COVID-19: Το Συμβούλιο επικαιροποιεί τη σύσταση για τα μέτρα που έχουν επιπτώσεις στην ελεύθερη κυκλοφορία

Τρίτη, 9 Φεβρουάριος, 2021 | NEA

photo by Gabe PierceΤο Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση για την τροποποίηση της σύστασης σχετικά με την εφαρμογή συντονισμένης προσέγγισης όσον αφορά τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη σύσταση, προστίθεται ένα νέο χρώμα (σκούρο κόκκινο) στις υφιστάμενες κατηγορίες πράσινου, πορτοκαλί, κόκκινου και γκρίζου χρώματος στον εβδομαδιαίο χάρτη που δημοσιεύει το ECDC. Το χρώμα αυτό θα υποδεικνύει τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν πολύ υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας του ιού, μεταξύ άλλων λόγω πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος. Ορίζονται ως περιοχές στις οποίες το 14ήμερο σωρευτικό ποσοστό ανακοίνωσης κρουσμάτων COVID-19 είναι 500 ανά 100 000 άτομα ή μεγαλύτερο.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποθαρρύνουν όλα τα μη αναγκαία ταξίδια σε περιοχές με κόκκινο και σκούρο κόκκινο χρώμα, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την αποφυγή διαταραχών στα αναγκαία ταξίδια.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να απαιτούν από τα άτομα που ταξιδεύουν από περιοχή με σκούρο κόκκινο χρώμα:

– να υποβάλλονται σε τεστ για λοίμωξη από τη νόσο COVID-19 πριν από την άφιξή τους

– να υποβάλλονται σε καραντίνα / αυτοαπομόνωση·

Παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε περιοχές με υψηλό επιπολασμό μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος.

Δεδομένης της αύξησης της ικανότητας διεξαγωγής τεστ COVID-19, η σύσταση τροποποιείται επίσης ώστε να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να απαιτούν από τους ταξιδιώτες που έρχονται από πορτοκαλί, κόκκινες και γκρίζες περιοχές να υποβληθούν σε τεστ πριν από την αναχώρησή τους.

Δεν θα πρέπει κατ’ αρχήν να απαιτείται από τους εργαζόμενους στον τομέα των μεταφορών και τους παρόχους υπηρεσιών μεταφορών να υποβάλλονται σε τεστ. Όταν ένα κράτος μέλος απαιτεί να υποβάλλονται σε τεστ, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ταχέα τεστ αντιγόνων.

Δεν θα πρέπει να απαιτείται τεστ ή καραντίνα/αυτοαπομόνωση για τα άτομα που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές και διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά ή συχνά, π.χ. για εργασία, σπουδές ή οικογενειακούς λόγους. Εάν θεσπιστεί σχετική απαίτηση για τεστ, η συχνότητα των δοκιμών για τα εν λόγω πρόσωπα θα πρέπει να είναι αναλογική.

Αυτά τα επικαιροποιημένα μέτρα αποτελούν συντονισμένη αντίδραση στην αύξηση των λοιμώξεων και στους κινδύνους που ενέχουν οι πιο μεταδοτικές νέες μεταλλάξεις του ιού εντός και εκτός της ΕΕ. Ακολουθούν τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εισαγωγή και η εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος.

Ενεργώντας συντονισμένα, τα κράτη μέλη επιδιώκουν να αποτρέψουν την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και να διασφαλίσουν την ομαλότητα στην ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών.

Ιστορικό

Η απόφαση επιβολής περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία για την προστασία της δημόσιας υγείας παραμένει ευθύνη των κρατών μελών· ωστόσο, ο συντονισμός για το θέμα αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας. Το Συμβούλιο εξέδωσε στις 13 Οκτωβρίου 2020 σύσταση σχετικά με την εφαρμογή συντονισμένης προσέγγισης όσον αφορά τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Η παρούσα σύσταση θεσπίζει κοινά κριτήρια και ένα κοινό πλαίσιο για πιθανά μέτρα για τους ταξιδιώτες.

Η σύσταση του Συμβουλίου δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική πράξη. Οι αρχές των κρατών μελών είναι αρμόδιες για την εφαρμογή του περιεχομένου της σύστασης.

Πηγή: consilium.europa.eu

Φωτογραφία: Gabe Pierce

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.