη, περιλαμβάνονται στην απαγόρευση.

Επιπλέον, η ΕΕ απαγόρευσε τις εξαγωγές στη Ρωσία αγαθών και τεχνολογίας που προορίζονται για την αεροπορία και τη διαστημική βιομηχανία.

Απαγορεύονται επίσης οι ασφαλιστικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες συντήρησης και η τεχνική βοήθεια που σχετίζονται με τα εν λόγω αγαθά και τεχνολογία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν παρόμοιους περιορισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να αγοράσουν αεροσκάφη, ανταλλακτικά ή εξοπλισμό για τον στόλο τους και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες επισκευές ή τεχνικές επιθεωρήσεις. Δεδομένου ότι τα τρία τέταρτα του υπάρχοντος εμπορικού αεροπορικού στόλου της Ρωσίας παράχθηκαν στην ΕΕ, τις ΗΠΑ ή τον Καναδά, με την πάροδο του χρόνου η απαγόρευση είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα την καθήλωση στο έδαφος σημαντικού ποσοστού του ρωσικού στόλου πολιτικής αεροπορίας, ακόμη και για τις εσωτερικές πτήσεις.

-Περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας)

Ποιες κυρώσεις έχουν επιβληθεί στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών;

Η ΕΕ έκλεισε τους λιμένες της σε ολόκληρο τον ρωσικό εμπορικό στόλο, ο οποίος αριθμεί πάνω από 2 800 σκάφη. Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν αφορά τα πλοία που μεταφέρουν:

-ενέργεια

-φαρμακευτικά, ιατρικά, γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα

-ανθρωπιστική βοήθεια

-πυρηνικά καύσιμα και άλλα αγαθά αναγκαία για τη λειτουργία των μη στρατιωτικών πυρηνικών δυνατοτήτων

-άνθρακα (έως τις 10 Αυγούστου 2022, ημερομηνία μετά την οποία θα απαγορευτούν οι εισαγωγές άνθρακα στην ΕΕ)

Επίσης, το μέτρο δεν επηρεάζει τα πλοία που χρήζουν συνδρομής και αναζητούν καταφύγιο ή τα πλοία που ζητούν ελλιμενισμό έκτακτης ανάγκης για λόγους ασφάλειας στη θάλασσα ή για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.

Η απαγόρευση θα εφαρμόζεται επίσης στα πλοία που προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις αντικαθιστώντας τη ρωσική σημαία ή τη νηολόγησή τους με τη σημαία ή το νηολόγιο άλλου κράτους. Οι λιμενικές αρχές μπορούν να εντοπίσουν μια απόπειρα μετανηολόγησης ή τροποποίησης της νηολόγησης ελέγχοντας τον αριθμό IMO ενός πλοίου (τον μοναδικό αριθμό αναγνώρισης που χορηγείται εκ μέρους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού).

Τι σημαίνει για τις ρωσικές και τις λευκορωσικές τράπεζες ο αποκλεισμός από το σύστημα SWIFT;

Ο αποκλεισμός εμποδίζει δέκα ρωσικές και τέσσερις λευκορωσικές τράπεζες να πραγματοποιούν ή να λαμβάνουν διεθνείς πληρωμές μέσω της SWIFT.

Η SWIFT είναι μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που διευκολύνει σημαντικά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η SWIFT συνδέει περισσότερες από 11 000 οντότητες παγκοσμίως.

Ως εκ τούτου, οι εν λόγω τράπεζες δεν μπορούν ούτε να αποκτήσουν ξένο νόμισμα (δεδομένου ότι η μεταφορά ξένων νομισμάτων μεταξύ δύο τραπεζών πραγματοποιείται συνήθως ως μεταφορά στο εξωτερικό με τη συμμετοχή ξένης ενδιάμεσης τράπεζας) ούτε να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Από τεχνική άποψη, οι τράπεζες θα μπορούσαν να πραγματοποιούν διεθνείς συναλλαγές χωρίς SWIFT, αλλά είναι δαπανηρές, πολύπλοκες και προϋποθέτουν αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτό συνεπάγεται την επιστροφή των πληρωμών στην εποχή κατά την οποία χρησιμοποιούνταν το τηλέφωνο και το φαξ για την επιβεβαίωση κάθε συναλλαγής.

Τι σημαίνουν στην πράξη οι κυρώσεις κατά της Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει όλες τις συναλλαγές με την Εθνική Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας που σχετίζονται με τη διαχείριση των αποθεματικών και των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Ως αποτέλεσμα της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας, η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία που έχει αποθηκεύσει σε κεντρικές τράπεζες και ιδιωτικά ιδρύματα στην ΕΕ.

Τον Φεβρουάριο του 2022, τα διεθνή αποθεματικά της Ρωσίας ανέρχονταν σε 643 δισ. $ (579 δισ. €). Μεταξύ άλλων, η κατοχή αποθεματικών σε ξένα νομίσματα συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος μιας χώρας.

Λόγω της απαγόρευσης των συναλλαγών από την ΕΕ και άλλες χώρες, εκτιμάται ότι έχουν δεσμευθεί περισσότερα από τα μισά ρωσικά αποθεματικά. Η απαγόρευση επιβλήθηκε επίσης από άλλες χώρες (όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο), στις οποίες επίσης φυλάσσεται μερίδιο των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας.

Κατά συνέπεια, η Ρωσία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το αποθεματικό ξένων περιουσιακών στοιχείων για να διαθέσει κεφάλαια στις τράπεζές της και, ως εκ τούτου, να περιορίσει τις επιπτώσεις άλλων κυρώσεων. Ακόμη και τα αποθέματα χρυσού που είναι αποθηκευμένα στη Ρωσία φαίνεται πλέον ότι πωλούνται δυσκολότερα λόγω των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν ρωσικές οντότητες.

Η ΕΕ έχει επίσης απαγορεύσει την πώληση, προμήθεια, μεταφορά και εξαγωγή τραπεζογραμματίων σε ευρώ στη Ρωσία. Στόχος είναι να περιοριστεί η πρόσβαση της ρωσικής κυβέρνησης, της Κεντρικής της Τράπεζας και φυσικών ή νομικών προσώπων στη Ρωσία σε μετρητά σε ευρώ, ούτως ώστε να μην καταστρατηγηθούν οι κυρώσεις.

Παρόμοιες κυρώσεις ισχύουν και για τη Λευκορωσία.

Γιατί η ΕΕ ανέστειλε τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση πέντε ρωσικών μέσων ενημέρωσης;

Η Ρωσική Ομοσπονδία διεξάγει συστηματική, διεθνή εκστρατεία παραπληροφόρησης, χειραγώγησης των πληροφοριών και στρέβλωσης των γεγονότων, προκειμένου να ενισχύσει τη στρατηγική της για την αποσταθεροποίηση τόσο των γειτονικών της χωρών, όσο και της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Ως αντίμετρο, η ΕΕ ανέστειλε τις δραστηριότητες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης στην ΕΕ των εξής πέντε ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης:

-Sputnik

-Russia Today

-Rossiya RTR / RTR Planeta

-Rossiya 24 / Russia 24

-TV Centre International

Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα αυτά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για τη σκόπιμη διάδοση προπαγάνδας και τη διεξαγωγή εκστρατειών παραπληροφόρησης, μεταξύ άλλων σχετικά με τη στρατιωτική της επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Οι περιορισμοί κατά των μέσων ενημέρωσης Sputnik και Russia Today (και των θυγατρικών τους, όπως η RT English, η RT Germany, η RT France και η RT Spanish) ισχύουν από τις 2 Μαρτίου 2022. Οι περιορισμοί κατά των άλλων τριών οντοτήτων ισχύουν από τις 4 Ιουνίου 2022.

Καλύπτουν όλα τα μέσα μετάδοσης και διανομής στα κράτη μέλη της ΕΕ ή που απευθύνονται σε αυτά, μεταξύ των οποίων η καλωδιακή, η δορυφορική, η διαδικτυακή τηλεόραση, οι πλατφόρμες, οι δικτυακοί τόποι και οι εφαρμογές.

Σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τα μέτρα αυτά δεν θα εμποδίζουν τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης και το προσωπικό τους να ασκούν δραστηριότητες στην ΕΕ άλλες από τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, όπως έρευνα και συνεντεύξεις.

Συντονίζει η ΕΕ τις κυρώσεις με άλλους εταίρους;

Οι κυρώσεις είναι αποτελεσματικότερες, εάν σε αυτές συμμετέχει ευρύ φάσμα διεθνών εταίρων. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΕ συνεργάζεται στενά με ομονοούντες εταίρους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να συντονίσει τις κυρώσεις.

Η ΕΕ συνεργάζεται με τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και άλλους διεθνείς εταίρους για να εμποδίσει τη Ρωσία να λάβει χρηματοδότηση από τέτοιους οργανισμούς.

Για τον συντονισμό αυτής της διεθνούς προσπάθειας, η νεοσυσταθείσα ειδική ομάδα REPO (Russian Elites, Proxies, and Oligarchs-Ρωσικές ελίτ, πληρεξούσιοι και ολιγάρχες) επιτρέπει στην ΕΕ να συνεργαστεί με τις χώρες της G7 —τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες— καθώς και με την Αυστραλία, προκειμένου να διασφαλίσει την επιβολή των κυρώσεων.

Μολονότι η ΕΕ συνεργάζεται στενά με πολλούς εταίρους, καθεμία από αυτές τις τρίτες χώρες αποφασίζει μονομερώς ποιες κυρώσεις θα επιβάλει.

Οι κυρώσεις της ΕΕ εμπίπτουν στο διεθνές δίκαιο;

Ναι. Όλες οι κυρώσεις της ΕΕ συμμορφώνονται πλήρως με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, με παράλληλο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Μόλις επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι αναγκαίες νομικές πράξεις εκπονούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και/ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποβάλλονται στο Συμβούλιο προς έκδοση.

Οι κανονισμοί και οι αποφάσεις του Συμβουλίου, ως νομικές πράξεις γενικής ισχύος, είναι δεσμευτικοί για κάθε πρόσωπο ή οντότητα που υπάγεται στη δικαιοδοσία της ΕΕ. Αυτό σημαίνει κάθε πρόσωπο ή οντότητα εντός της ΕΕ, κάθε υπήκοο της ΕΕ σε οποιονδήποτε τόπο, καθώς και όλες τις εταιρείες και τους οργανισμούς που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το δίκαιο κράτους μέλους της ΕΕ.

 

Πηγή και Φωτογραφία: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.