Δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επί τη ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων 21 Μαρτίου 2019

Σάββατο, 23 Μάρτιος, 2019 | NEA

«Φέτος γιορτάζουμε την 50ή επέτειο από την έναρξη ισχύος της διεθνούς σύμβασης για την εξάλειψη κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων. Η Σύμβαση έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εργαλείο, καθιστώντας τις κυβερνήσεις υπόλογες στους πολίτες τους και στη διεθνή σκηνή. Βάσει της Σύμβασης, πολλές χώρες έχουν θεσπίσει εθνικούς νόμους και πολιτικές για την πρόληψη και την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων. Αυτό ισχύει και για εμάς: η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη διαθέτουν ισχυρή νομοθεσία και πολιτικές.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, πάρα πολλοί άνθρωποι είναι θύματα φυλετικών διακρίσεων και ρητορικής μίσους, λόγω του χρώματος του δέρματος, της εθνοτικής καταγωγής ή της θρησκείας τους. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανόμενης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την 50ή επέτειο της έναρξης ισχύος της Σύμβασης, ζητούμε την οικουμενική επικύρωσή της και καλούμε όλες τις χώρες που δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί τις διαδικασίες υποβολής ατομικών καταγγελιών να το πράξουν το συντομότερο δυνατό. Η πρόοδος στην εφαρμογή της Σύμβασης συμπορεύεται επίσης με την επιδίωξη εκπλήρωσης των παγκόσμιων δεσμεύσεων στο πλαίσιο του θεματολογίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030.

Εντός της ΕΕ, εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση κάθε μορφής ή εκδήλωσης φυλετικών διακρίσεων και μίσους και να εφαρμόζουμε κάθε μέσο για το σεβασμό της πολυμορφίας. Στην εξωτερική μας δράση, εξακολουθούμε να δεσμευόμαστε με χώρες εταίρους, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, και με περιφερειακές οργανώσεις για την προώθηση της απαγόρευσης των διακρίσεων, της κοινωνικής ένταξης και της ισότητας για όλους καθώς και για τον οικουμενικό σεβασμό της απαγόρευσης των φυλετικών διακρίσεων.

Υποστηρίζουμε με συνέπεια τους μηχανισμούς του ΟΗΕ που θεσπίστηκαν μετά την Παγκόσμια διάσκεψη κατά του ρατσισμού το 2001 και παραμένουμε οι μεγαλύτεροι εθελοντικοί συνεισφέροντες στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα (OHCHR), η οποία έχει σημαντική εντολή για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Σε περιφερειακό επίπεδο, συνεργαζόμαστε με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την ένταξη των Ρομά ώστε να προωθήσουμε την ενεργό συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Συνεχίζουμε επίσης να επενδύουμε στο επίπεδο βάσης μέσω του Ευρωπαϊκού μέσου για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου με περισσότερα από 206 εκατομμύρια ευρώ τα οποία προορίζονται για οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που καταπολεμούν τις διακρίσεις σε όλες τις μορφές τους ανά τον κόσμο.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσον αφορά την απαγόρευση των διακρίσεων στην εξωτερική δράση που εγκρίθηκαν πρόσφατα επιβεβαιώνουν ότι η υλοποίηση αυτού του ζητήματος αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ και ότι είμαστε αποφασισμένοι να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση των διακρίσεων μέσω των πολιτικών μας εντός και εκτός της ΕΕ. Αποτελεί πολιτικό καθήκον για όλα τα θεσμικά όργανα, αλλά περισσότερο αποτελεί πολιτιστική πρόκληση που μπορούμε να κερδίσουμε μόνο με σύμπνοια.»

 

Πηγή: consilium.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.