#Debate: Αστυνομία στα Πανεπιστήμια

Δευτέρα, 15 Φεβρουάριος, 2021 | NEA

Η μεταρρύθμιση για να υπάρξει αστυνομία στα Πανεπιστήμια αποτελεί έντονο θέμα συζήτησης αυτήν την περίοδο. Οι περισσότερες και οι περισσότεροι φοιτήτριες και φοιτητές, που έχουμε σπουδάσει στα Πανεπιστήμια, έχουμε αντικρίσει εικόνες με επεισόδια και συγκρούσεις στον χώρο αυτών. Έτσι, φτάνουμε στο σημείο να λέμε, αν πρέπει να υπάρχουν ή όχι έλεγχοιμε στόχο την πρόληψη εμφάνισης τέτοιων φαινομένων. Τελικά, η παρουσία της αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο θα συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας ή θα αποτελέσει αφορμή για αναταράξεις;

Προστασία σε Ατομικό και Συλλογικό Επίπεδο

Αρχικά, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έχει ως στόχο να επικρατήσει η ασφάλεια και η ηρεμία στον χώρο. Η Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα προβαίνει σε μία ελεγχόμενη πρόσβαση των ανθρώπων, που θέλουν να μπουν στον χώρο του Πανεπιστημίου. Δεν θα έχουν όπλα πάνω τους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως βλέπουμε πολλές φορές ομάδες φοιτητών να μπαίνουν μέσα σε αυτά και να καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων αποτελούν:

Οι διαρρήξεις γραφείων

Εισβολές σε αίθουσες διδασκαλίας και σε Συγκλήτους

Προπηλακισμοί καθηγητών και φοιτητών

Διαπόμπευση πρύτανη

Εμπόριο ναρκωτικών κ.α.

Με αυτό τον τρόπο, γίνεται φανερό πως δεν θα υπάρχει επέμβαση της Ομάδας κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και δεν θα παραβιάζεται η ακαδημαϊκή ελευθερία.

Εκσυγχρονισμός της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη

Κάθε χρόνο, υποστηρίζουμε στις συζητήσεις μας πως τα φαινόμενα παραβατικότητας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν σταματούν και επαναλαμβάνονται τα ίδια φαινόμενα. Αυτό συμβαίνει, επειδή η υπόλοιπη Ευρώπη εφαρμόζει τους νόμους, ενώ εμείς όχι. Παρατηρούμε πως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία,  οι φοιτητές δεν κάνουν καταλήψεις. Δεν παρουσιάζονται αντίστοιχα ακραία φαινόμενα, που αναφέραμε προηγουμένως. Το νομοσχέδιο, επομένως, ανταποκρίνεται στην Ελληνική Πραγματικότητα. Έχει σκοπό να συμβάλλει στην αναβάθμιση του κύρους των Ελληνικών Πανεπιστημίων σε διεθνές επίπεδο, όσον αφορά την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία τους.

Καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας

Στην αντίπερα όχθη, ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι οι καταγγελίες για καταχρηστική συμπεριφορά των αστυνομικών ολοένα και πληθαίνουν. Τη στιγμή που στην Ελλάδα η αστυνομική βία γνωρίζει αύξηση, σε βάρος εκείνων που πολλές φορές αποτελούν εξιλαστήρια θύματα. Είναι φυσικό, λοιπόν, να αναρωτιόμαστε ποιος θα εξασφαλίσει την ορθή συμπεριφορά της Ομάδας Προστασίας. Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί η κατάθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που αναφέρει:

Την μη ύπαρξη αυτοπτών μαρτύρων

Την απόλυτη ομοιότητα των καταθέσεων αστυνομικών που κατηγορήθηκαν για χρήση βίας

Την μη εξέταση των κρατούμενων από γιατρούς, όπως προβλέπει ο νόμος

Την προκατάληψη από ανακριτικούς φορείς

Φυσικά, τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε ένα γενικότερο πλαίσιο ατιμωρησίας των υπαίτιων, κάνοντας κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να αναρωτηθεί ορθά, αν τελικά η παρουσία της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο θα το κάνει ένα μέρος πιο ασφαλές ή πιο επικίνδυνο.

Η πραγματική αναγκαιότητα για το ελληνικό Πανεπιστήμιο

Τέλος, καλούμαστε να κρίνουμε αν πράγματι η Ομάδα Προστασίας είναι το μέτρο που αυτή τη στιγμή χρειάζεται το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Δεδομένου ότι η εγκληματικότητα είναι ένα ζήτημα που αφορά εξ ολοκλήρου συγκεκριμένα και περιορισμένα στον αριθμό τους ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το τεράστιο κόστος και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της παρουσίας της αστυνομίας σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και ιδιαίτερα της επαρχίας αντισταθμίζουν τα οφέλη της. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να επενδυθούν σε βασικές ελλείψεις που παρουσιάζονται στο διδακτικό προσωπικό, τις υποδομές και τις εστίες που συχνά υπολειτουργούν εξόφθαλμα. Ταυτόχρονα, η πεποίθηση ότι ορισμένες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι τοξικομανείς στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αρμόζει να καταπολεμηθούν κι όχι να βοηθηθούν από το κράτος, εντείνει τόσο την περιθωριοποίησή τους όσο και την αντίληψη πως όλα λύνονται με αυστηρή αστυνόμευση, ακόμα κι αν αποτελούν ζητήματα βαθιάς κοινωνικής παθογένειας.

Τελικές Διαπιστώσεις

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η αστυνομία στα Πανεπιστήμια συνιστά ένα θέμα πολυδιάστατο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί αυτούσιο, σαν ένα θεσμικό πλαίσιο όμοιο για κάθε Πανεπιστημιακό ίδρυμα, αλλά να διερευνηθεί βαθιά η αναγκαιότητά του και το κατά πόσον θα βλάψει ή θα ωφελήσει τελικά τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης. Η ασφάλεια των φοιτητών πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση η προτεραιότητα και το κράτος οφείλει να κινηθεί ανάλογα, ώστε να την εδραιώσει.

Πηγή:citycampus.gr

Φωτογραφία:unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.