Δέσμη παραβάσεων Νοεμβρίου: κυριότερες αποφάσεις

Παρασκευή, 9 Νοέμβριος, 2018 | NEA

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή («Επιτροπή»), στη μηνιαία της δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, κινεί νομική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του ενωσιακού δικαίου. Οι εν λόγω αποφάσεις, που καλύπτουν διάφορους τομείς και διάφορα πεδία πολιτικής της ΕΕ, αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Οι κυριότερες αποφάσεις που ελήφθησαν από την Επιτροπή παρατίθενται κατωτέρω ταξινομημένες ανά τομέα πολιτικής. Επιπλέον, η Επιτροπή αποφάσισε να περατώσει 107 υποθέσεις, στις οποίες οι εκκρεμότητες με τα οικεία κράτη μέλη διευθετήθηκαν χωρίς να χρειαστεί η Επιτροπή να κινήσει περαιτέρω διαδικασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενωσιακή διαδικασία επί παραβάσει, βλ. το πλήρες MEMO/12/12. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν, βλ. το μητρώο αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης.

 

-Περιβάλλον

(Για περισσότερες πληροφορίες: Enrico Brivio — Τηλ.: +32 229 56172, Daniela Stoycheva — Τηλ.: +32 229-53664)

Αιτιολογημένες γνώμες

Η Επιτροπή καλεί την ΕΛΛΑΔΑ και την ΙΡΛΑΝΔΙΑ να εφαρμόσουν πλήρως τους κανόνες της ΕΕ για την πρόσβαση και τον καταμερισμό των οφελών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα και την Ιρλανδία να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας που αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρήση τους. Μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού της ΕΕ για την πρόσβαση και τον καταμερισμό των οφελών (κανονισμός αριθ. 511/2014), στις 11 Ιουνίου 2014, τα κράτη μέλη της ΕΕ κλήθηκαν να λάβουν μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του κανονισμού. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται ιδίως να ορίσουν αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του κανονισμού και ενημερώνουν σχετικά την Επιτροπή. Υποχρεούνται επίσης να θεσπίσουν κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Καθώς η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν έχουν κοινοποιήσει καμία νομοθεσία που να ορίζει τέτοιες αρχές ή να θεσπίζει κυρώσεις, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει σε αμφότερα τα κράτη μέλη αιτιολογημένη γνώμη, δίνοντάς τους προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν· διαφορετικά, η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα και την Ιρλανδία στο Δικαστήριο της ΕΕ.

 

-Εσωτερική αγορά, βιομηχανία, επιχειρηματικότητα και ΜΜΕ

(Για περισσότερες πληροφορίες: Lucia Caudet — Τηλ.: + 32 229 56182, Victoria Von Hammerstein-Gesmold Τηλ.: +32 229 55040)

Επαγγελματικά προσόντα: Η Επιτροπή καλεί την ΕΛΛΑΔΑ να αλλάξει τις πρακτικές της σε σχέση με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα σχετικά με τη μακρόχρονη διαδικασία για την αναγνώριση των προσόντων επαγγελματιών από άλλα κράτη μέλη. Σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, οι αιτήσεις για αναγνώριση προσόντων πρέπει να αντιμετωπίζονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, και συγκεκριμένα εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών (οδηγία 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων). Ωστόσο, στην Ελλάδα, η διαδικασία αυτή διαρκεί πολύ περισσότερο —κατά μέσο όρο, 11 έως 18 μήνες. Το γεγονός αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως μισθωτοί. Η Επιτροπή είχε ήδη κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας το 2016, η οποία περατώθηκε το 2017, καθώς η Ελλάδα έλαβε μια σειρά μέτρων. Η Επιτροπή παρέμεινε σε επαφή με τις εθνικές αρχές για να παρακολουθεί το ζήτημα. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν επαρκή για την απορρόφηση των καθυστερήσεων. Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει στο εν λόγω κράτος μέλος αιτιολογημένη γνώμη.

 

Πηγή: europa.eu

 

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.