Οι αντιδράσεις στον υψηλό αριθμό αφίξεων προκαλούν ανησυχίες

Πέμπτη, 20 Ιούλιος, 2017 | NEA

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της μηνιαίας έκθεσης για θέματα μετανάστευσης, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), οι αντιδράσεις ορισμένων χωρών μελών στους συνεχιζόμενα υψηλούς αριθμούς αφίξεων στην Ευρώπη εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες.

Σε αυτήν αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ανησυχίες για τους ακόλουθους τομείς θεμελιωδών δικαιωμάτων:

1. Με τις αφίξεις στην Ιταλία να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας στους 22.470 ανθρώπους τον Ιούνιο, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η χώρα ενδέχεται να κλείσει τα λιμάνια της σε πλοία που τελούν αποστολές διάσωσης, καθώς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη στέγαση των νέων αφίξεων. Παράλληλα, ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασαν έντονες ανησυχίες σχετικά με πιθανές απωθήσεις στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Μάλιστα, ο Συνήγορος του Πολίτη διέταξε τη διερεύνηση υπόθεσης αναγκαστικής επιστροφής Τούρκων πολιτών στη χώρα τους, από τις ελληνικές αρχές.

2. Ο αριθμός των αιτούντων ασύλου επίσης παραμένει υψηλός σε αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ. Η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου δέχθηκε περίπου 4.200 νέες αιτήσεις διεθνούς προστασίας μόνο τον Ιούνιο. Η Γερμανία δέχθηκε περίπου 16.640 αιτήσεις το Μάϊο, 12,1% περισσότερες απ’ ότι τον Απρίλιο. Επίσης, στη Γερμανία, πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόνοιας ζήτησαν τη βελτίωση των μη κυβερνητικών και ανεξάρτητων δομών υποστήριξης για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, καθώς μια εσωτερική έρευνα για 2.000 αποφάσεις ασύλου αποκάλυψε σοβαρές ελλείψεις στη διαδικασία.

3. Ο αριθμός των αναγκαστικών επιστροφών σε ορισμένα κράτη μέλη παραμένει υψηλός, με περισσότερες από 700 αναγκαστικές επιστροφές από την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, τον Ιούνιο, σε σύγκριση με σχεδόν 420 επιστροφές στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντικής επιστροφής και επανένταξης με τη βοήθεια του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης κατά την ίδια περίοδο. Παράλληλα οι επιστροφές προς το Αφγανιστάν κατακρίθηκαν από πολλές ενδιαφερόμενες πλευρές στην Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

4. Οι συνθήκες υποδοχής παραμένουν ανησυχητικές, ιδίως σε ό, τι αφορά τη δημιουργία ανεπίσημων καταυλισμών, τον υπερπληθυσμό, τη βία και τις κακές συνθήκες διαβίωσης σε ορισμένες χώρες.

5. Διάφορες πτυχές της προστασίας των παιδιών εξακολουθούν να είναι ανησυχητικές. Στην Ιταλία ο διεθνής οργανισμός Save the Children δημοσίευσε έναν «Άτλαντα των Ασυνόδευτων Παιδιών στην Ιταλία », χαρτογραφώντας τις εξελίξεις από το 2011, οι οποίες έδειξαν, μεταξύ άλλων, έξι φορές αύξηση των ετήσιων αφίξεων.

6. Σε διάφορες χώρες εισήχθησαν πολλές νομικές αλλαγές που καθιστούν τα πράγματα πιο δύσκολα για τους μετανάστες. Ακόμα, συνέχισαν να αναφέρονται περιστατικά εγκλημάτων μίσους και βίας κατά των μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον Οργανισμό να συλλέξει στοιχεία σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων που φθάνουν στα κράτη μέλη της Ένωσης, ιδιαίτερα σε  περιπτώσεις μαζικών μεταναστεύσεων. Οι εκθέσεις καλύπτουν 14 κράτη μέλη: Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία.

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) δημοσιεύει εκθέσεις για τη μετανάστευση από το Σεπτέμβριο του 2015.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.