Διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κύπρο

Πέμπτη, 10 Μάιος, 2018 | NEA

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων διοργάνωσαν συνέδριο υψηλού επιπέδου με θέμα την ανάγκη διάσωσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κύπρο.

Με αφετηρία το γεγονός ότι το 2018 έχει ανακηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο και η Βουλή των Αντιπροσώπων διοργάνωσαν στις 7 Μαΐου 2018 σχετικό συνέδριο με κύριους ομιλητές την Προέδρο της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ Ευρωβουλευτή Cecilia Wikström (Φιλελεύθεροι, Σουηδία) και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη.

Η κα Wikström στην ομιλία της δήλωσε ότι «μου ραγίζει την καρδιά να βλέπω αυτά τα μνημεία να κατεδαφίζονται. Δεν μπορούμε άλλο να είμαστε θεατές και απλώς να παρακολουθούμε την ευρωπαϊκή ιστορία να διαγράφεται μπροστά στα μάτια μας. Αρκετά. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο η Ευρώπη πρέπει να πράξει περισσότερα. Ειδικά φέτος είναι ειρωνεία να μιλάμε γι’ αυτό αλλά να μην αναλαμβάνουμε δράση».

Η Ευρωβουλευτής υπογράμμισε επίσης ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τους Κύπριους, αλλά επηρεάζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή κοινότητα και κάλεσε όλους να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, που θα πρέπει, όπως τόνισε, να τερματιστεί. Επιπρόσθετα τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο η Κύπρος, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, να είναι υπό κατοχή για πάνω από 40 χρόνια. Για δεκαετίες τα ιστορικά μας μνημεία καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας. Αυτή την περίοδο, που υπάρχει ένα σύνορο μέσα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όπως στην Κύπρο, είναι εξαιρετικής σημασίας να πολεμήσουμε για την ελεύθερη διακίνηση και να προστατεύσουμε τις πολιτικές ελευθερίες που θέτουν τα θεμέλια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Ανάφερε επίσης ότι πρέπει, «να εργαστούμε μαζί για να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στην καταστροφή πολιτιστικών και θρησκευτικών χώρων, καθώς δεν πρόκειται για θέμα που αφορά μόνο την κατεχόμενη Κύπρο αλλά την Ένωση ως σύνολο».

Στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων υπογράμμισε ότι «μέσα από την έρευνα, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την προώθηση συνεργειών μεταξύ αρμόδιων φορέων, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας φιλοδοξεί όχι απλά να είναι ο θεματοφύλακας αυτής της κληρονομιάς, αλλά και να την αναδείξει ως το συνεκτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η πολυμορφία, αφού συγκροτείται από τις επιμέρους εθνικές παραδόσεις». Ο κ. Συλλούρης είπε ότι ένας από τους επιμέρους στόχους αυτής της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας είναι η καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών αγαθών και η διαχείριση των κινδύνων που απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά.

Στο τέλος του συνεδρίου η Προέδρος της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ Ευρωβουλευτής Cecilia Wikström (Φιλελεύθεροι, Σουηδία) και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης εγκαινίασαν φωτογραφική έκθεση υπό τον τίτλο «Κύπρος: Ένας ευρωπαϊκός πολιτισμός σε κίνδυνο», η οποία αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου.

Του συνεδρίου προηγήθηκε επιστημονικό μέρος στις 5 και 6 Μαΐου όπου ερευνητές από την Κύπρο και το εξωτερικό παρουσίασαν την ιστορία και την αρχαιολογία του κατεχόμενου χωριού, Αγία Ειρήνη, της επαρχίας Κερύνειας όπου οποίο ανακαλύφθηκαν εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα.  Επίσης τα μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς κλήθηκαν να παρουσιάσουν το έργο τους μαζί με Πρέσβεις χωρών οι οποίες έχουν αναπτύξει δράση προς την ίδια κατεύθυνση.

Πηγή: europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.