Ενωσιακή αμυντική συνεργασία: Το Συμβούλιο καλωσορίζει τη Δανία στην PESCO και εγκαινιάζει το 5ο κύμα νέων έργων PESCO

Δευτέρα, 29 Μάιος, 2023 | NEA

Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα απόφαση με την οποία επιβεβαιώνεται η συμμετοχή της Δανίας στη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία. Ως εκ τούτου, η Δανία καθίσταται το 26ο μέλος της PESCO.

Σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2022, οι Δανοί ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της προσχώρησης της Δανίας στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, τερματίζοντας την επί 30ετία πολιτική αυτοεξαίρεσης όσον αφορά την αμυντική συνεργασία της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα, η Δανία προσχώρησε στη συνεργασία της ΕΕ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας την 1η Ιουλίου 2022 και άρχισε να συνεισφέρει στις στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ της ΕΕ. Στις 23 Μαρτίου 2023 γνωστοποίησε στο Συμβούλιο και τον Ύπατο Εκπρόσωπο την πρόθεσή της να συμμετέχει στην PESCO και την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις. Η Δανία προσχώρησε επίσης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας τον Μάρτιο του 2023.

Επίσης, το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα απόφαση για την επικαιροποίηση του καταλόγου των έργων PESCO. Ως αποτέλεσμα, 11 νέα έργα θα προστεθούν στον κατάλογο των υφιστάμενων έργων που υλοποιούνται από τον Δεκέμβριο του 2017.

Τα νέα έργα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αφορούν την εκπαίδευση, τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια συστήματα, τον κυβερνοχώρο και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για κοινές πολλαπλές υπηρεσίες. Περιλαμβάνονται τα ακόλουθα έργα:

-Αερομεταφορές για την ευρωπαϊκή άμυνα – Ακαδημία κατάρτισης (EDA-TA)

-Ολοκληρωμένα μη επανδρωμένα συστήματα εδάφους 2 (iUGS 2)

-Aισθητήρες αντιπυροβολικού (CoBaS)

-Αντιτορπιλική τορπίλη (ATT)

-Προστασία κρίσιμης σημασίας υποδομών του θαλάσσιου βυθού (CSIP)

-Μελλοντικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς αέρος-αέρος (FSRM)

-Μεσαίο ελικόπτερο επόμενης γενιάς (NGMH)

-Ολοκληρωμένο αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα και σύστημα αεράμυνας πολλαπλών στρωμάτων (IMLAMD)

-Σύστημα διοίκησης και ελέγχου επενεργητών και αισθητήρων για την Αρκτική (ACCESS)

-Στιβαρή υποδομή και (στιβαρά) δίκτυα επικοινωνίας (ROCOMIN)

-ROLE 2F

Τρία υφιστάμενα έργα έκλεισαν: «Υποστήριξη με έμμεσα πυρά (EuroArtillery)», «Κοινή χρήση βάσεων» και «Κέντρα αξιολόγησης και δοκιμών της ΕΕ (EUTEC)».

Ιστορικό

Η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO) είναι ένας από τους πυλώνες της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ. Παρέχει ένα πλαίσιο για την αμυντική συνεργασία των συμμετεχόντων κρατών μελών της ΕΕ που έχουν αναλάβει περισσότερο δεσμευτικές υποχρεώσεις το ένα έναντι του άλλου. Τα εν λόγω κράτη μέλη αναπτύσσουν από κοινού αμυντικές ικανότητες, συντονίζουν τις επενδύσεις, ενισχύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα, τη διαλειτουργικότητα και την ανθεκτικότητα των ενόπλων τους δυνάμεων και συνεργάζονται σε έργα.

Με τη σημερινή απόφαση, αυξήθηκε σε 68 ο αριθμός συνεργατικών έργων τα οποία καλύπτουν διάφορους τομείς όπως: εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, ξηρά/σχηματισμοί/συστήματα, θαλάσσια και εναέρια συστήματα, κυβερνοχώρος και δημιουργία των προϋποθέσεων για κοινές πολλαπλές υπηρεσίες ή χώρο κοινής χρήσης.

Πλέον, τα 26 κράτη μέλη που συμμετέχουν στην PESCO είναι τα εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία.

Πηγή: consilium.europa.eu

Εικόνα:Markus Winkler on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.