Ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών στην αμυντική βιομηχανία της ΕΕ: Το Συμβούλιο έτοιμο για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τρίτη, 4 Ιούλιος, 2023 | NEA

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν διαπραγματευτική εντολή για τον προτεινόμενο κανονισμό σχετικά με τη θέσπιση της πράξης για τη στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP), στόχος του οποίου είναι να υποστηρίξει την επέκταση των παραγωγικών ικανοτήτων για την παραγωγή πυρομαχικών εδάφους-εδάφους και πυροβολικού, καθώς και πυραύλων.

Με τη θέσπιση στοχευμένων μέτρων που περιλαμβάνουν και χρηματοδότηση, ο προτεινόμενος κανονισμός ASAP αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της τρέχουσας έλλειψης πυρομαχικών και πυραύλων, καθώς και των κατασκευαστικών στοιχείων τους, εφαρμόζοντας έτσι το τρίτο σκέλος του σχεδίου που συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2023 για την επείγουσα παράδοση πυρομαχικών και πυραύλων στην Ουκρανία και για την παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη ώστε να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους.

Με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεσμεύονται 500 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Θέση του Συμβουλίου

Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε τα κύρια χαρακτηριστικά του προτεινόμενου κανονισμού, ιδίως το «μέσο» μέσω του οποίου η ΕΕ θα στηρίξει οικονομικά την ενίσχυση των βιομηχανικών παραγωγικών ικανοτήτων της για πυρομαχικά και πυραύλους. Επιπλέον, μπορεί να συσταθεί «Ταμείο Εντατικοποίησης», στόχος του οποίου είναι να διευκολύνει την πρόσβαση σε ιδιωτικά κεφάλαια για τις εταιρείες που κατασκευάζουν πυρομαχικά και πυραύλους σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.

Η εντολή του Συμβουλίου διατηρεί επίσης διάφορα χαρακτηριστικά του «κανονιστικού» μέρους της πρότασης, όπως παρέκκλιση από την οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις στον τομέα της άμυνας. Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί ταχεία συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών και με σκοπό την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν, ορισμένα στοιχεία έχουν διαχωριστεί από την πρόταση.

Ιστορικό και επόμενα βήματα

Στην κοινή ανακοίνωση του 2022 σχετικά με τα επενδυτικά κενά στον τομέα της άμυνας επισημάνθηκε ότι οι συνεχιζόμενες ανεπαρκείς επενδύσεις στην άμυνα έχουν οδηγήσει σε κενά τόσο στις δυνατότητες όσο και στη βιομηχανία εντός της ΕΕ.

Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εξέθεσε την ευρωπαϊκή αγορά αμυντικού εξοπλισμού σε ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την κάλυψη των πιεστικών αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας.

Στις 20 Μαρτίου 2023 το Συμβούλιο συμφώνησε επί τρισχιδούς προσέγγισης με στόχο την παροχή ενός εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία στο πλαίσιο κοινής προσπάθειας εντός των επόμενων δώδεκα μηνών. Συμφώνησε να παραδώσει επειγόντως πυρομαχικά εδάφους-εδάφους και πυροβολικού στην Ουκρανία και, εφόσον ζητηθεί, πυραύλους από υφιστάμενα αποθέματα ή την εκ νέου ιεράρχηση υφιστάμενων παραγγελιών. Κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη να προμηθευτούν από κοινού πυρομαχικά και, εφόσον ζητηθεί, πυραύλους από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και τη Νορβηγία. Αυτό αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο υφιστάμενου σχεδίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας ή μέσω συμπληρωματικών σχεδίων αγοράς υπό την καθοδήγηση των κρατών μελών, προκειμένου να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, συνεχίζοντας παράλληλα να στηρίζουν την Ουκρανία.

Πλέον οι πρέσβεις των κρατών μελών στην ΕΕ έχουν καθορίσει εντολή για την πρόταση, και το Συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να καταλήξουν στην τελική διατύπωση του κειμένου.

 

Πηγήconsilium.europa.eu

ΦωτογραφίαChristian Lue on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.